H6 прегрява - губи антифриз.
| Автор |
Съобщение |
|
petko 69
|
DJANO написа: Аз си взех маслен радиатор и тия дни ще си пренасоча охлаждането на автоматика. Обмислям топлата линия да я вкарам първо в радиатора и след това обратно в топлообменника, какво ще кажете по въпроса?  Щом искаш да охладиш Н6 по добре кутията отделно и термостат на масления охладител , а радиатора за двигателя само за него . Пробвах с два маслени последователни и греда , кутията ок , но мотора пак грееше . Пробвай както си решил , може при теб да се получат нещата , това го казвам от опит и доста нерви , сега съм ок , дори зимата слагам шуба на ат радиатора .
|
|
|
|
| Сря Юли 05, 2017 4:05 pm |
|
|
|
DJANO
Регистриран на: Чет Авг 29, 2013 10:15 am Постове: 424 Местоположение: София
Автомобил: Audi A8
Рейтинг: 91  
|
Ами очаквам и мотора да охладя при положение, че подобрявам охлаждането на автомата преди топлообменянето с мотора  Ще гледам тия дни да си направя монтажа и в края на месеца ще тествам пак по Гърцията да видим как се държи 
|
|
|
|
| Сря Юли 05, 2017 4:36 pm |
|
|
|
vizor
|
|
Какъв точно радиатор взе?
|
|
|
|
| Чет Юли 06, 2017 10:54 am |
|
|
|
DJANO
|
|
Някакъв американски 40х40 мисля е като размери. Не мисля че има специална пита в него и т.н. Не съм търсил и термостат защото идеята ми е маслото да се връща и през топлообменника. Какво мислиш по въпроса?
|
|
|
|
| Чет Юли 06, 2017 4:25 pm |
|
|
|
vizor
|
Мисля, че най-добрият вариант е СЛЕД топлообменника до колкото знам аз. Паралелно след него. Иначе така не ти трябва термостат - да. Само го снимай да го видим да не е някой дебел, че pressure drop-а ще е проблем. Прикачени файлове:
atfcooler.jpg [ 150.27 KiB | Прегледано 735 пъти ]
|
|
|
|
| Чет Юли 06, 2017 9:21 pm |
|
|
|
DJANO
|
|
Интересното при мен е, че охлаждането е на друг кръг спрямо маслената магистрала към филтъра. По-късно ще го снимам, но като размери на тръбата ми се вижда че е 1:1 като топлообменника.
|
|
|
|
| Пет Юли 07, 2017 10:13 am |
|
|
|
DJANO
|
Колеги да споделя какво стана с масления радиатор. Вчера си играх и го "монтирах" колкото да направя замервания. С допълнителен маслен радиатор не открих никаква разлика в температурата на мотора. Тествах по един и същ маршрут с изкачване и еднакъв стил на шофиране при еднаква външна температура, все си вдигаше 95-6 градуса. Предполагам че на автомата ще му е по-добре с допълнително охлаждане, но за мотора нямаше никаква разлика. За жалост не можах да премеря температурата на автомата, но съм убеден че в него е спаднала значително. Вероятно ще трябва да играя с по-голям воден радиатор. Оказа се че радиатора, който съм взел е бая голям и монтирането му ще е много куцо и ще покрива огромна площ пред другите 2 радиатора. Отказах се от този вариант и днес купих друг радиатор със значително по-малки размери.  Хем ще е се монтира по-читаво, хем няма да закрива въздушния поток. 
|
|
|
|
| Пон Юли 10, 2017 3:10 pm |
|
|
|
petko 69
|

DJANO написа: Колеги да споделя какво стана с масления радиатор. Вчера си играх и го "монтирах" колкото да направя замервания. С допълнителен маслен радиатор не открих никаква разлика в температурата на мотора. Тествах по един и същ маршрут с изкачване и еднакъв стил на шофиране при еднаква външна температура, все си вдигаше 95-6 градуса. Предполагам че на автомата ще му е по-добре с допълнително охлаждане, но за мотора нямаше никаква разлика. За жалост не можах да премеря температурата на автомата, но съм убеден че в него е спаднала значително. Вероятно ще трябва да играя с по-голям воден радиатор. Оказа се че радиатора, който съм взел е бая голям и монтирането му ще е много куцо и ще покрива огромна площ пред другите 2 радиатора. Отказах се от този вариант и днес купих друг радиатор със значително по-малки размери.  Хем ще е се монтира по-читаво, хем няма да закрива въздушния поток.  Колега колата е изчислена да работи при тези температури и при нормален термостат ще поддържа тези стойност , друг е въпроса че перките ще работят по-малко време с АТ охладител .Тук говорим за продължителни натоварвания при високи външни температури и тогава ще усетиш разликата с маслен охладител. Когато монтираш голям воден радиатор също няма да намалиш тези градуси , но няма да ги надскачаш както е със сток радиатора при повече напън .Вече почвам да отвиквам едното ми око постоянно да следи температурата и да се претеснявам да карам на климатик в жегите. 
|
|
|
|
| Пон Юли 10, 2017 8:34 pm |
|
|
|
stoychod
Регистриран на: Сря Яну 11, 2012 2:18 pm Постове: 292 Местоположение: София
Автомобил: B12 Outback H6 2003
Рейтинг: 211    
|
Аз спрях да я следя постоянно температурата. Сложил съм алармата да ми звънне на 99 градуса. Като видя стръмен и дълъг баир гледам да не давам много газ. Ако звънне алармата намалявам зора и почвам да следя температурата. Ако стигне 101-102 градуса отбивам някъде да поохладя и завистливо гледам дачиите как си катерят без проблеми 
|
|
|
|
| Вто Юли 11, 2017 7:36 am |
|
|
|
vizor
|
|
До колкото познавам устройството на автомобила, освен ако няма нещо тотално сбъркано по електрониката, трябва в такава ситуация да даваш повечко газ, да се движиш с по-висока скорост и по-високи обороти. Първо заради натоварването, защото като се движиш бавно на ниски обороти имаш много по-ниска циркулация на въздух през радиатора и по-ниска циркулация на охладителна течност. Или греша?
|
|
|
|
| Вто Юли 11, 2017 11:11 am |
|
|
|
DJANO
|
|
@vizor, вероятно си прав, защото вчера като я закачих със 150-160 на темпомат държеше около 88 градуса постоянна температура.
|
|
|
|
| Вто Юли 11, 2017 1:32 pm |
|
|
|
petko 69
|

vizor написа: До колкото познавам устройството на автомобила, освен ако няма нещо тотално сбъркано по електрониката, трябва в такава ситуация да даваш повечко газ, да се движиш с по-висока скорост и по-високи обороти. Първо заради натоварването, защото като се движиш бавно на ниски обороти имаш много по-ниска циркулация на въздух през радиатора и по-ниска циркулация на охладителна течност. Или греша?  Не отричам тази теория , но на практика не върнеш ли газта на Н6 ще сготвиш мотора , пробвал съм го да го напъвам и стрелката литва нагоре. Кутията се загрява доста и помага на водния радиатор който е голям колкото на Нисан Микра 1,0л да не може да смогне . Затова голям воден радиатор отделен и маслен външен с термостат. Нашите коли Н6 99-03 не са изчислени добре за високи температури , не напразно на вратата има табела да следим градусите на маслото в АТ. Интересно че Субару се продава много в Австралия , Либия , Израел , а там градусите са винаги в повече.Полезно ще е някой колега който чете техните форуми да сподели , имат ли проблеми с охлаждането и как си го решават.
|
|
|
|
| Вто Юли 11, 2017 9:37 pm |
|
|
|
srg
|

По изброените горещи точки на планетата ме съмнява хорицата да търкалят масово +10 годишни автомобили, което в предвид описаното по-долу обяснява липсата на масови страдания от температурите по тези географски ширини. Прави впечатление, че на атмосферните мотори от 2005-2006 до наши дни японците лека-полека почват да отразяват температурните промени по различните географски ширини и компенсационните механизми по ECU-тата, които са свързани с температурите на въздух и антифриз започват да се доближават като стойности до ECU-тата на турбинираните автомобили. Всъщност при последните също има такава тенденция, но тя е доста по-слабо изразена, тъй като при тях и преди 2005-2006 тази механизми са по-агресивни в сравнение с компенсациите при атмомсферните по разбираеми причини. В крайна сметка конкретно за Легаси от B14 включително нагоре ме съмнява да има някакви драми с охлаждане, като не визирам някакви драматични хардуерни промени, а именно игра с предварение и гориво над определени температури, което реално има огромно влияние върху ДВГ при температури над 35°C. Извод - старите Субару модели също се влияят от глобалното затопляне и това влияние може да се минимизира както с хардуерна, така и със софтуерна намеса 
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Вто Юли 11, 2017 10:42 pm |
|
|
|
DJANO
|
petko 69 написа: Интересно че Субару се продава много в Австралия , Либия , Израел , а там градусите са винаги в повече.Полезно ще е някой колега който чете техните форуми да сподели , имат ли проблеми с охлаждането и как си го решават. Преди няколко дни гледах клип в youtube с Аутбек Б13 и там забелязах, че маслената магистрала на автомата, която отива към масления филтър се раздела и има разклонение към маслен охладител. Аз лично нямам такова нещо, явно някои версии имат допълнително охлаждане на автомата. 
|
|
|
|
| Сря Юли 12, 2017 7:43 am |
|
|
|
melhaer
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117  
|
|
А каква е максимално допустимата температура, при която можеш да продължиш да шофираш? Доколкото знам 101 градуса не са драматични?
|
|
|
|
| Сря Юли 19, 2017 10:43 am |
|
|
|
patko
|
DJANO написа: petko 69 написа: Интересно че Субару се продава много в Австралия , Либия , Израел , а там градусите са винаги в повече.Полезно ще е някой колега който чете техните форуми да сподели , имат ли проблеми с охлаждането и как си го решават. Преди няколко дни гледах клип в youtube с Аутбек Б13 и там забелязах, че маслената магистрала на автомата, която отива към масления филтър се раздела и има разклонение към маслен охладител. Аз лично нямам такова нещо, явно някои версии имат допълнително охлаждане на автомата.  Не може да нямаш. Виж снимката - това е от пасажерската страна.
Прикачени файлове:
AT%20COOLER.jpg [ 100.42 KiB | Прегледано 388 пъти ]
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Сря Юли 19, 2017 12:36 pm |
|
|
|
DJANO
|
Да, имам такъв, но при този от клипа беше от другата страна където е маслената магистрала към филтъра. 
|
|
|
|
| Сря Юли 19, 2017 1:01 pm |
|
|
|
patko
|
|
Не съм 100 % сигурен, но американките имат охладител във водния радиатор. Клиповете са оттам и затова е така. При нас това е охладителя, който също е и отоплител - кутията достига по-бързо работна температура. Някои казват, че има термостат, но не съм сигурен.
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Сря Юли 19, 2017 1:27 pm |
|
|
|
Popimoni
Регистриран на: Нед Май 13, 2012 9:08 am Постове: 162 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Субару Аутбек Н6 3.0 2005 год
Рейтинг: 59 
|
|
Има термостат да, наскоро го сменях, около 30 лв. струваше. Като всеки термостат ако е запецнал и не отваря, когато трябва маслото в кутията се прегрява в горещите дни.
Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
|
|
|
|
| Чет Юли 20, 2017 8:51 am |
|
|
|
SanDRo
Регистриран на: Чет Юни 16, 2016 4:28 pm Постове: 179 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback 3.0 H6 2004 + Vialle LPi
Рейтинг: 68 
|

Здравейте отново, Да дам малко информация по моята случка - смених термостата както бях писал, сега преди седмица някъде смених и капачката с нова оригинална от Мимо. За съжаление продължава да губи по малко антифриз, не съм забелязал никъде течове и локвички под колата, просто изглежда го хвърля в движение през разширителния съд тъй като има пръски по двигателя. Ето малко снимки: Прикачени файлове:
20229237_10213427610315681_1723423941821313231_n.jpg [ 101.17 KiB | Прегледано 306 пъти ]
Прикачени файлове:
20139633_10213427610595688_7029683493387116760_n.jpg [ 98.08 KiB | Прегледано 306 пъти ]
Прикачени файлове:
20108295_10213427610155677_3205909302363618787_n.jpg [ 99.13 KiB | Прегледано 306 пъти ]
Най-вероятно наистина ще съм за гарнитури, но в някакъв начален стадий. Иначе следя температурите и се въртят около 95, ако я напъна в обороти извънградско понякога качва до ~100, но после си падат обратно, а и доколкото знам ~100 би трябвало да е нормална температура под товар, още повече стрелката на температурата като не помръдва. Иначе досега не съм видял AT OIL лампа да ми светне, тоест не изглежда ск. кутия да прегрява?
|
|
|
|
| Чет Юли 20, 2017 11:57 am |
|
|
|