Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4  >
 Пълен основен ремонт на H6-3.0 
Автор Съобщение

Постове: 160
Рейтинг: 240
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Алоооо, тая тема е за H6! :facepalm:

Сря Май 11, 2016 2:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 78
Автомобил: Subaru Outback H6 08
Рейтинг: 78
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
1800-2000 е за 4 цилиндъра , слагаш още малко и става за 6 цилиндъра , това са цени при Любо за труд и части.
Много ми е любопитно как точно ще накарате продавача да се съгласи да се мери компресията на колата ????
Искрено се съмнявам, че някой ще кандиса , освен ако не е много на зор.
Аз лично не бих дал без да ми пука, че щял да се откаже купувача, има толкова нахални и мнителни хора че утре в гащите на жена ми ще иска да гледа, ;)[/quote]

1800 лв е много добра цена за ремонта, който са ти предложили , само дето един от въпросните бели сервизи ми обяви таз цена само за ремонта на главите на Н6, без нищо друго. Ами водна помпа, комплект верига с обтегачите, всички гарнитури, бутала и тем подобни биели сегменти тъпотии, шлайф блок, полиране вал, труд (масла и филтри въобще не ги смятам- флъш трябва да се направи след 300км сиреч маслото е х2 за хиляда км)........ и май-станаха малко повече от 2000, да не кажем с 2500-3000 отгоре. А нервите кой ги плаща ROFL ?

Чет Май 12, 2016 8:59 pm
Върнете се в началото
Профил

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Сега разбирате ли защо още от самото начало на темата се опитвах да избегна споменаването на конкретна цена? :)

Щото ако сме постигнали заветната си цел да не настинем и да не се минем, ни остава само най-големия кеф - да солим на главата на другарчето колко много се е минало то. Явно да минеш по-евтино от някой друг е въпрос на чест, кара те да се гордееш със себе си и внася блаженство в иначе така скучния ти живот.

:facepalm:
 20

Чет Май 12, 2016 10:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Несериозно е да се прави сравнение на цените на ремонтите между H4 (особено SOHC) и H6. Писах вече по-горе - на H6 само комплекта вериги с обтегачите и бананите и водната помпа са 1000+ лв клиентска цена (каквато обикновено ви дават по сервизите). За цялостен ремонт нещата наистина отиват много по-нагоре.

Пет Май 13, 2016 7:39 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Темата е за ремонт на Н6 двигател ( поради тази причина са премахнати доста мнения извън темата ) - моля без спам, заяждания и т.н.

Пет Май 13, 2016 9:43 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
От вчера си карам колата. Няма нищо общо с колата, която карах преди ремонта :) Може би разтропаните биалетки, но ще сменим и тях.

Малко снимки от сглобяването:

Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение

Ключов е моментът с разликата преди и след почистването на буталата ;)

Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение

Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение

На последната снимка се вижда причината скоро горивните инжектори да отидат на почистване.

Та така. Остават инжекторите, рециклиране на кормилна рейка, тропаниците по ходовата част, смяна на масло на скоростна кутия... и хиляди километри щастие на пътя и извън него :)

Благодаря ти, Тенчо! :beer:
 8

Съб Май 14, 2016 11:14 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Отговори с цитат
Гледали ли сте сега корекциите на сместа на празен ход на двете банки?

Съб Май 14, 2016 11:28 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 75
Автомобил: KIA Sportage 1.6T AWD GT,A6 3.0TDI
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Много хубава тема колега, поздравления! Би ли споделил колко ти излезе ремонта? Много ме кефи тоя двигател и мисля да сменя моята с нещо по-мощно като твоя. Благодаря!

Пон Май 16, 2016 9:01 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Отговори с цитат
shavo написа:
Много хубава тема колега, поздравления! Би ли споделил колко ти изелезе ремонта?

Точно това го изтриха ,защото възникнаха доста спорове,ако се интересуваш пиши му на лични. :beer:

Пон Май 16, 2016 9:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Отговори с цитат
Няма тайна относно стойността на ремонта на автора на темата - ако иска да го сподели.
Ако съм го изтрил е било заради невъзможност да го разделя от друго мнение, за което се извинявам.

Имам въпрос към автора на темата - каква е разликата в автомобила преди и след ремонта?

Пон Май 16, 2016 10:29 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Vmax написа:
Няма тайна относно стойността на ремонта на автора на темата - ако иска да го сподели.
Ако съм го изтрил е било заради невъзможност да го разделя от друго мнение, за което се извинявам.

Имам въпрос към автора на темата - каква е разликата в автомобила преди и след ремонта?

Не упреквам никой че е изтрил мнения,даже подкрепям ,защото всеки започна да коментира колко му е легнал ремонта ,независимо за кой мотор се отнася.Всеки ремонт на мотора може да бъде толкова различен зависимост от цена на части ,услуги и др.Сумата е субективна и се определя индивидуално от части,труд,качество и т.н. :beer:

Пон Май 16, 2016 11:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
petko 69 написа:
Всеки ремонт на мотора може да бъде толкова различен зависимост от цена на части ,услуги и др.Сумата е субективна и се определя индивидуално от части,труд,качество и т.н. :beer:

Това, за съжаление, не всеки го осъзнава. На мен ми стъпи на почти 5000 лв., като за да спестя малко скролване, ще изброя какво е сменено и направено за тая сума - основни и биелни лагери, сегменти, ангренажни вериги с всичките им обтегачи и водачи, всички гарнитури по двигателя, де що има О-пръстени, водна помпа, свещи, демпферна шайба, термостат и капачка, ремонт на главите, хонинг на цилиндрите, челосване на блоковете, полиране на коляновия вал, антифриз, масло за разработването и пълнене на климатика със смяна на няколко уплътнения и при него.

За да демотивирам дървените философи от евентуалното им влизане в спорове - за тоя двигател 2000 лв. няма да им стигнат за двата комплекта лагери, сегментите и ангренажа. Ако пък случайно намерят части за по-малко пари - въпрос на личен избор е дали като идеш в магазина да си купиш истинско сирене или палмов бълвоч за под 5 лв. килото.

Vmax написа:

Още го разработвам, минал съм малко над 300 км. с него, предимно в София с едно ходене до с. Комщица над Годеч. Двигателят е доста по-тих и спокоен от преди, голямо удоволствие е за каране, дори и да се ограничавам до 3-4 хил. оборота. Другата седмица ще съм му навъртял хилядарката, ще сменим маслото и тогава вече ще се види що е то Субару с нов двигател ;)

Вто Май 17, 2016 6:15 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте,
От известно време насам колата претриса на празен ход, периодично ми светва P0420, а газаджията се кълне, че смесите са идеални. Когато мина на газ обаче (LPG) тримовете показват мноого бедна смес, особено на банка 1 (връзка с P0420). И на бензин бяха така, но след ресет на ECU-то (без ток) се оправиха. Карам вече няколкостотин км на бенц с добавки за почистване на инжекциона и клапаните. Днес пробвах отново на пропан-бутан и смесите беднееха в началото, но се оправиха. Сега защо пиша в тази тема - мина ми през ума, че на този двигател едва ли са регулирани клапаните и реших да се поразровя. Посъветвах се с признати механици и ме насочиха към измерване на вакуума във всмукателния колектор - по книга трябва да е -60 КПа / -0,6 Бара. Сдобих се вакуум метър и измерих вакуум -55 КПа. Ха сега де! Започнах да се ровя в нета и на няколко места - сервизни сайтове, намерих информация, че това е доста стойностен метод за диагностициране състоянието на ДВГ-то. Има даже и табличка с тестове и значението им: http://www.gregsengine.com/using-a-vacuum-gauge.html
В моя случай все още не значи, че имам потънали легла на клапани, а е възможно и да е проблем с ъгъла на запалването, който също може да е от няколко неща, вкл. изпускателни клапани и пружини. Щом става въпрос за тайминг, се сещам и за свещи, а аз съм с предписаните за модела, но от онези с жълтата картонена опаковка - Made in France, които тук във форума се недолюбват. Смятам да се сдобия с някакви и първо да ги сменя, а после да продължавам с диагностиката. Тези на колата са ланшни, малко над 10 000 км. Сещам се и за датчиците за ъгъла на валовете (ВВТ). Запушени катализатори изключвам, защото ги няма. Интересно ми е какво мислите за такъв тип диагностика и има ли идеи от какво друго може да е по-ниския вакуум?

Нед Май 22, 2016 4:00 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Вече официално колата е разработена, след почти 1500 км. пробег с минерално масло. Сменени са маслото и филтърът, оправено е тропането в ходовата част (тампони на стабилизираща щанга и биалетки), сипани са и разни специалитети за намаляване на триенето.

За първите 3 км. от гаража на Тенчо до офиса ми ефектът е... уау :good: В сряда ще се качвам по работа до Узана, като там ще я карам "мъжката" с пуснат климатик и постоянно следене на параметрите. Идеята е да се види как се държи охладителната система, така че ако има нужда, да се сложи "халюминоф" радиатор.

ПП: Тенчо ми възложи тежка (и скъпа) задача. Било му било интересно дали колата щяла била да мине 500 хил. км. без пипане по мотора :D

Пон Май 30, 2016 3:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 292
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Честито колега, аз ти пожелавам след 2 годинки да я смениш с по нова и по хубава, пък тази дано да изкара 500000км.

Имам въпрос за разработването на двигателя. Седнах да изчитам темите в форума и в няколко теми срещнах мнението, че колата трябвало да се разработва с много газ в началото. Визирам мненията на Агента от неговата тема и мненията на колегите Алекс и Тайпан от темата за субару форестър 2013(уф не мога да я намеря сега да дам точния коментар). Та идеята ми е да напишеш как я разработваш

Пон Май 30, 2016 3:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Отговори с цитат
Както всички - леко, леко до първа смяна на масло. Ако си с нови бутала и хонинг на цилиндър, "леко"-то трябва да е доста по-дълго от 1500км.

П.П. Споменатото силово разработване е приложимо за засилвани двигатели и става на диностенд със спец. програма(най-добре) и само с подобаваща добавка brake-in в маслото. Иначе, вариации бол и за всеки вкус(джоб).

Пон Май 30, 2016 5:02 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Първо със здраве да си я караш ,евала за това ,че на захвърли марката при първа трудност и сподели всичко с нас. :bow: Относно разработката карай по стария изпитан метод до 3хл км. без много обороти и резки натоварвания , и по възможност каране в периода без АГУ ,ако имаш.Дано прогнозата на 1040 се сбъдне . :good:

Пон Май 30, 2016 7:37 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
petko 69 написа:
...и по възможност каране в периода без АГУ ,ако имаш.

Нямам и не смятам и да имам, субективното ми лично мнение е че ако трябваше да има, щяха да ѝ сложат в Япония. Толкоз.

Ходих до Своге (точно срещу гарата имат страхотна кръчма с много приятни цени и супер вкусни манджи), мога да изливам суперлативи с голямата кофа по адрес на колата и поведението ѝ на пътя. Остава само да се закача за CAN-a и да поначертая малко графики с обороти, TPS, engine load и температура на охладителната течност. Не е излъгал тоя, дето по-рано в темата писа какво удоволствие е да караш rebuild-нато Субару :beer:

Пон Май 30, 2016 10:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 469
Рейтинг: 347
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Честито и от мен - аз също минах през подобен ребилд, но на H4 и наистина разликата си заслужава. За ходенето до Своге - това може би е хем най-приятния, хем един от препоръчваните начини за разработване на нов или ребилднат двигател - вариация в обороти, натоварване и смяна на двигателен и спирачен режим. Като сложим и кръчмата в края - кефа трябва да е бил пълен :beer:

Вто Май 31, 2016 6:10 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Въпреки че трябваше да го направя доста по-рано, днес проведох тест на охладителната система - (не много) лек офроуд с много катерене и доста камънак. Боцнах се за колата и следях температурата през цялото време. На най-тегавия участък стигна 95 градуса, иначе на 94 пали перките и я сваля. Някой по-топъл ден ще повторя с пуснат климатик, да видим ще яде ли Хасан алуминиев радиатор ;)

Иначе, имам си и клипче от теста: https://www.youtube.com/watch?v=q7BNzYEt03M

15

Съб Юни 11, 2016 9:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4  >