|
Страница 1 от 1
|
|
Как си оставяте колата с AT зимата на по-голям наклон ?
| Автор |
Съобщение |
|
Marvin
Регистриран на: Сря Авг 05, 2015 2:50 pm Постове: 255 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6.0 2001
Рейтинг: 172   
|
|
Колеги,
По принцип избягвам да ползвам ръчната зимата, като на коли с ръчни скорости, оставям на втора, когато колата е на наклон. но сега на H6-ица не съм сигурен как да го избегна това, понеже съм чувал от един приятел с автомат (но не Субару), който си е оставил колата само на P и си я е намерил 50-тина метра по-надолу забита в друга кола. Вие как ги оставяте ?
|
|
|
|
| Пон Фев 29, 2016 4:13 pm |
|
|
|
fixallot
Регистриран на: Пет Фев 06, 2015 8:08 pm Постове: 640 Местоположение: Бургас
Автомобил: Forester 2.5XT '06AT;Outback B13 H6
Телефон: O8985O54I4
Рейтинг: 346       
|
Ами при ръчката и аз си я оставях на 1ва и без ръчна зимата. За автомата, като е на голям наклон да виси само на палеца не ми се струва добре, че ако се счупи той, става мазаляк(оставаш без Р), та мисля че ръната е неизбежна. Или просто не я оставях на голям наклон. Ако си я спирал на наклн без ръчна, сигурно си чул "бруталното" щракване, когато махаш от Р, та предпочитам да правя жила, отколкото скоростна. От скоро съм с автомат, така че нямам много опит, но това е което ми се върти из главата на мен. Ще се радвам да чуя и съвети от по напредналите 
_________________ A simple act of caring creates an endless ripple that comes back to you.
|
|
|
|
| Пон Фев 29, 2016 4:30 pm |
|
|
|
kerekovski
|
|
Избягвам големите наклони зимата, въпреки че на автомата на предишното ми Рено така беше направен този палец за P, че при голямо натоварване не се чупи, а може да прескочи. И все пак винаги колелетата са завъртяни така, че да опрат в бордюра, ако колата хукне надолу по някаква причина.
|
|
|
|
| Пон Фев 29, 2016 4:59 pm |
|
|
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|
|
Дърпайте смело ръчната.На Субару,а и на почти всички коли с АТ са взети мерки ръчната да не замръзва толкова лесно,предвидено е това със спирането под наклон през зимата.Оставял съм е зимата в планината цялата в буци лед под колата под наклон на -24 гр.,на сутринта никакъв проблем с ръчната. Иначе,да не е добра идея да виси цялата кола само на кутията.
|
|
|
|
| Пон Фев 29, 2016 5:06 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
| Пон Фев 29, 2016 5:06 pm |
|
|
|
Vami
|
|
Хубаво е да се дърпа, спокойно няма да замръзне. Дори и в най-големите студове не ми е правила проблеми. Точно неползването създава проблеми при някои марки.
|
|
|
|
| Пон Фев 29, 2016 5:56 pm |
|
|
|
Silvergreen
Регистриран на: Нед Окт 25, 2015 10:51 pm Постове: 180 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback
Рейтинг: 44
|
|
Винаги си ползвам ръчната , няма зима няма лято. С ръчна курия съм, но не ми е кеф нещо да тежи на кутията. Ако ръчната замръзне проблема не го търся във времето , не че се е случвало де.
|
|
|
|
| Пон Фев 29, 2016 6:08 pm |
|
|
|
patko
|
|
Тя си е "Паркинг" спирачка. Аз я ползвам винаги - с и без наклон. Винаги на Р и на "паркинг" спирачка. Проблем за две години не съм имал. По същия начин процедирам и с другата кола от подписа ми. Тя е с ръчни скорости.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Пон Фев 29, 2016 6:10 pm |
|
|
|
Anton Yankov
Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 12:21 pm Постове: 463 Местоположение: Burgas/Smolian
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164   
|
|
Обзавел съм си един малък бордюр на тротоара пред къщата,понеже е доста стръмно.Като паркирам просто минавам през него нагоре и после отпускам назад да опре в бордюра,и тогава поставям на Р.А иначе през деня като карам я оставям винаги на ръчна и лоста на неутрална.Зимата, а и лятото никога не я оставям да нощува на ръчна,едва ли ще се прецака нещо но предпочитам да си спестя евентуален проблем.
|
|
|
|
| Пон Фев 29, 2016 7:56 pm |
|
|
|
steling
|
|
Спираш, излизаш на N да разтовари кутията( с натисната спирачка), ръчна и после лоста на P. И няма проблем. Дори когато ми се налага да маневрирам на големи наклони( предната броня да опре в земята) помагам на кутията с ръчната спирачка - с натиснат бутон, без да заключва зъбите, колкото да намали напрежението на кутията.
_________________ www.karcher-cleanteh.com
Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"
|
|
|
|
| Пон Фев 29, 2016 9:23 pm |
|
|
|
katlak
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 10:46 am Постове: 158 Местоположение: София
Автомобил: Forester SH 2.5X Premium 2011, AT
Рейтинг: 109  
|
steling написа: Спираш, излизаш на N да разтовари кутията( с натисната спирачка), ръчна и после лоста на P. И няма проблем. По идентичен начин постъпвам и аз, проблеми няма, при тръгване и освобождаване от Р, няма натоварване, ако спра на наклон без процедурата (спиране, N, ръчна, Р) палеца се товари и при тръгване е кофти. А ръчната я ползвам винаги на всичките ми коли дори и зима, замръзвала ми е само веднъж на едно служебно рено меган (чисто ново), но там е друго... 
_________________ https://promachines.bg/
https://www.facebook.com/Promachines.tools.bg/
|
|
|
|
| Вто Мар 01, 2016 9:20 am |
|
|
|
fixallot
Регистриран на: Пет Фев 06, 2015 8:08 pm Постове: 640 Местоположение: Бургас
Автомобил: Forester 2.5XT '06AT;Outback B13 H6
Телефон: O8985O54I4
Рейтинг: 346       
|

Nikolov написа: „Р” - Parking (паркиране) - служи за задържане на автомобила на място. Превключване в този режим е възможно само при пълно спиране на автомобила. Случайното превключване в този режим се блокира от големия бутон за фиксиране на режимите (ограничител на превключването) на селекторния лост. В скоростната кутия при този режим се установява „неутрална”, което осигурява нормален режим на запалване на двигателя. В това положение на селектора става блокиране на вала на скоростната кутия със специален палец и предните колела не се въртят. Не се препоръчва автомобила да се оставя само на „Р”, ако наклона (надлъжния наклон по посоката на автомобила) е по-голям от 10-15% (повече от 5 градуса)- това може да доведе до затягане на стопора (гореописания палец) на паркирането. Прост начин да се определи допустимия ъгъл на паркиране без използване на ръчната спирачка при изправна скоростна кутия е да се отпусне педала на газта и да се види дали автомобила потегля назад. От това тук аз разбирам, че P е нищо друго освен N със сконтряне на споменатия палец, който блокира валовете. Тогава защо е тази процедура с минаване на N изчакване, минаване на Р, дърпане на ръчна и тогава отпускане на спирачката? Аз натискам спирачка, минавам на Р (докато отидеш на Р минаваш и през N), дърпам ръчната и тогава отпускам. Така напрежението не остава върху кутията, а на ръчната. Аз ли нещо не разбирам или има и друга бира тук, която не съм вдянал А за завъртането на кормилото посока най-близкия "бордюр или довар", го практикувам от край време дори и с ръчката. Ако поддадат останалите системи, винаги един резервен вариант за по малко щети, не е излишен, а и не коства много.
_________________ A simple act of caring creates an endless ripple that comes back to you.
|
|
|
|
| Вто Мар 01, 2016 12:57 pm |
|
|
|
Marvin
Регистриран на: Сря Авг 05, 2015 2:50 pm Постове: 255 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6.0 2001
Рейтинг: 172   
|

fixallot написа: Nikolov написа: „Р” - Parking (паркиране) - служи за задържане на автомобила на място. Превключване в този режим е възможно само при пълно спиране на автомобила. Случайното превключване в този режим се блокира от големия бутон за фиксиране на режимите (ограничител на превключването) на селекторния лост. В скоростната кутия при този режим се установява „неутрална”, което осигурява нормален режим на запалване на двигателя. В това положение на селектора става блокиране на вала на скоростната кутия със специален палец и предните колела не се въртят. Не се препоръчва автомобила да се оставя само на „Р”, ако наклона (надлъжния наклон по посоката на автомобила) е по-голям от 10-15% (повече от 5 градуса)- това може да доведе до затягане на стопора (гореописания палец) на паркирането. Прост начин да се определи допустимия ъгъл на паркиране без използване на ръчната спирачка при изправна скоростна кутия е да се отпусне педала на газта и да се види дали автомобила потегля назад. От това тук аз разбирам, че P е нищо друго освен N със сконтряне на споменатия палец, който блокира валовете. Тогава защо е тази процедура с минаване на N изчакване, минаване на Р, дърпане на ръчна и тогава отпускане на спирачката? Аз натискам спирачка, минавам на Р (докато отидеш на Р минаваш и през N), дърпам ръчната и тогава отпускам. Така напрежението не остава върху кутията, а на ръчната. Аз ли нещо не разбирам или има и друга бира тук, която не съм вдянал А за завъртането на кормилото посока най-близкия "бордюр или довар", го практикувам от край време дори и с ръчката. Ако поддадат останалите системи, винаги един резервен вариант за по малко щети, не е излишен, а и не коства много. Според мен, е защото, винаги като отпуснеш крака от спирачката, след като си дръпнал ръчната, има едно леко поместване на колата, което ако си минал на P преди това, ще се пренесе като напрежение върху палеца. Иначе и тази случака, за която ми разказваха, че палеца на P-то е изпуснал беше пак с едно Рено, та може би не е релевантен 
|
|
|
|
| Вто Мар 01, 2016 1:23 pm |
|
|
|
kerekovski
|
|
Да, при ZF кутиите, които се вграждат до към 2008-ма година в Рено, този палец при достатъчно голямо напрежение може да изпусне, но не се чупи, помислено е все пак да оцелее в ситуация, в която други биха се счупили директно.
|
|
|
|
| Вто Мар 01, 2016 2:43 pm |
|
|
|
Anton Yankov
Регистриран на: Чет Ное 10, 2011 12:21 pm Постове: 463 Местоположение: Burgas/Smolian
Автомобил: XV 2018 1.6Comfort AT
Рейтинг: 164   
|
kerekovski написа: Да, при ZF кутиите, които се вграждат до към 2008-ма година в Рено, този палец при достатъчно голямо напрежение може да изпусне, но не се чупи, помислено е все пак да оцелее в ситуация, в която други биха се счупили директно. И при Субару Форестер АТ 2002 г.125к.с. не се чупи.ПРОБВАНО е  .Успях да включа на Р в движение веднъж и за малко започна да щрака и бая се уплаших,но нищо не се счупи.Това беше преди 3-4 години и не съм забелязал някакви последствия,така че смело,всичко е защитено.
|
|
|
|
| Вто Мар 01, 2016 7:56 pm |
|
|
|
SpliFF
Регистриран на: Вто Окт 06, 2015 11:12 am Постове: 218 Местоположение: Добрич
Автомобил: Subaru Outback 2.5 AT 2002
Рейтинг: 245     
|
|
И аз веднъж включих от R на P в движение.Изобщо не се задейства паркинг спирачката,даже си помислих че нещо се е прецакало.Но после няма проблем.
|
|
|
|
| Сря Мар 02, 2016 2:03 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|