Отговори на тема стр 1, 2  >
 Питане за каране с автоматична кутия! 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 262
Автомобил: Subaru Forester 2.0 XT
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Искам да попитам колегите, как според Вас е по-добре да се прави при спиране на светофар за по-дълго (30 сек +) или в задръстване. Да се избере позиция N или да се натисне само спирачка и кутията да остане зацепена?
Горският е с 4ЕАТ, но ми е интересно и по принцип как са нещата.

Чет Ное 13, 2008 10:46 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Perfect Stranger
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
subuntu написа:
Искам да попитам колегите, как според Вас е по-добре да се прави при спиране на светофар за по-дълго (30 сек +) или в задръстване. Да се избере позиция N или да се натисне само спирачка и кутията да остане зацепена?
Горският е с 4ЕАТ, но ми е интересно и по принцип как са нещата.

N

Чет Ное 13, 2008 10:53 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Active AWD
Аватар

Постове: 551
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
---

Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:42 am, променена общо 1 път

Чет Ное 13, 2008 11:00 am
Върнете се в началото
Профил
Форко-Отворко
Аватар

Постове: 257
Автомобил: Forester 2.0 Auto
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Повече от 4 години карам автоматици и никога не сменям когато съм на кръстовище. Ако трябва за 30сек да се сменя от D на N, тогава защо караме автоматици? същото щях да правя и с ръчката.
Между другото съм забелязал, че ако задържиш в спряло положение на D спирачката за повече от (примерно) 10 секунди, колата като че ли се успокоява и не напира да тръгва, а като отпуснеш спирачката - се замисля малко преди да тръгне и й трябва малко газ или повечко време. Та аз си мисля, че СК-то само си минава на N, въпрос на решение на конструкторите е след колко секунди
Не мисля да ръчкам лоста. :D
BTW, в Софийските задръствания понякога карам на S Маздата (т.е. 3 на Субару-тата), Форестъра никога не съм го мърдал от D в задръстване.

Чет Ное 13, 2008 11:39 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 12
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
По принцип, ако имаше нужда да се сменя в N положение - трябва да е написано в книжката :-k
Иначе вече с навартяни над 8000 с Импрезата сам забелязал, че ако по - дълго си спрял(на светофар) после се замисля за малко повече време. Все пак всеки си решава как да кара :D

Чет Ное 13, 2008 1:02 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 7
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Карам автоматик от пет години - Форестър 2003 4EAT 130000км. При спиране натискам спирачка. За няколко секунди оборотите се успокояват до обороти на празен ход. При потегляне с преместването на крака към газта, колата е започнала да пълзи и при натискане на газта мога да потегля веднага. Ако съм първи на светофара понякога си правя удоволствие да потеглям рязко. Ускорението от място е перфектно. Опитвал съм при очакван дълъг светофар да оставам на N. Не е добре - трябва да се извършва още едно действие - лоста на D и колата потегля много по-бавно след това.

Чет Ное 13, 2008 5:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---

Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:40 am, променена общо 1 път

Чет Ное 13, 2008 5:36 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 7
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Това време е за да се задейства конвертора на въртящ момент - да се предаде усилието от водещата към изходната перка, посредством хидравличната връзка помежду им.

Чет Ное 13, 2008 5:55 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 176
Рейтинг: 102
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
И аз съм се чудил по този въпрос. Забелязвам, че когато колата е на D двигателя работи на малко по-ниски обороти отколкото когато е на N. Все едно си на полусъединител при ръчна скоростна кутия. Това едва ли е проблем, но изглежда сякаш се затормозява двигателя и кутията докато стоиш на D дълго време. От друга страна пък постоянното превключване от D на N едва ли е добре за кутията...

Имам и друго наблюдение и ми се ще да разбера дали е само при мен или е нормално за всички автоматици. Забелязвам, че когато държа дълго време натисната спирачката (на светофар примерно) в един момент, няколко секунди след натискането, педала омеква леко. Едва забележимо е, но може ли да е сигнал за някакъв проблем със спирачките? Усещането е все едно се включва някакъв усилвател на спирачката, колата не мърда но усилието за да държа педала на спирачката натиснат намалява с една степен.

Пет Ное 14, 2008 9:46 am
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---

Пет Ное 14, 2008 10:32 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 104
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Здравейте колеги, аз съм любител на ръчката и не обичам много автоматиците, така че извинявайте за намесата ми. Но определено смятам, че N е само при палене на двигателя, както е и отбелязано в книжката. За престой на мястое при запален двигател единственото, което пише е следното:
". Do not keep the vehicle in a stationary
position on an uphill grade by using the“D” position. Use the brake instead."
Без никакви други условности. Така,че твърдо D на светофар и в задръстване. Предполагам затова при автоматиците разхода и вредните емисий на градско са изчислени като по-високи, не виждам друга причина.
Преди години някои "умни глави" искаха да прокарат закон дори да се гасят двигателите при червен светофар заради вредните емисий, което си е пълна простотия.

Пет Ное 14, 2008 10:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 12
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
И при мен омеква така педала на спирачката, малко бях учуден, защото при другите автомати които съм карал го нямаше това омекване. Аз си го обеснявам с намаляне на спирачното усилие или нещо подобно.

Пет Ное 14, 2008 11:02 am
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---

Пет Ное 14, 2008 11:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 136
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Bulgarian, защо казваш, че гасенето на двигател при малко по-продължителен престой е простотия? Според мен си е съвсем правилно, стога разбира се колата да е предвидена да се гаси така. Има старт-стоп стартери, които вършат точно тая работа.
Освен това се сещам, че едно от големите нововъведения на Mazda някъде това лято обявено беше система за автоматичен старт на двигателя с директно впръскване и запалване на гориво в цилиндъра. А при спиране на колелата компютър нагласява едно от буталата в положение малко след ГМТ и го подготвя за това моментно впръскване, запалване и стартиране на двигателя.
По някакви груби предварителни смеки казваха, че така тези двигатели на Мазда имали по-ниски вредни емисии в момента на това "пряко палене", отколкото тези при палене на двигател със стартер. И времето за заработване на двигателя беше някъде под секунда, което посмъртно не може да се постигне със стартер.

Извинявайте за оф-топика, просто темата ми е интересна ;)

Иначе, ако казваш, че е простотия такива неща да се въвеждат със закон — съгласен съм, простотия си е. Но чисто технологично е много добро и точно японците правят много такива разработки в последно време.

Пет Ное 14, 2008 11:34 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Съжалявам, че така е прозвучало, но имах предвид следното:

N (Neutral)
This position is for restarting a stalled
engine.
In this position the wheels and transmission
are not locked. In this position, the
transmission is neutral; the vehicle will roll
freely, even on the slightest incline unless
the parking brake or foot brake is on.
Avoid coasting with the transmission in
neutral. Engine braking has no effect in
this condition.

Пет Ное 14, 2008 11:36 am
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---

Пет Ное 14, 2008 11:40 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
turin написа:
Bulgarian, защо казваш, че гасенето на двигател при малко по-продължителен престой е простотия? Според мен си е съвсем правилно, стога разбира се колата да е предвидена да се гаси така. Има старт-стоп стартери, които вършат точно тая работа.
Освен това се сещам, че едно от големите нововъведения на Mazda някъде това лято обявено беше система за автоматичен старт на двигателя с директно впръскване и запалване на гориво в цилиндъра. А при спиране на колелата компютър нагласява едно от буталата в положение малко след ГМТ и го подготвя за това моментно впръскване, запалване и стартиране на двигателя.
По някакви груби предварителни смеки казваха, че така тези двигатели на Мазда имали по-ниски вредни емисии в момента на това "пряко палене", отколкото тези при палене на двигател със стартер. И времето за заработване на двигателя беше някъде под секунда, което посмъртно не може да се постигне със стартер.

Извинявайте за оф-топика, просто темата ми е интересна ;)

Иначе, ако казваш, че е простотия такива неща да се въвеждат със закон — съгласен съм, простотия си е. Но чисто технологично е много добро и точно японците правят много такива разработки в последно време.

Много си прав, колега. Ако някой успее да постигне това самото стартиране да е по-безвредно за екологията и двигателя едновременно от работата на празен ход. Доколкото знам хибридите са добра идея в тази посока. Едно ел.задвижване на празен ход е екологично отвсякъде. Но гасене и палене постоянно скапва двигателя както и да бъде направено, според мен.
А идеята за закона беше още в ерата на соц-возилата. Това щеше да намали живота им наполовина и си преставям как като светне зелено черен облак щеше да покрива цялото кръстовище след едната еко-минута, докато свети червено.

Пет Ное 14, 2008 11:49 am
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---

Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:39 am, променена общо 2 пъти

Пет Ное 14, 2008 11:54 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
tisho, четем от едно място и го разбираме еднакво.
Пак съжалявам, че наистина е прозвучало по друг начин при първия ми пост. Имах предвид палене на загаснал двигател когато си бил на D, най-вероятно при тръгване от спряно положение. Не съм карал много автоматик, и незнам защо двигател би загаснал при движение.

Пет Ное 14, 2008 11:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 262
Автомобил: Subaru Forester 2.0 XT
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Благодаря ви за отговорите! При спиране за кратко ползвам само спирачка, ако е ясно, че престоят ще е повече - N.
За омекването на педала - май е нормално, така се получаваше и при предишната ми кола (пак автоматик)!

И дано само си обсъждаме различни начини за каране, а не различни възможности за ремонт! :-D

Съб Ное 15, 2008 5:20 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема  стр 1, 2  >