Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2  >
 Субару Трибека губи от Хонда - диагонален тест на рампа 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ровейки се в sb9t.com попаднах на тези клипчета. По-надолу в темата се включва и шофьора на трибеката, а така също и друг член на форума, който прави същия тест успешно, но на много по-ниска рампа и нестабилен терен. Не съм специалист по AWD системата на Субару - знам основното, но до там. Интересни ще са ми Вашите коментари и правено ли е нещо подобно другаде?
Благодарско за вниманието! Последователно: темата и двете клипчета:

http://www.sb9t.com/forums/showthread.php?t=2242

https://www.youtube.com/watch?v=ga_U4BaXvrk&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=QWMEjxbkMV0&feature=youtu.be

И "опровержението":

https://www.youtube.com/watch?v=yiogFsgXb-w&feature=youtu.be

Нед Сеп 18, 2016 8:31 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 294
Автомобил: subaru leone coupe
Рейтинг: 2
Нов фен
Отговори с цитат
petroff написа:
Ровейки се в sb9t.com попаднах на тези клипчета. По-надолу в темата се включва и шофьора на трибеката, а така също и друг член на форума, който прави същия тест успешно, но на много по-ниска рампа и нестабилен терен. Не съм специалист по AWD системата на Субару - знам основното, но до там. Интересни ще са ми Вашите коментари и правено ли е нещо подобно другаде?
Благодарско за вниманието! Последователно: темата и двете клипчета:

http://www.sb9t.com/forums/showthread.php?t=2242

https://www.youtube.com/watch?v=ga_U4BaXvrk&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=QWMEjxbkMV0&feature=youtu.be

И "опровержението":

https://www.youtube.com/watch?v=yiogFsgXb-w&feature=youtu.be
защо при клипа с субару не се вижда цялата кола има според мен нещо гнило

Нед Сеп 18, 2016 9:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 264
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това което аз виждам, е че този тест повече отразява способноста на купето и окачването да компенсират разликите във височините (артикулация на окачването), отколкото 4х4 системата, макар и тя да има значение.

В случая, ходовете на хондата са по-големи и по-добре компенсират разликите в височините между колелата. Трибеката, с доста по-ограничен ход на окачването увисва и не може да прехвърли достатъчно мощност, за да се изкачи.

Нед Сеп 18, 2016 9:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 90
Автомобил: Subaru Impreza GT
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Попринцип идеята на доброто 4х4 е да прехвърли въртящия момент на колелата, които имат сцепление, демек щом задната лява гума е във въздуха, би трябвало да прехвърли въртящия момент на другите и да се качи без проблем. Друг е въпроса, че на тоя клип не се снима цялата кола и може да е нагласено, примерно с едно трупче пред другата предна : D

Пон Сеп 19, 2016 9:02 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
stefataaaa написа:
Попринцип идеята на доброто 4х4 е да прехвърли въртящия момент на колелата, които имат сцепление, демек щом задната лява гума е във въздуха, би трябвало да прехвърли въртящия момент на другите и да се качи без проблем. Друг е въпроса, че на тоя клип не се снима цялата кола и може да е нагласено, примерно с едно трупче пред другата предна : D

А може и задния ЛСД диф да е заминал.

Пон Сеп 19, 2016 11:37 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Субару awd (и не само) не може да "предава" въртящ момент ляво-дясно. В повечето случаи с такъв наклон на препятствието и с тежестта на Трибека, задния диф няма да помогне със своя блокаж. Подозирам, че Хондата натоварена до тежестта на Трибека ще има подобен резултат.
Този пасаж от маркетинга на Субару, че s-awd предава момент на колелото с най- голяма тракция е доста подвеждащ и обърква доста хора. :D

Пон Сеп 19, 2016 4:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 367
Автомобил: Legacy MY07 H6, '25 320d xDrive
Отговори с цитат
Имаше един подобен клип на рампа с валяци. Там рекламиран пасат 4 моушън, че може да предаде само на едно колело се предаде, но легаси 4 се качи.

Пон Сеп 19, 2016 5:50 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Да, това го рекламират навсякъде, но това е abs lock down и е софтуерен ефект, а не механичен.
Не, че омаловажавам работата на инженерния екип на Фуджи, но някси объркват голям процент от потенциалните клиенти.

Пон Сеп 19, 2016 5:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
По принцип тва с предаването на колелото с най-голямо сцепление се отнася при движение по пътищата не в офроуд ситуации, и по скоро е преден заден мост, а не отделни колела, особено при тия с отворените диференциали , ако няма система, която с абс да натиска спирачката на колелото което превърти, но това в офроуд ситуация няма как да помогне, поне аз така мисля. Отзад шпера при голяма разлика в сцеплението на двете задни не може да прехвърли въртящия момент, само пълен блокаж може да завърти другата задна при положение, че едната е във въздуха, но мисля че средния диф трябва да предаде въртящия момент на предните колела и да я издърпа все пак тая рампичка не е нищо особено, нито е голям наклон нито нищо.

Пон Сеп 19, 2016 7:52 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Проблема не е в рампичката, а в създадените условия на липса на тракция на по едно колело от всеки мост. Както си отбелязал "прехвърлянето" на момент е само преден заден мост. Окантаряването на този вид awd от тези години винаги води до тези проблеми. При версия.5 (2009+) има софтуерна корекция, но това е далеч от възможностите на офроудерите, както те са далеч от тракцията на Суби при високи скорости.

Пон Сеп 19, 2016 10:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
X-mode помага доста тук ,но след 2013г

Пон Сеп 19, 2016 10:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 73
Автомобил: Outback H6 2008.
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Може ли да попитам и аз... понеже не съм много наясно.
Нали тук: https://www.youtube.com/watch?v=mryGnENTsoI
показват прехвърляне на въртящ момент към САМО едно колело и после има прехвърляне само на преден (само на заден) мост - това трябва да е централен диф?!
Защо тук се получава? Самите рампи са по-ниски? И от там натоварването е по-малко, или има нещо друго?

Вто Сеп 20, 2016 1:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 422
Автомобил: Subaru B9 Tribeca 2006
Отговори с цитат
Рампите наистина са по-ниски плюс това на по-горните клипове колата трябва да се изкачи, а тук да се придвижи напред. Необходим е по-малък въртящ момент. На по-ниската и същевременно не толкова стръмна рампа (опровержението) колата също успя да се качи. Струва ми се, че както каза колегата по-горе хода на окачването на беката има значение.

Вто Сеп 20, 2016 4:43 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Хода на макферсона си има значение, но и настройката на реактивната щанга на Трибека в случая не благоприятства тракцията при такива 'хендеци'. Не забравяйте, че тия демонстрации се подбират много внимателно от всеки производител и в повечето случаи се ползват обучени водачи, знаещи как да изпъкне конкретна характерисика на автомобила. Репродукцията в домашни условия, често дава съвсем други резултати.
Малко история - В зората на навлизането си на пазара Субару предлагаше дори отделна книжка - Насоки за каране на 4wd автомобил (или нещо от сорта) с главно действащо лице Субару Леоне с ръчна трансмисия, демултипликатор и ръчно включване на заден мост. С развитието на технологията си те се насочват към специфична ниша, в която търсенето е крайно ограничено. През 90-те Субару модифцира системата за масовия пазар и "супер" трансмисията на ЕА81 отпада, а на нейно място идва 5 степенна трансмисия с централен виско диф и демултипликатор. При тази трансформация Фуджи променят маркетинга в друга посока - от кола за изследване на Аутбек-а (австралийската пустош) минават на темата за безопасно шофиране при различни пътни условия. Колите са с два отворени диференциала и реално в най-добрия случай водача има на разположение по едно задвижващо колело на ос - т.е. точно с едно повече от класическите коли с предно или задно предаване. Следват модели с Н6 (SVX и XT) и 2.0 т, които поставят тракцията на изпитание и Субару започва монтирането на блокаж на заден диф, автомат с VTD и прочие. Но настройката на тази система е към постигане на тракция при висока скорост, а не rock crawling.
В съвременните си еманации (2013+) на своята визия за AWD Субару вече залага на компютърна симулация на блокаж - доста по-евтино, по податливо на настройка и приятно ненатрапчиво, но не много пригодно за тежък офроуд решение. Във фокуса на фирмата е производство на масови автомобили с повишени възможности при лоши пътни условия и тя трябва да се съобразява с доста ограничения - основно по разхода на гориво, който в наши дни е основен критерий.
В крайна сметка Субитата са доказали възможности далеч отвъд описаното от маркетинга на компанията, но сравняването им с типични офроуд автомобили е некоректно и нерядко разочарова надъхани фенове, четящи "библията" по свой си начин. Основното достойнство на инженеринга на FHI, поне за мен, е създаването на лек и надежден автомобил с независимо окачване и безкрайно проста ръчна трансмисия с интегриран междинен диференциал и демултипликатор, който използвайки симетрични полуоси и дълбоко прибрани в тунела кардан и заден диференциал позволява добро управление и тракция, както на шосе, така и в умерено тежки горски терени.
:beer:

Вто Сеп 20, 2016 11:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колега ico_tech, тъй като гледам, че си навътре в нещата, можеш ли да ми кажеш какви са плюсовете и минусите на торсена и на виско централния диф?
П.С. Да не помислиш, че се заяждам :D , просто виждам, че ги разбираш и ми е интересно :beer:

Сря Сеп 21, 2016 7:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 264
Автомобил: Outback 3.0 2006
Рейтинг: 238
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не съм ico_tech, но ще се опитам да обясня, доколкото ми позволяват знанията.

Предимствата на торсена е, че е постоянно действаща система - т.е. докато колелата имат сцепление торсена предава въртящ момент и към двата моста, в степен зависима от конфигурацията си. Недостатък на торсена е, че при пълна загуба на сцепление, конструкцията му не позволява да прехвърли мощност натам. Това се компенсира с електронни системи, които леко блокират спирачките на изгубилия сцепление мост, за да може торсена да се задейства. По клипчетата където сравняват БМВ-та и Аудита, БМВ редовно не дават достатъчно газ на аудитата, за да изпъкне точно този недостатък на торсените :)

Виското обикновено няма възможности да прехвърля много въртящ момент и е бавно - т.е. трябва да мине известно време след като единия мост изгуби сцепление, за да се задейства.Въпреки, че тук го представям като недостатък, това е основно предимство, което производителите харесват в него - позволява автомобила да се държи като с един задвижващ мост, което води до понижен разход. Този недостатък донякъде може да се компенсира с прелоадване, като се избират различни предавателни числа на предния и задния диф, което държи виското винаги в напрежение. Забавянето може да се види хубаво на това клипче: https://www.youtube.com/watch?v=FSZVoBHv-vM&t=00m25s

Виско имплементации има много и различни - има такива с централен диференциал, а има и такива които ползват виското вместо диф. От това зависи най-вече колко момент може да бъде прехвърлен през виско муфата.

В общи линии предимствата и недостатъците на всяка система зависят най-вече от конкретната имплементация в конкретния автомобил и изборите и компромисите, които призводителя е направил.

Относно 4х4 системите за високи скорости, всеки си има предпочитания, но аз съм фен на БМВ Х-Драйв, и ВТД системата на Субару (които са много подобни) - електронен многодисков съединител осигуряващ разпределение на въртящия момент - най-вече защото са настроени да се държат повече като автомобил със задвижващ заден мост.

В момента най-яката работа е тъй наречения torque vectoring, система, която доколкото знам не се намира по субарата. Ако на някой му е интересно, може да прочете за Active Yaw Control (Mitsubishi) и Dynamic Performance Control (BMW)

Чет Сеп 22, 2016 12:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
ico_tech написа:
Малко история - В зората на навлизането си на пазара Субару предлагаше дори отделна книжка - Насоки за каране на 4wd автомобил (или нещо от сорта) с главно действащо лице Субару Леоне с ръчна трансмисия, демултипликатор и ръчно включване на заден мост. С развитието на технологията си те се насочват към специфична ниша, в която търсенето е крайно ограничено.

Тук е книжката
http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/-- ... --Books--/

Чет Сеп 22, 2016 7:07 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
xargs написа:
Не съм ico_tech, но ще се опитам да обясня, доколкото ми позволяват знанията.

Предимствата на торсена е, че е постоянно действаща система - т.е. докато колелата имат сцепление торсена предава въртящ момент и към двата моста, в степен зависима от конфигурацията си. Недостатък на торсена е, че при пълна загуба на сцепление, конструкцията му не позволява да прехвърли мощност натам. Това се компенсира с електронни системи, които леко блокират спирачките на изгубилия сцепление мост, за да може торсена да се задейства. По клипчетата където сравняват БМВ-та и Аудита, БМВ редовно не дават достатъчно газ на аудитата, за да изпъкне точно този недостатък на торсените :)

Виското обикновено няма възможности да прехвърля много въртящ момент и е бавно - т.е. трябва да мине известно време след като единия мост изгуби сцепление, за да се задейства.Въпреки, че тук го представям като недостатък, това е основно предимство, което производителите харесват в него - позволява автомобила да се държи като с един задвижващ мост, което води до понижен разход. Този недостатък донякъде може да се компенсира с прелоадване, като се избират различни предавателни числа на предния и задния диф, което държи виското винаги в напрежение. Забавянето може да се види хубаво на това клипче: https://www.youtube.com/watch?v=FSZVoBHv-vM&t=00m25s

Виско имплементации има много и различни - има такива с централен диференциал, а има и такива които ползват виското вместо диф. От това зависи най-вече колко момент може да бъде прехвърлен през виско муфата.

В общи линии предимствата и недостатъците на всяка система зависят най-вече от конкретната имплементация в конкретния автомобил и изборите и компромисите, които призводителя е направил.

Относно 4х4 системите за високи скорости, всеки си има предпочитания, но аз съм фен на БМВ Х-Драйв, и ВТД системата на Субару (които са много подобни) - електронен многодисков съединител осигуряващ разпределение на въртящия момент - най-вече защото са настроени да се държат повече като автомобил със задвижващ заден мост.

В момента най-яката работа е тъй наречения torque vectoring, система, която доколкото знам не се намира по субарата. Ако на някой му е интересно, може да прочете за Active Yaw Control (Mitsubishi) и Dynamic Performance Control (BMW)

Благодаря за обяснението колега
:)

Чет Сеп 22, 2016 7:56 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Отговори с цитат
xargs написа:
....

Има, има, макар и от скоро - ЦЪК

Чет Сеп 22, 2016 8:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Извинявам се, че не съм отговорил своевременно на въпроса. Благодаря на колегата Xargs за обясненията.
Ето още малко инфо как работи торсен.
Цитат:
https://www.youtube.com/watch?v=JEiSTzK-A2A

Смятам, че нагледно е най- разбираемо. От принципа на работа следва едно определение, което се използва при описване на двата вида блокаж. Торсен се води проактивен- т.е опита за изравняване на момента започва от момента на регистриране на разлика или преди тотална загуба на сцепление. Виско LSD e реактивен - има нужда от значителна разлика в скоростите на двата вала, за да загрее и втвърди силикона. Както е обяснил колегата и двата блокажа имат плюсове и минуси. Субару използва торсен в някои свои модели - STI и Legacy spec B(заден диф), но основната гама използва виско (МТ). Според мен са го избрали заради простата конструкция, липса на специални изисквания за маслото, надежност при нормална употреба, липса на шум, по - ниско тегло и др. Именно поради малкия преносим момент сработването на виско блокажа е по-ненатрапчиво. Гледах няколко клипа, в които водачите се опитват бавно да преодолеят препятствие. Бавното въртене забавя реакцията на виско блокажа и в крайна сметка нещата свършват с лопата ;). Ако се загледате в демотата с профи Субару инструктори ще видите, че никой не преминава бавно през калища и пясъци.

Пет Сеп 23, 2016 11:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >