Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр 1, 2, 3  >
 Газова за 3.0R 
Автор Съобщение

Постове: 46
Телефон: 0876253025
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Здравейте колеги,
Искам да слагам газова на аутбек 3.0R 2005 идните седмици . Знаете ли някой добър от провинцията, защото съм от Стара Загора. Едни техници ми казаха че не знаят дали има добър газаджия в Стара Загора, друг ми каза че в Пловдив правили добри преди време, но сега не знаел дали са добре. Чух се с двама газаджии, и двамата казаха, че трябва течна фаза. Някой да е имал опит в газаджии от Стара Загора или Пловдив и как върви 3.0 на газ?

Благодаря!

Пет Сеп 08, 2017 12:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Ако имаш да похарчиш за течна фаза, бягай в Пловдив, в НитоГаз. Грижи няма да имаш(поне обичайните с газова фаза).

Пет Сеп 08, 2017 7:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 104
Автомобил: Outback H6,2007
Телефон: 0884545974
Рейтинг: 66
Субару ФеноменСубару Феномен
Здравей.Има много изписано на тая тема от хора които със сигурност знаят повече от мен,но аз лично няма да си го причиня на автомобила това "изнасилване".Упорито търсих автомобил без газова.Моя съвет е да не и го причиняваш естествено ако е по джоба ти.
Поздрави.

Пет Сеп 08, 2017 9:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 382
Автомобил: 2006 Outback H6
Рейтинг: 324
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
yoanmarionov написа:
...как върви 3.0 на газ?

Благодаря!

Временно колега, върви временно.
Моят съвет е, не се вкарвай в приключение...
А за да не се ядосваш, че става, като в другите форуми "аз питам, къде, а не дали..."
Преди години, докато се занимавах с глупости, съм ползвал услугите на Янко /гр. Септември, 0878601688/.
Той беше един от малцината, които знаеха за какво става въпрос. Сега вече сигурно има и други, но главно прецени как ти казват,
че решават въпроса с пълнененето при променлива фаза на газоразпределение, различната скорост на изгаряне на газта и различната температура на горене...
независимо дали със или без течна фаза. Имай предвид, че това със "смазването на клапаните" са глупости...
Истината е, че си вредиш съзнателно и умишлено на двигателя. Колко ще изкара е божа работа - ако го подхванеш напълно нов и изправен, може да ти изкара 100 000 без да пипаш, ако не, може да ти изкара 10 000 и да почнеш едно по едно с глупостите. Ако си от този тип хора и не ти пука и после хвърлиш колата - добре, ако ще ремонтираш - това което ще спестиш от газ, ще го дадеш за ремонт двойно и отделно главоболията. Твоя воля.
За по-изчерпателно виж началото на поста ми...
Успех.

Пет Сеп 08, 2017 10:31 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Благодаря, няма проблеми, разбира се, че бих искал да чуя вашето мнение, все пак го имате от опит.

Вижте колата, която карам е на 160 000 км и е страшно запазена, не ми се иска да го причинявам на двигателя, търся най-добрия вариант, който ще запази двигателя максимално. В момента разхода ми е 15 л / 100 градско и 10 извънградско, което си е доста сериозно и една газова би си избила доста бързо парите, въпроса е, каква е вредата върху двигателя, знам, че трябва да се прави регулация на клапаните, въпроса е дали ако се сложи "като хората" с течна фаза може да се избегне този проблем.

Благодаря Ви.
Поздрави!

Пет Сеп 08, 2017 11:02 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Може и то не с течна, фаза, а със стандартна инсталация /напр. Никам-Колтек/, но за около 5000 лв...
Тук незнам някой да слага такива. Проблема е, че трябва да е специално за Субару т.нар. "фабрични".
Те не са фабрични, а просто сертифицирани от производителя. Разликата е в управлението на горивото.
Този тип уредби се свързват с ЕКУ-то на колата и буквално го "следват", така че колата не разбира, че гори газ.
Освен това, те включват и изключват автоматично, не само първоначално, но и след това, в зависимост от режима - градско-извънградско,
скорост, обороти, баир-надолнище и т.н. Сам разбираш, че трябва да си е за Субару и то точния модел.
Няма друг начин да избегнеш онези разлики между бензина и газта, които писах по-горе и да осигуриш точното пълнене на двигателя в определения момент.
Електрониката на газта трябва да следва точно горивната карта на бензина и то динамично, съобразявайки се с ред условия и внасяйки необходимите корекции
заради разликите в горивата. Нали се сещаш, че това Бай Хой в кварталното гаражче няма как да го постигне, пък ако ще и с две наредени една до друга течни фази или контрафази...

P.S. Така както описваш колата си, изглежда си случил на екземпляр. И да не е на 160 000, а на 360 000 да е, щом ти харчи съответно 10 и 15 л., значи двигателя си е в ред и всичко си работи, както трябва. На твое място не бих си надупчил колата, каквото и да става...

Пет Сеп 08, 2017 11:15 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1869
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Колеги Boris и Dimitrov2000. Не сте фенове на газта - ОК, всеки решава за себе си. Но хайде да сме малко коректни и да не заклеймяваме с лека ръка алтернативните горива. Защото мита "Производителя не го е предвидил" е доста плосък. "Фабрична газова" няма и никога не е имало, И точно с тия "фабричните" от Италия и Германия са проблемите на повечето тук. Въпреки, че благодарение на тия дистрибутори FHI промени седлата на клапаните за цели серии глави. И двете ми Субара са на газ от ден 1-ви и няма драма никаква.
Мотора 3.0 си работи прекрасно на газ. Проблем с клапаните има, но всичко е въпрос на сметки - някой има пробег 35 000 км годишно, друг 7 000 км. Първия ще си избие и ремонта и газовата, па може и за море в Гърция да остане :D. Според мен нещата се раздухват поради факта, че на много колеги с голям пробег клапаните са си за реглаж с или без АГУ - но след слагането на газовата повечето "връзват" много бързо.
Нека автора на темата проучи въпроса през форума и сам да вземе решение. Колегата е с американски Н6 (ако не бъркам Аутбек Седан) , които работят с малко по-различни смеси и четенето на компа е по-тегаво.

Пет Сеп 08, 2017 4:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Ще подкрепя Ицо, като дам за пример колега от форума ( Еди ) с Легаци спек Б, закупено от Дупница с фабрично БРЦ.
Еди му врътна над 150 000км на газ и то при сериозно каране ( естествено в началото имаше смяна на 1-2 инжектора и лека ревизия на газта ), но колата няма проблем с клапаните. Паказанията на вакуума са близки до нов автомобил.

Всичко опира до добър монтаж и настройки. За късмет във форума има и качествен газификатор ( секция Сервизи и Магазини, ДинамикАрт )

ПС: За мен лично темата с омазняването е една голяма измама - клапани не потъват заради суха газ, а заради кофти смеси. Ако някой си отвори изпарителя да го почисти ще се учуди колко масло има вътре, което естествено влиза и в двигателя.

ПС2: Венко, не съди за газирането по твоя опит с Лексуса. Стават нещата и то не за 5 000лв, и не е нужно да сме донори на Лукойл.

Пет Сеп 08, 2017 5:14 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Благодаря колеги.

Сега въпроса е относно регулацията. Четох, че на моя мотор е скъпо, въпроса е на колко хиляди км се прави с читаво направена газова. Защото ако трябва на 30 000 км да давам по 1500 лева, не си заслужава особено, макар, че пак ще си избия парите.

Пет Сеп 08, 2017 5:31 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговора е едновременно прост и сложен - зависи от настройката на смесите, но повече от десния ти крак. Каране във високи обороти продължително време и "много икономична на газ" обикновено резултира в по-голям и по-скорошен ремонт (тук вече съм съгласен, че много икономия не е добре). Аз лично не виждам как може ремонта да е драма, при условие, че в повечето сервизи това е отработено, пулове имат бол, а някои дори не вадят двигател и глави за тази операция. Вярно, пипкава работа си е и от там и вариацията в цените за този реглаж.

Пет Сеп 08, 2017 6:02 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Аз ще игнорирам спора за горивата и ще дам един линк (ЦЪК).
Към горното ми мнение (което не се е променили изобщо) бих добавил още няколко констатации:
1. Три години безпроблемна работа изключая смяната леглото на един от инжекторите, който беше счупен по време подмяната на гарнитурите на всмукателния колектор.
2. Компресия съм мерил лятото на 2014-та година и това лято, респективно за тези 3 години и близо 70к км. не е мръднала изобщо.
3. Докато ръчках ECU-то бях монтирал и EGT сензор и следях изкъсо температурата на изгорелите газове (главния виновник за драмите с клапани) и при нормално продължително каране с постоянна скорост, без значение от това каква точно е скоростта температурата на газ в сравнение с тази на бензин беше почти 10% надолу в полза на газта.

Пет Сеп 08, 2017 6:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

За колегата, който споменава, направих разяснение, какво се има предвид под "фабрична" газ
и предлагам да четем, преди да пишем....
Ще повторя, ча става въпрос за сертифицирана от производителя уредба за конкретната марка и модел.
/Имал съм Аутбек Bi-Fuel с Никам-Колтек и знам за какво говоря./
По-паметливите от нас помнят, че преди години и Субару България предлагаше газифициране срещу скромната
промоционална цена от 4 500 лева, без да се губи гаранцията. Точно за това ставаше въпрос.
Надупчи си новата кола с италианска шир-потреба за 1500 лева /а ако искаш и за 2 500/ и ходи да търсиш гаранция в официално представителство.

Лексуса Стани, ми беше само повод да разровя нещата по-дълбоко и логиката е неоспорима...и една лека корекция, ако позволиш - клапаните не потъват, а буквално изгарят и вече не опират в леглата, да не говорим, че горенето при температура, за която не е предвиден материала е...бава майката, освен на изпускателните и на смукателните и на всичко наоколо...за какво мазане говорим и незнам как има хора, които се връзват, но това е друга тема...
Просто е като бял ден: При променливата фаза /има я вече почти във всички коли, които дойде време ние да търкаляме/,
колата си е сметната при различни режими и в различни моменти да впръска точно количество, от точно определено гориво,
което да изгори за точно определено време, при точно определена температура и т.н. Съобразно това се отварят и затварят синхронно клапаните
и се осигурява оптимален работен режим.
Когато впръскаш друго гориво, с други характеристики, в момент, в който някой друг компютър си е решил /в повечето случаи по фиксирана програма, най-много с екстра за корекция на по-бедна или по-богата смес/, рано или късно с клапаните и оттам с двигателя става мазало.
Именно тук е ключа от бараката: рано или късно...
За едни по-рано, за други по-късно, други си казват "не ми пука, колкото изкара все е по-голяма файда" т.н.
Казах го вече и ще го повторя пак - въпрос на предпочитание, отношение, разбиране, култура, възможности, необходимости и т.н.
Всеки е в правото си за избира.
Аз лично няма да стана душманин на колата си, дори някои хипотетично да ми гарантира 100 000 км без проблеми,
защото това значи съзнателно и целенасочено да си чупя колата всеки божи ден по малко...

Поста стана малко дълъг, но в резюме - това дали аз съм фен или не на газта, в случая няма никакво значение. Според мен форума е място е да се сблъскат идеи и аргументи, за да намерим решение на въпрос, по който сме затруднени. Изпитал съм го на гърба си, консултирал съм го /включително с хора дето с газови уредби си вадят хляба/ и съм длъжен да споделя: няма две мнения по-въпроса истината не е въпрос на предпочитание.
Дали ще се съобразиш с нея или не - това вече е въпрос на предпочитание...
Така е по-добре, отколкото да кажа "Абе слагай, да не ти пука, знам един дето разправя, че карал 200 000 без проблем" и ако точно в твоя случай се окаже, че след 15 000 се заредиш напр. при Любо с окотен двигател - "извинявай брато, ама си имал лош късмет. Случват се такива работи..."
 15

Пет Сеп 08, 2017 7:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

srg написа:
Аз ще игнорирам спора за горивата и ще дам един линк (ЦЪК).
Към горното ми мнение (което не се е променили изобщо) бих добавил още няколко констатации:
1. Три години безпроблемна работа изключая смяната леглото на един от инжекторите, който беше счупен по време подмяната на гарнитурите на всмукателния колектор.
2. Компресия съм мерил лятото на 2014-та година и това лято, респективно за тези 3 години и близо 70к км. не е мръднала изобщо.
3. Докато ръчках ECU-то бях монтирал и EGT сензор и следях изкъсо температурата на изгорелите газове (главния виновник за драмите с клапани) и при нормално продължително каране с постоянна скорост, без значение от това каква точно е скоростта температурата на газ в сравнение с тази на бензин беше почти 10% надолу в полза на газта.

Малко застъпихме постовете, така че без да го превръщам в говорилня - температурата не е главния виновник за проблемите с клапаните.
Проблема е, че огъня гори, докато клапаните са още отворени...и другият проблем е, че не са само изпускателните, а в някой случаи и смукателните
и влиза свеж въздух, който усилва горенето, когато не трябва.../да не говорим този жив огън, какво прави с катализатора назад/ и въобще, прави каквото си иска, защото на практика компютъра на колата управлява клапаните според ситуацията, защото си мисли, че гори бензин, а газта образно казано си гори на самотек...

P.S. Споменатия Лексус е издържал 147 000 км, преди да го отворя, но това по никакъв начин не може да промени мнението ми за душманлъка...

Пет Сеп 08, 2017 7:21 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Така е, без да го превръщам и аз в говорилня - този проблем с изгарянето може да го имаш без значение какво ти е горивото, т.е., ако имаш драма със смеси поради една или друга причина (запалване, непремерен въздух, окабеляване на сензори, дефектирали такива и т.н.) резултата е еднакъв.

Пет Сеп 08, 2017 7:31 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Значи от горните мнения разбрах две неща.

Че може да издържа доста дълго на газова или може да ми се строши целия двигател след 15 000 км. Има ли изощо такава вероятност при слагане на газова при добър газаджия да стане, познавам доста хора на газ,п не мисля, че на някой се е прецакал здраво двигателя, поне не съм чул - разбира се, това не значи, че не се е случило.

Относно газовата - основен аргумент ми е разхода, тази кола я взех да ми е луксозна, удобна, да набира прилично и с газова да има хубав разход - всичко нужно на един човек като кола. Харчи 15л градско, което ми е доста, скоро ще съм студент и предполагам, че ще пътувам редовно Стара Загора - София. В двете посоки ми е 500км = около 90 лв бензин / срещу 40 - 50лв газ. Ако става въпрос за 90 лв отиване и връщане, не ми е изобщо изгодно да пътувам, сериозна сума е. Подкрепям аргумента ти, че ако искам да си пазя двигателя и колата да я слагам, но спестяването трябва да се има напредвид, защото след 60 000 км примерно аз мога да си избия почти цялата кола, вярно, че ако съм на бензин няма да я карам толкова, но все пак не искам да се сдържам да я карам, за да не зареждам всеки месец по 300-400 лв гориво.
Ако не беше толкова голяма разликата - газ / или без - изобщо нямаше да се замислям да слагам газова, но в случая говорим за сериозна сума пари.

Поздрави.
Искрено благодаря НА ВСИЧКИ, които пишат тук - полезно е :)

Пет Сеп 08, 2017 8:20 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 226
Автомобил: Субару Импреса 2,0
Рейтинг: 116
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
yoanmarionov написа:
......................Има ли изощо такава вероятност при слагане на газова при добър газаджия да стане, познавам доста хора на газ,п не мисля, че на някой се е прецакал здраво двигателя, поне не съм чул - разбира се, това не значи, че не се е случило.

Относно газовата - основен аргумент ми е разхода, тази кола я взех да ми е луксозна, удобна, да набира прилично и с газова да има хубав разход - всичко нужно на един човек като кола. Харчи 15л градско, което ми е доста, скоро ще съм студент и предполагам, че ще пътувам редовно Стара Загора - София. В двете посоки ми е 500км = около 90 лв бензин / срещу 40 - 50лв газ. Ако става въпрос за 90 лв отиване и връщане, не ми е изобщо изгодно да пътувам, сериозна сума е.......................

Колега,ти не си разбрал до сега че проблемите с газовите системи не са в резултат на добър или лош газаджия който я слага.Проблемите са в простите ширпотребски системи които се слагат независимо производитела им и компромисния алгоритъм по който работят.Да поставиш на 3.0R такава система е меко казано безрасъдие-принудително разваляне на колата,комфорта,хабене на нерви,перманентни разходки по майстори, газаджии и разходи надхвърлящи икономията от газта/в повечето случаи/.Ако някой ти казва че няма проблеми с газта,то знай че или не ги забелязва или се примирява с тях,
Ако нямаш пари за бензин значи не си се ориентирал правилно към точното превозно средство което трабва да ползваш.Решението не е развалянето на колата.

Пет Сеп 08, 2017 9:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 356
Автомобил: Outback B13,H6
Рейтинг: 105
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Аз няма да взимам отношение по темата бензин срещу газ,всеки взима решението за себе си.Към колегата пуснал темата-явно лошо си си направил сметката :pardon: .Искаш бърза,мощна,луксозна,автомат,4х4 и с приличен просвет кола...ееее,кофти,ама харчи много.Да ти кажа и данъкът и е доста.В същност няма МПС с такива характеристики от тази генерация,което да е икономично.Евентуално дизелово,ама и там си трябват пари-дюзи,турбини,ГНП и т.н.
И за да разведря малко атмосферата-един майстор от друг Форум има следното мото:Работя бързо,качествено и евтино,но имаш право да изберш само 2 от 3-те опции :D .
Та и тука така....

Последна промяна fenix на Пет Сеп 08, 2017 10:38 pm, променена общо 1 път

Пет Сеп 08, 2017 10:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

yoanmarionov написа:
Значи от горните мнения разбрах две неща.

Че може да издържа доста дълго на газова или може да ми се строши целия двигател след 15 000 км. Има ли изощо такава вероятност при слагане на газова при добър газаджия да стане, познавам доста хора на газ,п не мисля, че на някой се е прецакал здраво двигателя, поне не съм чул - разбира се, това не значи, че не се е случило.

Относно газовата - основен аргумент ми е разхода, тази кола я взех да ми е луксозна, удобна, да набира прилично и с газова да има хубав разход - всичко нужно на един човек като кола. Харчи 15л градско, което ми е доста, скоро ще съм студент и предполагам, че ще пътувам редовно Стара Загора - София. В двете посоки ми е 500км = около 90 лв бензин / срещу 40 - 50лв газ. Ако става въпрос за 90 лв отиване и връщане, не ми е изобщо изгодно да пътувам, сериозна сума е. Подкрепям аргумента ти, че ако искам да си пазя двигателя и колата да я слагам, но спестяването трябва да се има напредвид, защото след 60 000 км примерно аз мога да си избия почти цялата кола, вярно, че ако съм на бензин няма да я карам толкова, но все пак не искам да се сдържам да я карам, за да не зареждам всеки месец по 300-400 лв гориво.
Ако не беше толкова голяма разликата - газ / или без - изобщо нямаше да се замислям да слагам газова, но в случая говорим за сериозна сума пари.

Поздрави.
Искрено благодаря НА ВСИЧКИ, които пишат тук - полезно е :)

Към постовете на двамата колеги преди мен мога само да добавя следното:
Техническата част на нещата със съвместни усилия ти я описахме...преценявай си сам. Няма положение, при което да ти издържи много. Тези 100 000 км, за които говорим и които хипотетично може да изкара без проблем, са от стартова позиция 0 км. Твоята нова ли е и сигурен ли си в километрите си?
Относно финансовата част - извинявай, но това е философия на мизерията и колегите правилно ти пишат, че не ти е правилен избора на кола.
Ще се хвана за твоите думи - колко редовно ще пътуваш? Един или два пъти пъти в месеца. По твои сметки говорим за 40 или 80 лева на месец повече, нали?
Ако ти си готов да си трошиш колата за 80-100 лева повече на месец и да поемеш всички последващи ядове, то това е друг въпрос...
Да, след 60 000 км...ами след 600 000 км?
Приятелю, след 60 000 км, повярвай ми, нито ти ще си същия, нито колата ще е същата. Не разсъждавай като бакшиш, а си гледай кефа, защото в крайна сметка само спомените остават и колкото са по приятни, толкова по добре...

Пет Сеп 08, 2017 10:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Ако автора вече не е разбрал - останаха му три варианта:
- сменя колата с Приус
- радва и се в гаража и по празници я зарежда със 100 октана (тя между другото е добре да се кара с такъв по нашите ширини). По този начин я запазва максимално за следващия собственик, защото "живия огън" вече не излиза през клапаните и те дори си увеличават хлабината с времето (това е шега, предполагам е ясно)
- автора взима 4 години в университета за 2, почва стабилна работа и вместо деца, се грижи за колата си, както я е проектирал японеца.

P.S. Извинявайте, ама не се сдържах. Предварително се извинявам на колегите dimitrov2000 и Кимон :bow:
Все си мислех, че ЕКУ-то го интересува само едно нещо - дали горенето е дефлаграционно или детонационно. #-o

Пет Сеп 08, 2017 10:44 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Вижте, може и на бъзик да ме взимате, парите не са ми проблем. Мога да и плащам бензина, данъка, застраховката, па даже и някой лев за каско остава :). Харесва ми, че е удобна, 4х4 и луксозна, но явно съм невеж към газови уредби и ще имам много главоболия, следвах логиката 1 лв е по-малко от 2лв :) затова искам да я сложа, не за да си цепя стотинките в касичката.

Ако не и сложа газова, ще и се покефя известно време и после ще мина на нещо с турбо, предполагам Impreza - но там почти всички, които попитам пак почват - чупи се, иска подръжка, ако си обичаш живота - недей взима... (мисля, че с всичко, което ми харесва е така :) ) извинявам се, че се отклоних от темата

Поздрави

Пет Сеп 08, 2017 10:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр 1, 2, 3  >