Тест драйв в София 2,5 АТ и 3,0 АТ и малко инфо за начинаещи
| Автор |
Съобщение |
|
pfenix
Регистриран на: Чет Сеп 15, 2016 4:12 pm Постове: 36 Местоположение: с.Лозен, Софийско
Автомобил: Subaru OUTBACK 2005 2.5 MT
Рейтинг: 4
|
|
| Нед Окт 16, 2016 4:09 pm |
|
|
|
dragoveli
Регистриран на: Пон Юли 16, 2012 4:40 pm Постове: 654 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194    
|
|
3000 Аутбек е само автомат,2500 са меко казано недостатъчни за това купе.
|
|
|
|
| Нед Окт 16, 2016 4:22 pm |
|
|
|
kerekovski
|
|
Ако можеш да си позволиш да храниш и поддържаш 3.0, изобщо не ти трябва 2.5.
|
|
|
|
| Нед Окт 16, 2016 4:54 pm |
|
|
|
pfenix
Регистриран на: Чет Сеп 15, 2016 4:12 pm Постове: 36 Местоположение: с.Лозен, Софийско
Автомобил: Subaru OUTBACK 2005 2.5 MT
Рейтинг: 4
|
dragoveli написа: 3000 Аутбек е само автомат,2500 са меко казано недостатъчни за това купе. Именно за да определя дали са "достатъчни" искам да подкарам и двата модела защото ми се струва, че е много субективно. Относно "издръжката" не ми е много ясно в цифри как стоят нещата с регулярните плащания по двата модела (данъци, застраховки, каско, масла, филтри ... и гуми през 3-4 години) но май разликата не е много голяма ( и тука е субективно де за кой колко точно е "много" пари за поддръжка) Затова искам малко "цифри" (инженер съм и затова  ) и малко тест драйв от хора с опит по въпроса 
|
|
|
|
| Нед Окт 16, 2016 5:03 pm |
|
|
|
shavo
Регистриран на: Сря Мар 11, 2015 11:18 am Постове: 75 Местоположение: Габрово
Автомобил: KIA Sportage 1.6T AWD GT,A6 3.0TDI
Рейтинг: 50 
|
|
Изправен технически 2,5 си е предостатъчен за купето по мое мнение, изпреварвам спокойно в колона и по завои/Шипка и Пампорово/, за мен това е критерия дали е достатъчен или не. Повече от 130-140км не карам. Но в крайна сметка покарай ги и двете и си прецени, който и да избереш обаче го вземи тук от форума, аз определено повече субару от човек извън форума или автокъща не бих купил.
|
|
|
|
| Пон Окт 17, 2016 9:56 am |
|
|
|
kerekovski
|
|
И с 1.6 изпреварвам, ама с 3.0 изпреварвам по съвсем друг начин и в други обороти и на места, където с по-малък мотор няма как да стане по същия начин. Вярно, моето 3.0 е по-новата генерация (245 коня) и прави доста по-голяма разликата с 2.5, но и старото 3.0 с твърдите валове и 209-те си коня пак е чувствително по-добре. Иначе - с всичко се свиква. Но ако можеш да си позволиш малко по-висок данък, малко по-скъпа гражданска отговорност (да кажем в комплект разликата да е 100-150 лв за година), една идея по-скъп ГИ (еднократно), 2 свещи в повече (40-тина лв на всеки 50-100 000 км), по-скъпо регуилиране на клапаните, но за сметка на това пък по-рядко, мааааалко по-голям разход на гориво и чувствително по-скъпите ангренажни вериги (които обаче надживяват повече от 3 ангренажни ремъка, та изобщо не идват по-скъпи), то 3.0 е твоят мотор.
|
|
|
|
| Пон Окт 17, 2016 10:04 am |
|
|
|
Vami
|
kerekovski написа: Ако можеш да си позволиш да храниш и поддържаш 3.0, изобщо не ти трябва 2.5. Той ако може да си позволи 3.0 мотора, по-добре да се понапъне още малко и да вземе Audi Allroad 3.0-TDI. Много повече върви, а и много повече получава за парите си. Разхода е доста надолу. Два такива фирмени имахме и до 300к км само консумативи. А са карани в обороти като за бензинови. Няма загрявания в жегите, няма нищо. Автоматите им са супер, особено типтроника е доста удобен при изпреварване. А и не ръждясва, нито купе, нито окачване. Като проходимост е малко по зле, но и Аутбека не е нищо особено с тази дълга база. Случвало ми се е да мина на косъм на места, на които доста коли с по-малък клиренс минават без проблем.
|
|
Последна промяна Vami на Пон Окт 17, 2016 10:41 am, променена общо 1 път
|
|
| Пон Окт 17, 2016 10:31 am |
|
|
|
kerekovski
|
|
Тук вече се скача на съвсем друг автомобил и няма да стане с малко напъване. Доста повече ще трябва да е.
|
|
|
|
| Пон Окт 17, 2016 10:40 am |
|
|
|
Vami
|
|
Гледам, че в мобилето за съответните години са на сходни цени. Естествено 3.0-TDI е моделна година 2004 или 2005 нагоре, не помня точно.
|
|
|
|
| Пон Окт 17, 2016 10:45 am |
|
|
|
kerekovski
|
|
Елементарни неща като каско, гуми, спирачки и други консумативи ще са чувствително по-скъпи. А и едно е да го вземеш ново и да му навъртиш 300к км, друго е да го вземеш на 300к км (реално дори не го знаеш на колко още е) и тепърва да почват скъпите ремонти, които ще са по-скъпи от на Субаруто, определено.
|
|
|
|
| Пон Окт 17, 2016 10:50 am |
|
|
|
Петър Велков
|
|
Тъй като до сравнително скоро живеех в чужбина и гледах коли там (дори предишната ми кола си я бях купувал в Холандия), НИКОГА не бих си купил внесено в България дизелово Ауди. Там такива коли се купуват за минимум 30-40 хил.км. годишен пробег и често се продават на по 450+ хил.км. Ама нали после всичко идва на Горубляне и в Дупница с по 120 хилки на километража, та ние купуваме яко и си мислим, че сме хванали оня брадатия за беневреците...
По темата - нямам никакъв опит с други Субару двигатели освен H6, но с моите 209 кончета изпреварването е повече от приятно. Мога да уредя тест-драйв във/около София, но трябва да се има предвид, че да се намери кола в състояние като моята (след пълен основен ремонт) на поносима цена клони към нула.
ПП: Не става ясно (или съм изтървал?) кое поколение и с какъв бюджет се търси. Щото ако става дума за B12, швабският allroad е прекалено скъп, за да бъдат дори само сравнявани.
|
|
|
|
| Пон Окт 17, 2016 10:59 am |
|
|
|
ico_tech
|
|
Колега Vami, ти систематично ни нахъсваш за немските суперкари, но в повечето случаи цитираш фирмени автомобили висок клас закупени нови и облужвани по график. Не се сърди, но човек остава с впечатлението, че си си купил Субару-то само докато изчакаш шефа да врътне 300к на Q7-та , пък като дойде при тебе за почти без пари, да се наслаждаваш на премиума още 10 години само с масло и филтри. Мисля, че никой не се залъгва, че Субару са в премиум класа на немските тигри. Автора на темата търси кола на 13-15 години. Дори не съм сигурен, че А6 Allroad го има с този мотор на тази възраст, камо ли в този ценови диапазон. Но да речем че го има - ти наемаш ли се да му гарантираш безпроблемни км след 300к + навъртяни в Италия след "безкомпромисно" обслужване или, че смяната на вериги на 3.0 tdi e по-евтина от смяна на вериги на H6 3.0?
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Пон Окт 17, 2016 11:06 am |
|
|
|
Vami
|
|
Изобщо не се сърдя, но следя и двата форума. Виждам какво се пише тук и там. Много по-лесно и много по-голяма е вероятноста да намери читаво Ауди, отколкото Субару.
|
|
|
|
| Пон Окт 17, 2016 11:25 am |
|
|
|
Greg4o
|
Vami написа: Изобщо не се сърдя, но следя и двата форума. Виждам какво се пише тук и там. Много по-лесно и много по-голяма е вероятноста да намери читаво Ауди, отколкото Субару. Титуляр.Тази година участвах в покупката на няколко коли,вкл. Ауди. За 13к € от Германия на истински 220 000км проверена и разговаряно по телефона няколко пъти. 3.0 ТДИ куатро,типтроник С-лайн. Първо се оказа,че колата е от Италия.После 5 хилки за обслужване и дребни проблемчета. Много съизмеримо. 
_________________ Продава се 2015 Forester Boxer Diesel Lineartronic
|
|
|
|
| Пон Окт 17, 2016 7:01 pm |
|
|
|
madjosan
Регистриран на: Пон Дек 02, 2013 10:57 pm Постове: 109 Местоположение: Варна
Автомобил: legacy 2.0R
Рейтинг: 37
|
Vami написа: Изобщо не се сърдя, но следя и двата форума. Виждам какво се пише тук и там. Много по-лесно и много по-голяма е вероятноста да намери читаво Ауди, отколкото Субару. Разкажи ни как се намира читав душегуб?
|
|
|
|
| Пон Окт 17, 2016 7:40 pm |
|
|
|
petko 69
|
Vami написа: Изобщо не се сърдя, но следя и двата форума. Виждам какво се пише тук и там. Много по-лесно и много по-голяма е вероятноста да намери читаво Ауди, отколкото Субару. Колега ,ако имаш възможност да видиш плаца за произведени Ауди ,ще разберещ какво е свръх производство, ние сме по малка фирма и предлагането е доста по ниско.Субару не е масова кола и в това е нейния чар ,а този форум е затова да си помагаме и обичаме любимата марка.Когато почнеш да поддържаш твое Ауди висок клас ,купено на 120-149 ХИЛ. км. от дядо лекар ,и баба държаща се за бронята докато отнасят любимата кола , тогава ще оцениш Субару  .
|
|
3
|
|
| Пон Окт 17, 2016 8:07 pm |
|
|
|
dian russev
|

petko 69 написа: Субару не е масова кола и в това е нейния чар ,а този форум е затова да си помагаме и обичаме любимата марка. Именно. Хайде да се опитаме да помогнем на човека. Той ясно зададе въпроса дали да е 2,5 или 3,0 и вторият въпрос е за автомат или ръчна. Моята история е следната. Купих преди 2 години чрез BatBubi 2.5, автомат, модел 2003-а след фейслифта. Относно поддръжката - сменил съм масло и маслен филтър на двигателя, масло на скоростна кутия и диференциали, воден радиатор, капачката на радиатора и термостат. Монтирах газова уредба тук (колата нямаше, когато я купих). Не съм правил компромиси с качеството на консумативите, т.е. можеше да сложа и доста по-евтини, но не го направих. Изминал съм около 30 000 км., което не е много. Колата идеално се вписва в определението "семеен тип". Вози добре, има голям багажник, има достатъчно динамика при изпреварване стига да не си нервен шофьор, и се държи чудесно по черни пътища в лоши метео условия. С малко по-стара кола от същия модел, с мой приятел минахме 10-ина км. след обилен дъжд, по кален път до брега на Дунав. Не закъсахме, макар, че доста ни се зарадваха накрая в автомивката. Такъв автомобил с ръчна кутия не съм карал, но и автоматичната предлага добри възможности. Моят съвет е първо да потърсиш добре поддържан автомобил, а на второ място да избираш между различни двигатели и видове скоростни кутии. Разликата в размера на данъка и на гражданската ще ти се види песен като се наложи да наливаш много пари за да я приведеш в приличен вид.
Прикачени файлове:
Снимка005403000001.JPG [ 196.21 KiB | Прегледано 2710 пъти ]
|
|
|
|
| Вто Окт 18, 2016 11:12 am |
|
|
|
quietriot
|
|
Като собственик на 2,5 мога отговорно да заявя, 156 са малко за това купе, 209 пак са малко, но са доста по-добре за почти 2 тона кола и въртящия момент там е по-добър. Автоматика на 2,5 е доста муден в сравнение със ръчните скорости на 2,5 , при 3,0 няма ръчна кутия така че там е само автомат и дилемата отпада. Ако не си карал 4X4 няма как да прецениш дали да е 2,5 или 3,0 защото няма да смееш да го изръчкаш като хората и да усетиш разликата, още повече пък чужди коли, така че за мен тест драйва ти е безмислен.
Аз лично повече 2,5 няма да си купя освен ако няма турбина, но аз карам субару от 7 години и разликата е голяма, също така никога няма да си купя друга кола освен автомат, но това си е моята камбанария......
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Вто Окт 18, 2016 11:28 am |
|
|
|
stoychod
Регистриран на: Сря Яну 11, 2012 2:18 pm Постове: 292 Местоположение: София
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211    
|

Започни да търсиш кола и каквато читава изпадне. Аз исках Фори 2.0 заради по евтината подръжка а накрая се озовах с Outback H6. И моето мнение съвпада с това на Васко - 209 коня са му малко на outback-a. В началото много ме дразнеше колко е мудна колата, но с времето се свиква. И 2.5 двигател да вземеш ще свикнеш. Предполагам си прочел темата viewtopic.php?f=5&t=10925. Със всички недостатъци и предимства на марката се свиква, важното е да уцелиш здрава кола да не ти се чупи. Преди да си купиш си отговори на въпроса: Държиш ли на 4х4 и по-високия клиърънс и готов ли си да плащаш за да го имаш? В сравнение с някоя по-непретенциозна кола(примерно опел Астра комби) разликата според мен е към 2000лв годишно. Тук визирам по-високата цена на автомобила, по-високия разход на бензин, по-скъпа подръжка, данъци... Преди някой да ме е нападнал за сумата: аз така ги смятам нещата, имам и опел и субару. Не е важна точната сума, важното е предварително да си прецени човек има ли възможност и заслужава ли си. Не искам да отказвам човека да си вземе subaru. Ако попадне на читав автомобил ще е много доволен. Въпроса е предварително да си прецени, за да не се ядосва после. В форума напоследък се предлагат и продават добри коли. Хората вадят фактури за по 7-8000 лева за подръжката. Аз прецених, че ще карам subaru, въпреки по-високите разходи. Живея извън София на черен път, който не се чисти през зимата. Пътувам всеки ден по 2.5 часа. Автоматика е супер в задръстванията. Детето е с астма и дизелови двигатели отпадат. Виж цените в немските сайтове. Под 10000 хубава кола на тези години според мен няма да намериш. Или ще е на супер много километри, или километрите няма да са чак толкова много но щее карана на газ. Най добрия вариант е запазена кола на малко километри карана на бензин. Подготви си 15000 и скачай в дълбокото. Ако ги имаш няма да съжаляваш. Ако ги нямаш и не може да си ги позволиш може много да съжаляваш след време. Ако имаш път към Руски паметник мини някоя обедна почивка да врътнем едно кръгче
|
|
|
|
| Вто Окт 18, 2016 12:27 pm |
|
|
|
takev
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83 
|
Подкрепям колегите 2.5 АТ е недостатъчен за това купе. 3.0 Н6 АТ , по бива , макар че някаква огромна разлика няма да намериш, или поне аз не мога. А колегата с 15 хил. лв . и скачай в дълбокото.... Стига брат  15 хил. лв. за кола на 13-15 г. Погледни реално малко. Запазен Аутбек във форума до скоро се продаваше за 6800лв мисля. и в този ред на мисли горе долу ти попадаш в точно такъв диапазон. Колата едва ли би струвала повече от 8000 лв. Като за 8000лв. ще получиш най-вероятно автомобил, който няма да има нужда от голямо обслужване скоро. Визирам ремъци(ако е 2.5 иначе вериги), ролки , водна помпа, термостат, масло на АТ и дифове и т.н. Та не се плаши много, следи обявите във форума и съвсем скоро ще изпадне нещо . Успех!:)
|
|
|
|
| Вто Окт 18, 2016 8:26 pm |
|
|
|