| Автор |
Съобщение |
|
subuntu
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2008 1:51 pm Постове: 262 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester 2.0 XT
Рейтинг: 10
|
|
Искам да попитам колегите, как според Вас е по-добре да се прави при спиране на светофар за по-дълго (30 сек +) или в задръстване. Да се избере позиция N или да се натисне само спирачка и кутията да остане зацепена?
Горският е с 4ЕАТ, но ми е интересно и по принцип как са нещата.
_________________ Keep your fears to yourself, but share your inspiration with others.
|
|
|
|
| Чет Ное 13, 2008 10:46 am |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2007 11:59 am Постове: 1285 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109  
|
subuntu написа: Искам да попитам колегите, как според Вас е по-добре да се прави при спиране на светофар за по-дълго (30 сек +) или в задръстване. Да се избере позиция N или да се натисне само спирачка и кутията да остане зацепена? Горският е с 4ЕАТ, но ми е интересно и по принцип как са нещата.
N
_________________ https://www.catalogmachine.com/treasure-bulgaria/catalogs
|
|
|
|
| Чет Ное 13, 2008 10:53 am |
|
|
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171   
|
|
---
|
|
Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:42 am, променена общо 1 път
|
|
| Чет Ное 13, 2008 11:00 am |
|
|
|
lantov
Форко-Отворко
Регистриран на: Сря Апр 16, 2008 12:13 pm Постове: 257 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.0 Auto
Рейтинг: 0
|
Повече от 4 години карам автоматици и никога не сменям когато съм на кръстовище. Ако трябва за 30сек да се сменя от D на N, тогава защо караме автоматици? същото щях да правя и с ръчката.
Между другото съм забелязал, че ако задържиш в спряло положение на D спирачката за повече от (примерно) 10 секунди, колата като че ли се успокоява и не напира да тръгва, а като отпуснеш спирачката - се замисля малко преди да тръгне и й трябва малко газ или повечко време. Та аз си мисля, че СК-то само си минава на N, въпрос на решение на конструкторите е след колко секунди
Не мисля да ръчкам лоста.
BTW, в Софийските задръствания понякога карам на S Маздата (т.е. 3 на Субару-тата), Форестъра никога не съм го мърдал от D в задръстване.
_________________ Subaru Forester MY09 2.0XS 4Q E-4AT
|
|
|
|
| Чет Ное 13, 2008 11:39 am |
|
|
|
Yaska
Регистриран на: Пон Сеп 29, 2008 10:03 pm Постове: 12 Местоположение: Варна Рейтинг: 0
|
По принцип, ако имаше нужда да се сменя в N положение - трябва да е написано в книжката
Иначе вече с навартяни над 8000 с Импрезата сам забелязал, че ако по - дълго си спрял(на светофар) после се замисля за малко повече време. Все пак всеки си решава как да кара 
_________________ Subaru Impreza 2.0 R Sport 4Q 2008
|
|
|
|
| Чет Ное 13, 2008 1:02 pm |
|
|
|
sm
Регистриран на: Пет Окт 31, 2008 2:05 pm Постове: 7 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 0
|
|
Карам автоматик от пет години - Форестър 2003 4EAT 130000км. При спиране натискам спирачка. За няколко секунди оборотите се успокояват до обороти на празен ход. При потегляне с преместването на крака към газта, колата е започнала да пълзи и при натискане на газта мога да потегля веднага. Ако съм първи на светофара понякога си правя удоволствие да потеглям рязко. Ускорението от място е перфектно. Опитвал съм при очакван дълъг светофар да оставам на N. Не е добре - трябва да се извършва още едно действие - лоста на D и колата потегля много по-бавно след това.
|
|
|
|
| Чет Ное 13, 2008 5:24 pm |
|
|
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
|
|
---
|
|
Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:40 am, променена общо 1 път
|
|
| Чет Ное 13, 2008 5:36 pm |
|
|
|
sm
Регистриран на: Пет Окт 31, 2008 2:05 pm Постове: 7 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 0
|
|
Това време е за да се задейства конвертора на въртящ момент - да се предаде усилието от водещата към изходната перка, посредством хидравличната връзка помежду им.
|
|
|
|
| Чет Ное 13, 2008 5:55 pm |
|
|
|
Dobs
Регистриран на: Чет Окт 04, 2007 2:21 pm Постове: 176 Местоположение: Бургас Рейтинг: 102  
|
|
И аз съм се чудил по този въпрос. Забелязвам, че когато колата е на D двигателя работи на малко по-ниски обороти отколкото когато е на N. Все едно си на полусъединител при ръчна скоростна кутия. Това едва ли е проблем, но изглежда сякаш се затормозява двигателя и кутията докато стоиш на D дълго време. От друга страна пък постоянното превключване от D на N едва ли е добре за кутията...
Имам и друго наблюдение и ми се ще да разбера дали е само при мен или е нормално за всички автоматици. Забелязвам, че когато държа дълго време натисната спирачката (на светофар примерно) в един момент, няколко секунди след натискането, педала омеква леко. Едва забележимо е, но може ли да е сигнал за някакъв проблем със спирачките? Усещането е все едно се включва някакъв усилвател на спирачката, колата не мърда но усилието за да държа педала на спирачката натиснат намалява с една степен.
|
|
|
|
| Пет Ное 14, 2008 9:46 am |
|
|
|
tisho
Active AWD
|
|
---
|
|
|
|
| Пет Ное 14, 2008 10:32 am |
|
|
|
Balgarian
Регистриран на: Сря Авг 13, 2008 1:19 pm Постове: 104 Местоположение: Varna Рейтинг: 0
|
|
Здравейте колеги, аз съм любител на ръчката и не обичам много автоматиците, така че извинявайте за намесата ми. Но определено смятам, че N е само при палене на двигателя, както е и отбелязано в книжката. За престой на мястое при запален двигател единственото, което пише е следното:
". Do not keep the vehicle in a stationary
position on an uphill grade by using the“D” position. Use the brake instead."
Без никакви други условности. Така,че твърдо D на светофар и в задръстване. Предполагам затова при автоматиците разхода и вредните емисий на градско са изчислени като по-високи, не виждам друга причина.
Преди години някои "умни глави" искаха да прокарат закон дори да се гасят двигателите при червен светофар заради вредните емисий, което си е пълна простотия.
_________________ Subaru Forester 2.0 TD XS 6MT 2N
|
|
|
|
| Пет Ное 14, 2008 10:57 am |
|
|
|
Yaska
Регистриран на: Пон Сеп 29, 2008 10:03 pm Постове: 12 Местоположение: Варна Рейтинг: 0
|
|
И при мен омеква така педала на спирачката, малко бях учуден, защото при другите автомати които съм карал го нямаше това омекване. Аз си го обеснявам с намаляне на спирачното усилие или нещо подобно.
_________________ Subaru Impreza 2.0 R Sport 4Q 2008
|
|
|
|
| Пет Ное 14, 2008 11:02 am |
|
|
|
tisho
Active AWD
|
|
---
|
|
|
|
| Пет Ное 14, 2008 11:10 am |
|
|
|
turin
Регистриран на: Сря Май 21, 2008 12:39 pm Постове: 136 Местоположение: София/Троян Рейтинг: 0
|

Bulgarian, защо казваш, че гасенето на двигател при малко по-продължителен престой е простотия? Според мен си е съвсем правилно, стога разбира се колата да е предвидена да се гаси така. Има старт-стоп стартери, които вършат точно тая работа.
Освен това се сещам, че едно от големите нововъведения на Mazda някъде това лято обявено беше система за автоматичен старт на двигателя с директно впръскване и запалване на гориво в цилиндъра. А при спиране на колелата компютър нагласява едно от буталата в положение малко след ГМТ и го подготвя за това моментно впръскване, запалване и стартиране на двигателя.
По някакви груби предварителни смеки казваха, че така тези двигатели на Мазда имали по-ниски вредни емисии в момента на това "пряко палене", отколкото тези при палене на двигател със стартер. И времето за заработване на двигателя беше някъде под секунда, което посмъртно не може да се постигне със стартер.
Извинявайте за оф-топика, просто темата ми е интересна
Иначе, ако казваш, че е простотия такива неща да се въвеждат със закон — съгласен съм, простотия си е. Но чисто технологично е много добро и точно японците правят много такива разработки в последно време.
|
|
|
|
| Пет Ное 14, 2008 11:34 am |
|
|
|
Balgarian
Регистриран на: Сря Авг 13, 2008 1:19 pm Постове: 104 Местоположение: Varna Рейтинг: 0
|
|
Съжалявам, че така е прозвучало, но имах предвид следното:
N (Neutral)
This position is for restarting a stalled
engine.
In this position the wheels and transmission
are not locked. In this position, the
transmission is neutral; the vehicle will roll
freely, even on the slightest incline unless
the parking brake or foot brake is on.
Avoid coasting with the transmission in
neutral. Engine braking has no effect in
this condition.
|
|
|
|
| Пет Ное 14, 2008 11:36 am |
|
|
|
tisho
Active AWD
|
|
---
|
|
|
|
| Пет Ное 14, 2008 11:40 am |
|
|
|
Balgarian
|

turin написа: Bulgarian, защо казваш, че гасенето на двигател при малко по-продължителен престой е простотия? Според мен си е съвсем правилно, стога разбира се колата да е предвидена да се гаси така. Има старт-стоп стартери, които вършат точно тая работа. Освен това се сещам, че едно от големите нововъведения на Mazda някъде това лято обявено беше система за автоматичен старт на двигателя с директно впръскване и запалване на гориво в цилиндъра. А при спиране на колелата компютър нагласява едно от буталата в положение малко след ГМТ и го подготвя за това моментно впръскване, запалване и стартиране на двигателя. По някакви груби предварителни смеки казваха, че така тези двигатели на Мазда имали по-ниски вредни емисии в момента на това "пряко палене", отколкото тези при палене на двигател със стартер. И времето за заработване на двигателя беше някъде под секунда, което посмъртно не може да се постигне със стартер. Извинявайте за оф-топика, просто темата ми е интересна  Иначе, ако казваш, че е простотия такива неща да се въвеждат със закон — съгласен съм, простотия си е. Но чисто технологично е много добро и точно японците правят много такива разработки в последно време.
Много си прав, колега. Ако някой успее да постигне това самото стартиране да е по-безвредно за екологията и двигателя едновременно от работата на празен ход. Доколкото знам хибридите са добра идея в тази посока. Едно ел.задвижване на празен ход е екологично отвсякъде. Но гасене и палене постоянно скапва двигателя както и да бъде направено, според мен.
А идеята за закона беше още в ерата на соц-возилата. Това щеше да намали живота им наполовина и си преставям как като светне зелено черен облак щеше да покрива цялото кръстовище след едната еко-минута, докато свети червено.
|
|
|
|
| Пет Ное 14, 2008 11:49 am |
|
|
|
tisho
Active AWD
|
|
---
|
|
Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:39 am, променена общо 2 пъти
|
|
| Пет Ное 14, 2008 11:54 am |
|
|
|
Balgarian
|
|
tisho, четем от едно място и го разбираме еднакво.
Пак съжалявам, че наистина е прозвучало по друг начин при първия ми пост. Имах предвид палене на загаснал двигател когато си бил на D, най-вероятно при тръгване от спряно положение. Не съм карал много автоматик, и незнам защо двигател би загаснал при движение.
|
|
|
|
| Пет Ное 14, 2008 11:58 am |
|
|
|
subuntu
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2008 1:51 pm Постове: 262 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester 2.0 XT
Рейтинг: 10
|
Благодаря ви за отговорите! При спиране за кратко ползвам само спирачка, ако е ясно, че престоят ще е повече - N.
За омекването на педала - май е нормално, така се получаваше и при предишната ми кола (пак автоматик)!
И дано само си обсъждаме различни начини за каране, а не различни възможности за ремонт! 
_________________ Keep your fears to yourself, but share your inspiration with others.
|
|
|
|
| Съб Ное 15, 2008 5:20 pm |
|
|
|