Отговори на тема стр 1, 2  >
 Охладителна система 
Автор Съобщение

Постове: 28
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
На около 5-6 хиляди километра пробег ми се налага да доливам антифриз - около 100 - 150 милилитра. Нормално ли е това ?

Пет Фев 09, 2007 1:12 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 673
Рейтинг: 84
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Я вземи кажи малко повече за случая и подробности около колата, защото с тези стотина грама си точно в зоната на здрача. Точно където хем е нормално, хем не е.

???

Пет Фев 09, 2007 1:21 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Здравей Ник ! Ами , днес установих , че нивото на антифриза в казанчето е намаляло под минимума. Долях около 100 милилитра за да е между минимум и макс. Последно долях малко антифриз когато сменях маслото преди около 5000 км. Колата е Импреза Аутбек 2.2. Не съм забелязал течове.

Пет Фев 09, 2007 1:34 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
Бе, дай километри, бе човек ? Ако си на 5 000 отговора е един, ако си на 205 000 отговора е друг.

????

И забравих да отговоря 'здрасти' !!!

Пет Фев 09, 2007 1:44 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
135000 км

Пет Фев 09, 2007 1:50 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
Значи, кой двигател си ? Около '99 ? И това има значение. Ако си това поколение 2.2 следва да си видиш колата, да се инспектира от механик (разбиращ механик, не бръснар механик).

Механика ти да провери в каква степен се забелязва да има зелена следа теч антифриз от дренажното отворче на водната помпа, едно. И второ - в каква степен се забелязва зелена следа от теч антифриз в долен, заден ъгъл на гарнитура глава (шофьорската страна). И двете неща когато са там, са достатъчно ясно изразени. Когато ги няма - ги няма. Малък шанс - горното съединение на радиатора от страната на двигателя, има тенденция да подлизва. Провери за зелена следа.

Шансове другаде да имаш микроскопична загуба на антифриз - никакви.

Какво следва да правиш в този случай ? Аз бих добавил добавка против теч и бих държал под око нещата. Това би помогнало на гарнитурата и съединението, но не и на помпата. В случая с помпа и съединение теча се отнася към групата cold leak, а в случая с гарнитурата за глава - в групата проблем с дизайна.
Виж ти къде си и пак ще говорим.

Пет Фев 09, 2007 2:11 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Благодаря , Ник !
Ще отида в сервиз. Надявам се да не е помпата. Би трябвало да са я подменили като са сменяли ремъка , но няма гаранция...
Двигателя е 99 година. А какъв е нормалният "разход" на антифриз ?
Каква добавка против теч да налея и в какво количество? Беше споменал , че Субару имат специално разработена такава. Или става и универсална?

Пет Фев 09, 2007 2:39 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
За разход - не знам какво да ти кажа. Тази охладителна система си е почти като нещо нормално, да си се загубва едно такова минимално количество. То за това на всяко обслужване се поглеждат всички нива и се доливат ако е нужно. Мое впечатление е, че точно тази загуба не означава трагедия (докато не се установи обратното). Значи, докато не видя аз с очите си, дали имам осезателна зелена следа от отвора на помпата, клоняща почти към капка......не пипам нищо. Не ме е страх. Както и докато не видя с очите си, че от лявата глава леко подлизва и се стича по гредата на предния мост и стига до средата му.....пак не пипам нищо. Ако се окаже съединението - откачвам го, почиствам алуминиевата гърловина, понеже е натрупала доста наклеп (окис) и съединението не лежи правилно, стягам и си забравям. Дори и само да притегнеш - пак си ОК. Ако не се окаже нито едно от тези - сипвам добавка и си гледам кефа. В никой случай не позволявам на механици да ми отварят двигателя. Ще им позволя само ако се докаже че има осезателен теч на гарнитурата.

За добавката - аз гарантирам за тази която е Субару продукт. За други нямам мнение.

За откриване на невероятно малка загуба антифриз - в най-завързани случаи сме стигали дори до добавяне на оцветител и проверка след известно време. Но това е било повече когато има спор с клиент или с върховното командване. А не когато ние искаме да знаем от къде тече. Това е когато трябва да доказваме на някого. Може и ти да пробваш.

Пет Фев 09, 2007 2:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1040
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Добавките за радиатора са нож две остриета. (говоря за универсалните). От една страна наистина спират малки течове, но възможността да ти запушат някоя магистрала и най-вече радиаторчето на парното е голяма :idea:

Пет Фев 09, 2007 10:08 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Кога се проверява нивото на антифриза - при студен двигател или при работна температура ?

Пет Фев 09, 2007 9:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1040
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
ORION написа:
Кога се проверява нивото на антифриза - при студен двигател или при работна температура ?

Винаги при студен :!: Иначе рискуваш да се обезобразиш :!:

Пет Фев 09, 2007 9:19 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Пост 
Цитат:

При Субару, ако виждаш известно ниво в преливника, няма смисъл да отваряш капачката на радиатора. Ако виждаш дъното тогава отваряш радиатора и процедираш според случая. Системата си функционира прекрасно и нивото в преливника е достатъчен показател. Дори и при турбо двигателя. От друга страна, преливника е с горна и долна граница знаци. Всяко ниво между двете....се приема за нормално. Тендеция за покачване и намаляване на това ниво обаче, се третира по различен начин. Ако всяка седмица доливаш по 100 грама и вечно го намираш под долната граница - замисляш се какво става ? Ако си го оставил миналия месец между двете граници и сега го намираш почти до жълтата капачка - 'пишеш на ваште за пари' и се подготвяш за гарнитури глави.

Що се касае за добавки и обратен ефект от тях - за Субару добавката си залагам името, спокоен съм, не ме е страх да я препоръчам. Ние сме много години с нея, добавяме я дори и без да има теч, когато правим голямо обслужване или сме отваряли двигател. Имаме широко наблюдение върху ефекта, тъй като това са постоянни коли и клиенти. Нямаме нито един случай на занижена функция на парно или други оплаквания.

:D :D :D

Пет Фев 09, 2007 9:34 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Да , за преливника става въпрос. Кога нивото трябва да е между долна и горна граница ? При студен двигател или при работна температура ? Предполагам , че при студен двигател , но все пак думата имат Subaru Pro...

Съб Фев 10, 2007 9:55 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пост 
ORION написа:
Да , за преливника става въпрос. Кога нивото трябва да е между долна и горна граница ? При студен двигател или при работна температура ? Предполагам , че при студен двигател , но все пак думата имат Subaru Pro...

Нивото трябва да е там ВИНАГИ.

Съб Фев 10, 2007 12:53 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Нормално ли е през лятото да се включват по-често вентилаторите на радиатора ?По-често при движение с ниска скорост или при чакане на светофар на спирачка ( с АТ съм) .
Nick , благодаря за информацията за омасляването на лулите! Май ще трябва да сменям гарнитури.

Съб Май 26, 2007 3:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
За 6 месеца никога несъм си чувал или виждал пуснат вентилатора на радиатора :shock:
Колкото и да е топло, колкото и да я изцеждам - never on !

Съб Май 26, 2007 8:56 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 657
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Ми нормално е да се включват по-често. Нали е по-топло. Също така системата мисля, че взема под внимание и скоростта с която се движиш. Като си на светофар и няма движение перките се включват по-често.
Impreza'94 ти може да не ги чуваш, а те да си работят нормално. Според мен трябва да ги видиш с очите си, не разчитай на слуха. И хвърли едно око на бушоните в кутийката при двигателя. Провери да нямаш някой изгорял бушон.

Нед Май 27, 2007 8:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Provigo написа:
Impreza'94 ти може да не ги чуваш, а те да си работят нормално. Според мен трябва да ги видиш с очите си, не разчитай на слуха. И хвърли едно око на бушоните в кутийката при двигателя. Провери да нямаш някой изгорял бушон.

Карам-карам-карам, спирам (не гася мотора) вдигам капака - тцък.
Бушоните струва ми се съм ги гледал преди време, но ще поогледам по-обстойно, ще погледна кабели, букси :)
Благодаря...

Нед Май 27, 2007 8:44 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Отговори с цитат
Пост 
Айде и аз да кажа. Каквото казва Провиго е абсолютно вярно. Феновете се потвърждават визуално.

А другото, което го има в картите е, че предния механик е забравил да включи феновете. Това също се потвърждава визуално. Буксите са на самите фенове и при работа по ангренажа обикновено се свалят само феновете, без радиатора.

Случвало ми се е и на мен лично да забравя да включа феновете. И то на кола, която е докарана от друг сервиз, дето се вика клиента е механик. Осъзнах, че не ги включих 20 минути след като си взеха колата. Звъннах, извиних се (изчервих се), казах че пристигам на място да ги включа, те казаха не се трвеожи, ние ще ги включим.

Нед Май 27, 2007 11:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
Nick, това "фенове" ми звучи някак спортно :lol:
Прощавай за невежеството ми, но какво точно са "феновете" в езика на един механик :oops: :)

Нед Май 27, 2007 11:32 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема  стр 1, 2  >