Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4
 Свещи 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1179
Автомобил: Subaru Forester XT
Рейтинг: 706
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Дай и аз да споделя какво мисля - известно време се занимавах любителски с внос на свещи и четох, пък и наблюдения на използването им от хора и сервизи.
Съгласен съм с това, че наистина газта гори с малко по-висока температура и има малко по-високо пробивно напрежение... не помня, но да речем 10% и износва по-бързо електродите и затова се препоръчва да се намали междината с цел да не се товарят бобините и да е стабилна искрата. С времето свещта като се износва се увеличава междината и товари бобините /и пробиват/. Затова трябва при газифициране да се прегледат бобините, нови кабели за свещи, нови свещи.

Тук не съм съгласен, защото мога да отчета липсата ти на опит с перформънс мотори. Като изключим толеранса на Knock sensor-а, защото тук не говорим за детонационно горене, а за нормално горене с ужасно много детонационно устойчиво гориво, което просто докарва висока температура на горене. Примера ми е следния - 50 градуса разлика в изгорелите газове (2 градуса аванс в случая, 75 коня разлика в автомобила) и гейта му стана прозрачен. Не преувеличавам. Съвсем прозрачен. Толкова ни освети, че можехме да си направим снимка на тъмно. Такава е 50 градусовата разлика в температурите. Така, че висока температура на горене, без детонационно такова - проблем

BAlexandrov написа:
Да се слагат една стъпка по-студени свещи като правило е грешно. При фабрични 5-ци или алтернативи дадени за 5 и 6, тогава да се сложи 6-ци - да, но от 6-ци да се мине на 7-ци не. Просто не работи добре градско шофиране.
Намаляванета на междината също - при фабрична междина 1.1 да се мине на 0.9 да, но при фабрични 0.9 - не е необходимо да се пипа.

Съгласен. Малко коли карат с толкова студени свещи фабрично и за това е като "неписан" закон

BAlexandrov написа:
При турбинираните двигатели е много важно да е "скрита" искрата, за да е стабилна в турбо режимите и при тях полза от иридиеви/платинени свещи няма кой-знае колко, освен стабилните ниски обороти. Там вече си трябва студени свещи според тунинга.

Bosch R0 :D :D

BAlexandrov написа:
Централния електрод на обикновените свещи е никелов, а може да е платинен или иридиев. Естествено и в трите случая става въпрос за сплави на никел, платина и иридий с други метали. Колкото е по-твърда сплавта - толкова по-тънък може да се направи електрода и да остане здрав, защото колкото е по-тънък - толкова е по-концентрирана и стабилна искрата. Платинените са малко по-меки от иридиевите и затова са малко по-дебели, за да компенсират това. Така животът на платинените и иридеви свещи е сходен. Електродът е монолитен, заварен към основата, няма нищо специално.
Някой обикновени свещи имат v-образен електрод пак с цел да е по-тънък, но пък се износва по-бързо. Нашите бащи са тунинговали така свещите на Ладата - разрязан с ножовка електрод и междина 0.4 ама... за 1000 км :)
Заземяващия електрод може да бъде никелов или платинен. Когато е платинен, то всъщност има само една малка вложка от платинена сплав на върха му. Работата е, че той централния добре не се износва, ама започва да се износва заземяващия. Има такива евтини иридиеви свещи с никелов заземяващ електрод - NGK IX серията или Denso IK, които не са лоши, но не са толкова дълготрайни, затова са направени и със супертънък електрод - за най-добра искра, но по-кратък живот.

Ако има равномерно износване на електрода, без значение колко е дебел, пак ще го взима И от долната страна, където ще увеличава gap-а. Прав ли съм?

BAlexandrov написа:
Та освен за дълъг сервизен интервал основната идея на платинени/иридиеви свещи е стабилна искра дълго време. Обикновените и да не ги смениш трябва да ги нагледаш колко им е междината и да се причукат, ако е в повече, защото иначе страдат кабели и бобини. На платинени/иридиеви това може да го направиш на 50 х км. примерно - веднъж за спокойствие. Причукване може да се прави на иридиеви и платинени, но не с чукане и не с пъхнат луфтомер и не с отвертка - много внимателно не за друго, а защото електродът е твърд но крехък и се чупи.

Йеп :)

BAlexandrov написа:
Ами честити ОЕМ-ски :pardon: При нашата марка най-малко поле за чудене имаме - от 20 г насам дават фабрично платинени или иридиево-платинени свещи, най-често с подходящо топлинно число и междина, NGK... и просто няма какво да подобриш :beer:
Питаш ли ги VW дето всяка година сменят препоръката, според посоката на вятъра :D

Не е заради посоката на вятъра изобщо. Точно като субару сменят колянови валове, подложки в картера и какво ли още не - потенциални проблеми с мотора. Ако говорим за МЕСТНИТЕ дилъри - посока на над 45% отстъпка.

Пон Яну 16, 2017 8:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5905
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз нямам опит с перформънс мотори, но и иридиеви/платинени се препоръчват предимно за нетурбинираните или с неголямо налягане турбинирани, защото натам компромисите стават изобщо в друга посока
Прикачени файлове:
ngk_rennzuendkerzen_motorsport_05[1].jpg
ngk_rennzuendkerzen_motorsport_05[1].jpg [ 54.06 KiB | Прегледано 820 пъти ]

Това, което си писал за 50 градуса разлика и води до светене на гейта е грешно - виж като пример определяне температура на стомана по цвета. Това, което си видял е температура на изходящите газове, а не на горенето. Газта гори бавно и при високи обороти, малко аванс, грешни настройки - не може да изгори в такта и температурата на изходящите газове може да скочи много.

"Неписаните" закони са грешни. От Субару сигурно 90% са с препоръка за 6-ци, от другите марки може би 70%. Така че няма смисъл от по-студени.
http://jdmfsm.info/Auto/--General--/Art ... 202013.pdf

Електродите ерозират и двата със скорост зависеща от каква сплав са и междината се увеличава и от двата.

Пон Яну 16, 2017 9:19 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1179
Автомобил: Subaru Forester XT
Рейтинг: 706
Отговори с цитат
Спирам, че ще почнем да изпадаме в полемики. Надявам се да е било полезно за четящите го. Надявам се да я развием добре. Божо има доста знания и много от нещата са му верни дори в моята изчанчена глава.

Пон Яну 16, 2017 9:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Една интересна статия сега мернах за приложението на различни свещи за тунинговани двигатели и са обяснени някой основни положения
/Английски/
http://www.sparkplugs.co.uk/blog/choosi ... ode-types/

Пон Яну 16, 2017 9:36 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Отговори с цитат
И аз да си кажа моето простичко мнение: за EZ30R слагайте оригиналните свещи, но на газ скъсявайте периода за смяна наполовина - 50к вместо 100к. Аз сложих оригиналните и съм решил така да направя и смятам, че така проблеми няма да има нито с гапа, нито с бобините, а може и дори да е леко презастраховане, но по-добре така, отколкото смяна на бобини.

Сря Яну 18, 2017 7:37 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 118
Автомобил: Outback
Рейтинг: 39
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Реших да сменя свещите с Denso Iridium, тъй като Радо (PradaBG) ги препоръча и ги е слагал на други двигатели с H6-ци, които са с газ... а и правим ремонт на глави, клапани и реглаж с Тенчо.

Търся точния модел на свещите и не мога точно да се ориентирам: http://www.globaldenso.com/en/products/aftermarket/plug/power/spec.html - може би IK22 е модела, но не мога да разбера? Някой може ли да удари 1 рамо? В този списък има доста свещи с 0.8mm gap. Звънях на Радо да го питам за точния модел - отговори, че ги проверявали/поръчвали по VIN номер... :)

Пон Яну 23, 2017 11:13 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Виж сега, щом някой ти е препоръчал свещи, ще трябва да ти обясни защо така смята, колко ще ти струва и да си поеме отговорността за работата.

ПП Онези, от предишния линк от къде ги взе? Те мисля, че са правилните, ако ще сменяш оригиналните.

Пон Яну 23, 2017 11:52 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

От звездите одобрен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Виж сега, щом някой ти е препоръчал свещи, ще трябва да ти обясни защо така смята, колко ще ти струва и да си поеме отговорността за работата.

ПП Онези, от предишния линк от къде ги взе? Те мисля, че са правилните, ако ще сменяш оригиналните.

Тенчо прави ремонта, а газовото мисля да го подържам при Радо. По телефона той ми препоръча тези свещи, но не можа да ми каже точния модел (странно). Проверявали ги по VIN номер и така поръчвали.

Вто Яну 24, 2017 7:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
А, с какви си в момента - защо искаш да ги сменяш?

Вто Яну 24, 2017 8:48 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

От звездите одобрен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
А, с какви си в момента - защо искаш да ги сменяш?

В момента съм с YGK, но не знам точно кой модел. Така закупих колата. По думи на майстора свещите са ОК, но са за бензин (оригиналните). Напоследък започнах и да паля доста трудно в студа, но това е може би от компресията, която в момента оправяме. Та в този ред на мисли двигателя е в ремонт, искам да сложа и нови свещи с по-малка хлабина за газ, ще прегледаме инжекторите и т.н. Просто да знам, че е "минато" от там и да не го мисля в близките години/км. :)

Вто Яну 24, 2017 9:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Така и трябва, щом ще се прави ремонт и щом не ги знаеш от кога са ги смени, но оригиналните ти са вероятно NGK ILFR6B и са с 0.8 мм междина, което си е добре за газ.
Аз мислех, че нещо друго те приснява и искаш Denso? Те са същите. Може да ги предпочетеш например, ако смяташ че са по-надеждни, по-дълговечни, по-евтини... но като спецификация е същото.

Вто Яну 24, 2017 9:51 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Някой правил ли е реални наблюдения по трим, температури, натоварване на бобината и т.н., или повечето твърдения са по-скоро теоретични.
Например на мен ми е любопитно колко би била разликата с оригиналните свещи, ако са на 1,1мм, или на 0,9 мм съответно на газ и бензин. Доколкото ми е известно бобината работи на натоварване средно 45-50% при читав двигател с дълъг трим до -8, -9.
В момента на бензин съм до -7, а на газ -5, с оригиналните на 1,1мм. Интересно е какво става с бобината.

Нед Яну 29, 2017 12:50 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 899
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За атмосферен не знам, но за турбо двигателите на субару - бобините им не издържат дълго време на 1.1 и на калпави свещи също - цялото запалване е доста прецизно, независимо дали е блок бобина или койл овър плъг - при мен е тествано, че бобината и комутатора сдават багажа при здраво каране с гадни свещи, с такива с 1.1 разстояние, и тнт.

При мен след като смених с по-студени свещи 7-а NGK и температурата на въздуха в колектора и тази на маслото ми паднаха и докато тази в колектора не е меродавна, щото по същото време сложих и 10 мм подложки - то тази на маслото при изкачване на 5 км наклон 7% с 200 км/ч на 5-а при -2 С се промени с 3 С - което си е доста. Аз сега съм с иридиеви NGK 7-а, на 0.7 мм - това открих, че за моя двигател в момента е оптималното. Всъщност и маслото е различно от предния път, но уж е много близо до предишното - Ams Oil 0-40 срещу Redline 0-40, всъщност АМС-а е по-рядък, но по-течлив и по-бързо отвежда температура - може и това да е оказало значение.

Пон Яну 30, 2017 11:27 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
На атмосферен двг 2.5 SOHC, съм карал на 1.1 с лазер-иридиеви, след 30 000км почва да става нестабилен празния ход заради износването на електрода. Поне при мен беше така ( Божо има различни впечатления ).
Минах на обикновени свещи с намалена междина ( 0.8 ) и смяна на всеки 25-30 000км ( 3 смени на масло ) - нямаше проблеми с празния ход.
Разликата между двата вида свещи по мое субективно наблюдение - по-тих празен ход и по-леко развъртане с иридиевите в началото.

За коли, които карат предимно градско и къси разстояния е по-добре с обикновени, иридиевите загряват бавно и не харесват богати смеси и къси трипове ( поне така беше при мен със SVX-a )

Пон Яну 30, 2017 12:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4