| Автор |
Съобщение |
|
demon777
Регистриран на: Пон Юни 08, 2015 6:48 pm Постове: 304 Местоположение: Сливен
Автомобил: Legacy 2,5 - 2004 АТ
Рейтинг: 47 
|
|
Както си шофирах с пуснат климатик забелязах че от средните въздуховоди и само от тях излиза тънък дим. Отбих веднага отворих капака на двигателя но вътре всичко беше нормално. Странното е че НЕ меришише на изгоряло. Навън нямаше запалени огнйове и дим който да се просмуква в купето.
Това което ми идва на ум е някаква кондензна мъгла ама никога не съм виждал такова нещо от който и да е било климатик. След време спря и повече не се появи .
Може и да си въобразявам но ми се струва че въздушният поток не е със такава сила каквато беше преди. Възможно ли е да е изгорял потенциометъра който определя скоростта на перката? Всъщност колко перки има под таблото които завихрят въздуха към купето?
И пак споменавам не се появи никаква миризма в купето нито на изгоряло нито на фреон. Климатикът си включва и прави студ
_________________ http://line4auto.ru/subaru/m76.gif
|
|
|
|
| Нед Май 22, 2016 7:17 pm |
|
|
|
subarist
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244     
|
|
Много студено е станало и се вижда конденза. На кола с климатроник не ми се е случвало... Но на кола с климатик след 100км магистрално каране с над 3500об/мин съм виждал и такива неща.
|
|
|
|
| Пон Май 30, 2016 4:27 pm |
|
|
|
demon777
|
subarist написа: Много студено е станало и се вижда конденза. На кола с климатроник не ми се е случвало... Но на кола с климатик след 100км магистрално каране с над 3500об/мин съм виждал и такива неща. И аз съм на това мнение, че е конденз, ама си беше тръпка 
|
|
|
|
| Пон Май 30, 2016 4:50 pm |
|
|
|
fixallot
Регистриран на: Пет Фев 06, 2015 8:08 pm Постове: 640 Местоположение: Бургас
Автомобил: Forester 2.5XT '06AT;Outback B13 H6
Телефон: O8985O54I4
Рейтинг: 346       
|
|
Същото нещо съм го виждал и при шевролет нубира. Ей така от нищото изкочи, даже от най-лява лента на магистралата се чудих как да мина в аварийната възможно най-бързо, че се филмирах. Ама изчесна и се не видя повече, поне собственика и не ми е казвал да го е виждал.
_________________ A simple act of caring creates an endless ripple that comes back to you.
|
|
|
|
| Вто Май 31, 2016 12:30 am |
|
|
|
Johnny Bravo
Регистриран на: Нед Апр 13, 2014 4:35 pm Постове: 225 Местоположение: София
Автомобил: Forester SH 2.5XS, AT
Рейтинг: 63 
|
|
Интересно е, че казваш, че си продължава да студи. На мен единствения случай, когато ми е излязла мъгла от въздуховодите, беше, когато ми изпусна фреона и после нямах клима. Това беше на едно Поло без климатроник.
_________________ www.expertmotors.bg
|
|
|
|
| Вто Май 31, 2016 10:00 am |
|
|
|
patko
|
|
Аз имах подобен случай. Миналото лято при температури 30+ градуса. Карах по магистралата. Постепенно намаля потока на въздуха. Увеличих степените на вентилатора, но накрая потокът почти спря и започнаха да излизат пари от изходите - на предното стъкло и на таблото. Спрях и вдигнах капака. Маркучите на климатика бяха обвити със скреж. Спрях климатика и продължих. След малко потокът се възстанови до нормалното си състояние. Моето обяснение е, че изпарителят се е обледенил и затова е спрял потокът през него. Обледенил както става външното тяло на домашния климатик през зимата. Оттогава не съм имал такъв случай.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Вто Май 31, 2016 11:15 am |
|
|
|
Johnny Bravo
Регистриран на: Нед Апр 13, 2014 4:35 pm Постове: 225 Местоположение: София
Автомобил: Forester SH 2.5XS, AT
Рейтинг: 63 
|
При много висока влажност на въздуха и висока температура /последния път лятото , след дъжд, във Варна/ и на мен ми се е случвало - спира потока на въздуха, но не ми е излизала пара. Гася климатика да се "размръзне" питата и продължавам /до следващия път/ 
_________________ www.expertmotors.bg
|
|
|
|
| Вто Май 31, 2016 4:42 pm |
|
|
|
demon777
|
patko написа: Аз имах подобен случай. Миналото лято при температури 30+ градуса. Карах по магистралата. Постепенно намаля потока на въздуха. Увеличих степените на вентилатора, но накрая потокът почти спря и започнаха да излизат пари от изходите - на предното стъкло и на таблото. Спрях и вдигнах капака. Маркучите на климатика бяха обвити със скреж. Спрях климатика и продължих. След малко потокът се възстанови до нормалното си състояние. Моето обяснение е, че изпарителят се е обледенил и затова е спрял потокът през него. Обледенил както става външното тяло на домашния климатик през зимата. Оттогава не съм имал такъв случай. Да да .... точно същото и при мен...... вентилатора на макс а няма сила. Днес всичко е наред.
|
|
|
|
| Вто Май 31, 2016 5:40 pm |
|
|
|
Vami
|
patko написа: Моето обяснение е, че изпарителят се е обледенил и затова е спрял потокът през него. Обледенил както става външното тяло на домашния климатик през зимата. Оттогава не съм имал такъв случай. Системата ако е изправна, сама се грижи питата да не замръзне. При Субару изключва компресора доколкото знам на 6º С, при други марки е на 3º С. Отидете и си направете една профилактика, тъкмо да сменят маслото в системата, да долеят фреон и да я диагностицират.
|
|
|
|
| Сря Юни 01, 2016 12:16 pm |
|
|
|
patko
|
|
А тези градуси на какво са? Вътре в купето или? Моите скромни познания по тази техника са, че климатикът изключва когато достигне зададените градуси в помещението, респ. в купето или при достигане на определено налягане в системата. За да охлади, изпарителят е с температура доста под нулата и при повишена влажност започва заледяване. Затова ако е на вътрешна циркулация би следвало да не е проблем, тъй като въздухът в купето е малък обем и ще се осуши бързо. В моят случай аз бях отворил на външен въздух.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Сря Юни 01, 2016 12:39 pm |
|
|
|
kerekovski
|
|
Тези градуси трябва да са на изпарителя. Но пък много системи нямат сензор за температура на изпарителя, следят само налягане на хладилния агент. Обикновено при такива системи се наблюдава това явление, но не е изключено и при другите - със сензор за температура на изпарителя. Просто ако сензорът започне да отчита неверни данни, е възможно да ти заледи изпарителя.
|
|
|
|
| Сря Юни 01, 2016 1:11 pm |
|
|
|
patko
|
|
Всичко е ясно. Системата следи температурата, но на изходящия от изпарителя въздух. Когато достигне 1 градус този превключвател отива на ON, т.е. изключва климатика и при 4 градуса отива на OFF - включва климатика. Тези температури няма как да се постигнат ако температурата на изпарителя не е доста под нулата. А когато си на външен въздух и е горещо пак няма да стане и следва обледеняване.
Прикачени файлове:
6.jpg [ 185.45 KiB | Прегледано 941 пъти ]
|
|
|
|
| Сря Юни 01, 2016 1:47 pm |
|
|
|
demon777
|
|
При мен взе да се случва доста често. Не димът от въздуховодите а силата на въздушната струя намаля Явно има неизправност в системата и може би изтича фреон. Ще отида тея дни да направят тестове в сервиз за авто климатици. Странното е че продължава да прави студ вярно не достатъчно студено но все пак студено.
|
|
|
|
| Нед Юни 19, 2016 5:59 pm |
|
|
|
kerekovski
|
|
Ако компресорът е с постоянен работен обем, то намаляло количество фреон води до обледеняване, което пък пречи на потока въздух през изпарителя.
|
|
|
|
| Пон Юни 20, 2016 7:40 am |
|
|
|