Отговори на тема стр 1, 2  >
 Какъв антифриз на Аутбек? 
Автор Съобщение

Постове: 150
Автомобил: Outback 3.6 B14
Рейтинг: 242
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,

Имам питане относно антифриза - какъв антифриз да налея на Субару Аутбек 1999г, SOHC мотор, автоматик?

Из мражата четох, че трябвало специален антифриз за Субару, защото бил с алуминиев картер и т.н. Вие с какво карате?

Става въпрос за смяна на антифриза - не за доливане.

Мерси предварително.

Сря Сеп 03, 2008 12:34 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 820
Рейтинг: 63
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Не знам какво си чел, ама всичко там е алуминиево- двигател, воден радиатор, колектори и т.н. Не виждам нищо специално и при други марки има много Алуминий.........
Червен антифриз на Motul

Сря Сеп 03, 2008 6:46 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 344
Автомобил: Субару Форестър 2.0 X '03, МТ
Рейтинг: 9
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Пост 
Аз също мисля да го сменям на моят Форестър(2.0 атмосферен) и съм си избрал на Мотул, но има няколко вида антифриз на тази марка.
Като основно забелязах, че се делят на два вида - неорганичен и органичен.

Може ли някой да ми каже каква е разликата между органичния и неорганичния антифриз и има ли някакво значение това за водната помпа примерно?

Сря Сеп 03, 2008 7:43 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 1791
Автомобил: Mazda 3 2.0 disi
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
аз също ще сменявам антифриза,бих се радвал на съвет :roll:

Сря Сеп 03, 2008 8:24 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 35
Рейтинг: 5
Разчитай на мен
Отговори с цитат
iassen написа:
Здравейте колеги,

Имам питане относно антифриза - какъв антифриз да налея на Субару Аутбек 1999г, SOHC мотор, автоматик?

Из мражата четох, че трябвало специален антифриз за Субару, защото бил с алуминиев картер и т.н. Вие с какво карате?

Става въпрос за смяна на антифриза - не за доливане.

Мерси предварително.

Привет колега,
аз карам Аутбек 1999, само че с ръчни скорости. В събота ми смениха антифриза при Митака (не знам какъв е бил преди това, не съм го пипал от както я взех). Сложиха ТОЗИ антифриз. Митака го препоръча, органичен е. Не съм наясно с какво органичния е по-добър от неорганичния, може би щади повече алуминиевите елементи в системата, ще се радвам ако запознати колеги споделят :wink: . Това което прочетох на гърба на бутилката беше, че не трябва да се смесва с неорганичен антифриз. Т.е. ако не си сигурен с какъв си в момента сменяш целия и по-нататък ако се наложи доливаш само органичен. Надявам се да съм бил полезен :smt023

Сря Сеп 03, 2008 10:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 74
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Pepi написа:
Не знам какво си чел, ама всичко там е алуминиево- двигател, воден радиатор, колектори и т.н. Не виждам нищо специално и при други марки има много Алуминий.........
Червен антифриз на Motul

Пепи , сорка че ви се бутам в темата ама да питам ..: легаситата не са ли и те с алуминиеви части като гореспоменатите ?

Вто Сеп 16, 2008 2:44 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1791
Автомобил: Mazda 3 2.0 disi
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
FrAnTiC написа:
Pepi написа:
Червен антифриз на Motul

Пепи , сорка че ви се бутам в темата ама да питам ..: легаситата не са ли и те с алуминиеви части като гореспоменатите ?
и импрезите ;-)

Вто Сеп 16, 2008 2:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
И аз смятам MOTUL Inugel Optimal да сложа ама как става тоя номер със смяната на целия антифриз не знам :?

Вто Сеп 16, 2008 3:01 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 820
Рейтинг: 63
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
@FrAnTic Легасито е с изцяло алуминиев цилиндров блок-отливка, алуминиеви глави и капаци, колекторните тръби са също алуминиеви, импрезата е също така. Видях Форестер, мисля, че беше от втора генерация с колектори от пластмаса. @iassen, мисля че картера няма нищо общо с охладителната течност, а при мене, а може би и при другите колеги, той е от стомана.

Вто Сеп 16, 2008 7:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Пост 
Здравейте колеги!
Миналата неделя си смених антифриза с Motul Inugel Optimal(червен) Органичен е.
Взех си готов за употреба -30 градуса темп. на замръзване.
По книжка пишеше, че охладителната уредба на моят Форестър(2.0 Х '02) събира 6.6 Л. Естествено си купих 7 Л, но аз така и не успях да източа напълно целият антифриз, защото след като преминах към наливането на охладителя налях едва 5 Л.
Сам си правих всичко и е много лесно.
В началото имах опасения дали не е останала някаква въздушна възглавница, но след като минах 350 км без да ми прегрее си мисля, че всичко е наред. Температурата на охладителя достига малко под средата на цялата скала и от там не помръдва нагоре каквото и да правя, няма значение колко товаря мотора стрелката от това положение, което споменах не помръдва.

А бе японска му работа как да не си купиш пак Субару :)

Направи ми впечатление, че старият охладител беше зелен предполагам че е оригиналният.

Ако някой знае някакъв трик как да източи напълно целият охладител моля да сподели опита си, би било много ценно не само за мен, но и за останалите.

Чет Сеп 18, 2008 5:37 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Всички карате със Motul, a аз дето съм му такъв фен си купих TOTAL :lol:
Нищо, другия път :-) Поне е оригинален - от представителството на Ситроен.
Azumi, вече стана доста време и бях забравил, но сега се сетих как ни учеше бате Ник. Развиваш скобата на горно водно съединение от към радиатора и след като си източил започваш да наливаш от там докато се напълни мотора и радиатора. Аз по тази схема го смених моя, като в допълнение преди да завия пробката наливах дестилирана вода за да почистя до колкото е възмножно. Отделно от това веднъж напълних системата пак със дестилирана вода и направих един високооборотен алай за прочистване - източих - налях си синята течност и...DONE :-)
Балони, възглавници и такива неща не се получиха - чиста работа - ЯПОНСКА дето казваш :D

Съб Сеп 20, 2008 4:25 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Разчитай на мен
Отговори с цитат
Пост 
Това с промивката е добра идея, понеже органичния и неорганичния антифриз не трябва да се смесват(поне така пише производителя).
Аз се сетих за това ама като нямах под ръка дистилирана вода :), не че не може да се купи такава навсякъде :).

Догодина преди зимата пак мисля да повторя операцията с чисто нов охадител.

Трябва да се грижим за Суби-машините, за да ни се отплатят с безотказност през годините на експлоатация 8).

Съб Сеп 20, 2008 11:48 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Azumi написа:
Трябва да се грижим за Суби-машините, за да ни се отплатят с безотказност през годините на експлоатация 8).

Така е :-)

Нед Сеп 21, 2008 12:23 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 22
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Във всички менюали за субару пише САМО антифриз субару. За новите двигатели - лонг лайф+добавка за откриване на течове. Пак на субару. Сигурно имат навика да текат. Цената на обикновения антифриз е съвсем малко по-висока от цената на Приста.

Пет Окт 24, 2008 5:14 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 253
Нов фен
Отговори с цитат
Някой може ли да ми каже къде се намира пробката за източване на антифриза става въпрос за Легаси 2,5 2000 г. и дали този антифриз http://www.prospeed.bg/bg/product/4123 е подходящ тъмно синьо-зелен е на цвят - този с който съм в момента е същият цвят.

Нед Сеп 26, 2010 4:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост Re:
ivan_krasimiroff написа:
Във всички менюали за субару пише САМО антифриз субару. За новите двигатели - лонг лайф+добавка за откриване на течове. Пак на субару...

Разбира се, че като четеш "всички менюали за субару " ще пише да ползваш продукти на Субару, няма да пише да наливаш антифриз или течност за чистачки на Мерцедес :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . И аз карам с антифриз на Мотul от Митака :D

Нед Сеп 26, 2010 6:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
plaskom написа:
ivan_krasimiroff написа:
Във всички менюали за субару пише САМО антифриз субару. За новите двигатели - лонг лайф+добавка за откриване на течове. Пак на субару...

Разбира се, че като четеш "всички менюали за субару " ще пише да ползваш продукти на Субару, няма да пише да наливаш антифриз или течност за чистачки на Мерцедес :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . И аз карам с антифриз на Мотul от Митака :D

Не е точно така, по американските закони имаше нещо такова че ако изискват конкретна марка консуматив, то трябва да го дават безплатно при гаранционното обслужване иначе трябва спецификации да дадат. Да, трябва да се подхожда със съмнение към подобни препоръки ама зависи за какво - при теб например не прави компромиси за маслото на автомата :smt023

Нед Сеп 26, 2010 7:59 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 253
Нов фен
Отговори с цитат
Ей, тая пробка никой ли не знае къде е и дали има някакъв клапан на радиатора, през който се обезвъздушава системата.

Пон Сеп 27, 2010 9:02 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
viewtopic.php?p=3237#p3237

Пон Сеп 27, 2010 9:10 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 136
Нов фен
Отговори с цитат
Хей, нищо лично, ама леко се втелявате с марката на антифриза. Антифризите са стандартизирани и за да се различават различните видове, даже са с различен цвят. За двигатели с алуминиеви сплави антифризът е червен на цвят. Толкова. Няма марки, няма "за Субару" и т.н. Или поне не е чак толкова важно.

Да е червен, или по-точно да не е син. Защото има long-life, който за да се различава от другите, обикновено го правят в искрящ зеленикав цвят, но може да греша. Абе важното е да не е син, защото лека-полека разяжда алуминиевата сплав.

Слагаш червен от първата бензиностанция, разреждаш с дестилирана (по-точно дейонизирана) вода пак от бензиностанцията и си свиркаш. Червеният е по-скъп от синия, но син не трябва да се слага. А пък long-life е още по-скъп и е неоправдано да се слага (според мен) – ще протече някъде след половин година и човек ще се ядосва, че си е дал парите.

Антифриз е това, не е ядрена физика ;) И недейте с това "трябва да пише Субару на него", моля! Това си е жив маркетинг-толк. Още малко и да се сипва бензин "Субару"? Мисля, че точно този форум е технически по-грамотен ;)

Пон Сеп 27, 2010 10:10 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема  стр 1, 2  >