| Автор |
Съобщение |
|
nick74
Регистриран на: Вто Авг 29, 2006 9:40 pm Постове: 81 Местоположение: Варна
Автомобил: Legacy B13
Рейтинг: 8
|
|
Алтернатора ми е с три кабела(кръглата букса) мотор 2.2 1992г. Възможно ли е замяната с алтернатор с два кабела от 2.5 1999г.Корпуса е съвместим,притеснява ме буксата и броя кабели?
|
|
|
|
| Пон Апр 25, 2016 12:40 pm |
|
|
|
valqk
|
|
Управлението е различно. Не може (много преправяне) да се замени. Търси си от легаси преди 96. За съжаление и аз го имах този проблем и добре, че успях да намеря. Ако намериш добър жичкаджия, може и да го нагоди, но до колкото помня стария с 3 кабела директно управляваше релетата, а новият с 2 минава през компа/ или външен модул. Какъв ти е проблема с алтернатора? Имам един с изгорели статорни намотки, ако не намериш и мога да помогна (от 2 - 1) - пиши.
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Пон Апр 25, 2016 1:27 pm |
|
|
|
nick74
|
Различно,различно.Колко да е различно,един кабел 
|
|
|
|
| Пон Апр 25, 2016 2:12 pm |
|
|
|
valqk
|
|
Не съм разглеждал схемата, за да кажа повече подробности. Ако успееш да го преправиш - пиши как и какво, за да се знае, ако се наложи...
|
|
|
|
| Пон Апр 25, 2016 2:49 pm |
|
|
|
nick74
|
|
Някакви идеи ,на буксата има три означения. S,IG,L?IG е + през контакт(проверено), L е за лампата(99%сигурен) а S???? Кабела на S е бял и е поне два пъти по дебел от другите два.
|
|
|
|
| Пон Апр 25, 2016 5:46 pm |
|
|
|
deyan_g
Регистриран на: Чет Фев 14, 2013 3:16 pm Постове: 171 Местоположение: София, Бъкстон
Автомобил: кален Outback H6 '01
Рейтинг: 30
|
|
S мисля, че подава сигнал за волтажа на акумулатора към регулатора. Съответно регулатора определя колко ток да подава алтернатора.
|
|
|
|
| Вто Апр 26, 2016 8:51 am |
|
|
|
valqk
|
Тъкмо си говорихме с колегата - направил го е с алтернатор с 2 кабела и зарежда ОК. На стария има 3 кабела: S(postoqnen +) L(Lamp) IG(Contact) На този с 2 кабела S/L Просто не е свързал контактния ключ: S->S L->L IG (NotConnected) Дано помогне на някой (примерно на мен, като ми се наложи  ). 
|
|
|
|
| Сря Апр 27, 2016 2:00 pm |
|
|
|
Mlad_I_Zelen
Регистриран на: Чет Фев 07, 2013 8:49 pm Постове: 222 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester +Legaci 2.5
Телефон: 08782734sedem pet
Рейтинг: 109  
|
|
Здравейте колеги при мен е модела е с 2 кабела Но волтажа постоянно играе и респаетивно фаровете ту се усилват ту намалят (пулсират) Мерих с уреда тока играе от 14,5 до 15,2 волта това е постоянно независимо от уборотите на колата Някой идея какъв може да е пробема и да си турся ли друго динамо мерси редварително
|
|
|
|
| Пет Ное 11, 2016 7:04 pm |
|
|
|
dimitrov2000
|
|
Колеги, отдавна не съм ровил тая проблематика, но ми се струва, че подхождате малко лаишки. Вътре в алтернатора има реле-регулатор, който ограничава тока и напрежението до необходимите стойности. Когато този елемент замине, тока от алтернатора директно отива, както в акумулатора, така и в инсталацията на колата, в резултат на което, аз лично не бих искал а подлагам на изпитание, колко защитен са направили компютъра японците... Ако не си намерите нова /здрава/ цяла плочка, решението е с външен реле-регулатор, става от всичко /Лада, Москвич и т.н./ и що годе свестен жичкаджия да ви попреработи лампата...
|
|
|
|
| Съб Ное 12, 2016 8:56 am |
|
|
|
quietriot
|
|
Тока или напрежението??? ;-)
Изпратено от моят C6902 с помощта на Tapatalk
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Съб Ное 12, 2016 12:12 pm |
|
|
|
dimitrov2000
|
|
Макар да виждам, че се закачаш, колега...няма ме много в теорията, но трябва да са и двете. От една страна, напрежението следва да се ограничи до съответните волтове за да може да зарежда акумулатора, /13.8 волта за да сме точни/ и от друга, не трябва да се позволи при слаб акумулатор да дръпне голям заряден ток и да прецака електрониката на динамото /алтернатора/. Така че, аз залагам на и двете...
|
|
|
|
| Съб Ное 12, 2016 2:18 pm |
|
|
|
Mlad_I_Zelen
|
|
Гледам умно (почесване там дет не ме сърби) и накрая пълно с нищо пък иначе форомите са да си помагаме ми оки де ама с нищо не ми помогнахте благодаря ППС. може да си продължавате да се дразните не ми пречите
|
|
|
|
| Съб Ное 12, 2016 11:20 pm |
|
|
|
quietriot
|
|
Ми иди на жичкаджия колега, там помагат за токови проблеми, но се плаща, тук е безплатно, но няма гаранция за качество ;-).
Изпратено от моят C6902 с помощта на Tapatalk
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Нед Ное 13, 2016 4:51 am |
|
|
|
Dimichos
Автомобил: SUBARU LEGACY SPEC B
Телефон: 0889213119
Рейтинг: 28
|
|
Има ли вероятност акумулатора да е пътник?
Изпратено от моят D5803 с помощта на Tapatalk
|
|
|
|
| Нед Ное 13, 2016 12:08 pm |
|
|
|
dimitrov2000
|

Mlad_I_Zelen написа: Гледам умно (почесване там дет не ме сърби) и накрая пълно с нищо пък иначе форомите са да си помагаме ми оки де ама с нищо не ми помогнахте благодаря ППС. може да си продължавате да се дразните не ми пречите Колега, преди да умозаключаваме нещо е добре да четем внимателно. За да не цитирам себе си, че би било нескромно, ще попреведа, това което вече съм написал: алтернатора на колата дава ток на консуматорите и зарежда акумулатора. За да бъде този ток "адекватен" и да не повреди консуматорите /фарове, електроника и т.н./ трябва да се държи в определени граници. Тази работа се върши от устройство наречено реле-регулатор. Едно време ги слагаха отвън и бяха механични или електронни, после почнаха да ги вграждат в самите алтернатори, още при четките, като цял електронен блок. Когато светлините ти започнат да "играят", това значи реле-регулатора ти е заминал. Ако си разбрал това, значи си разбрал, че това не е повреда, която може да се реши с помощ от типа, "отрежи това" или "свържи онова" т.е. онова, с което може да ти помогне форума и практически го прави, е да ти каже, че електрониката на алтернатора ти е заминала и ако продължаваш да караш така ще прецакаш нещо друго. Опитах се да отида и по-далече т.е. да ти дам по нетрадиционно решение от това "купи си нов алтернатор", като казвам, че има възможност да си сложиш външно реле-регулатор и да спестиш доста пари, но тук трябва да отидеш при някой, който разбира, за да ти го направи. Това не става с "помощ от форума". От това по ясно здраве му кажи, но ако нещо съм пропуснал - питай...
|
|
|
|
| Нед Ное 13, 2016 12:26 pm |
|
|
|
Mlad_I_Zelen
|
|
Алтернатора е готов нови лагери и ново реле всичко е на стойност 66 лв с търсачката намерх тема как да се ремотира благодара на всички взели участие в дебата
|
|
|
|
| Вто Ное 15, 2016 6:07 pm |
|
|
|
dimitrov2000
|
|
| Вто Ное 15, 2016 6:13 pm |