| Автор |
Съобщение |
|
ORION
Регистриран на: Съб Окт 21, 2006 6:17 pm Постове: 28 Местоположение: България Рейтинг: 0
|
|
На около 5-6 хиляди километра пробег ми се налага да доливам антифриз - около 100 - 150 милилитра. Нормално ли е това ?
|
|
|
|
| Пет Фев 09, 2007 1:12 am |
|
|
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|
|
Я вземи кажи малко повече за случая и подробности около колата, защото с тези стотина грама си точно в зоната на здрача. Точно където хем е нормално, хем не е.
???
|
|
|
|
| Пет Фев 09, 2007 1:21 am |
|
|
|
ORION
Регистриран на: Съб Окт 21, 2006 6:17 pm Постове: 28 Местоположение: България Рейтинг: 0
|
|
Здравей Ник ! Ами , днес установих , че нивото на антифриза в казанчето е намаляло под минимума. Долях около 100 милилитра за да е между минимум и макс. Последно долях малко антифриз когато сменях маслото преди около 5000 км. Колата е Импреза Аутбек 2.2. Не съм забелязал течове.
|
|
|
|
| Пет Фев 09, 2007 1:34 am |
|
|
|
Nick
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 1:21 pm Постове: 673 Местоположение: Canada Рейтинг: 84 
|
|
Бе, дай километри, бе човек ? Ако си на 5 000 отговора е един, ако си на 205 000 отговора е друг.
????
И забравих да отговоря 'здрасти' !!!
|
|
|
|
| Пет Фев 09, 2007 1:44 am |
|
|
|
ORION
|
|
| Пет Фев 09, 2007 1:50 am |
|
|
|
Nick
|

Значи, кой двигател си ? Около '99 ? И това има значение. Ако си това поколение 2.2 следва да си видиш колата, да се инспектира от механик (разбиращ механик, не бръснар механик).
Механика ти да провери в каква степен се забелязва да има зелена следа теч антифриз от дренажното отворче на водната помпа, едно. И второ - в каква степен се забелязва зелена следа от теч антифриз в долен, заден ъгъл на гарнитура глава (шофьорската страна). И двете неща когато са там, са достатъчно ясно изразени. Когато ги няма - ги няма. Малък шанс - горното съединение на радиатора от страната на двигателя, има тенденция да подлизва. Провери за зелена следа.
Шансове другаде да имаш микроскопична загуба на антифриз - никакви.
Какво следва да правиш в този случай ? Аз бих добавил добавка против теч и бих държал под око нещата. Това би помогнало на гарнитурата и съединението, но не и на помпата. В случая с помпа и съединение теча се отнася към групата cold leak, а в случая с гарнитурата за глава - в групата проблем с дизайна.
Виж ти къде си и пак ще говорим.
|
|
|
|
| Пет Фев 09, 2007 2:11 am |
|
|
|
ORION
|
|
Благодаря , Ник !
Ще отида в сервиз. Надявам се да не е помпата. Би трябвало да са я подменили като са сменяли ремъка , но няма гаранция...
Двигателя е 99 година. А какъв е нормалният "разход" на антифриз ?
Каква добавка против теч да налея и в какво количество? Беше споменал , че Субару имат специално разработена такава. Или става и универсална?
|
|
|
|
| Пет Фев 09, 2007 2:39 am |
|
|
|
Nick
|

За разход - не знам какво да ти кажа. Тази охладителна система си е почти като нещо нормално, да си се загубва едно такова минимално количество. То за това на всяко обслужване се поглеждат всички нива и се доливат ако е нужно. Мое впечатление е, че точно тази загуба не означава трагедия (докато не се установи обратното). Значи, докато не видя аз с очите си, дали имам осезателна зелена следа от отвора на помпата, клоняща почти към капка......не пипам нищо. Не ме е страх. Както и докато не видя с очите си, че от лявата глава леко подлизва и се стича по гредата на предния мост и стига до средата му.....пак не пипам нищо. Ако се окаже съединението - откачвам го, почиствам алуминиевата гърловина, понеже е натрупала доста наклеп (окис) и съединението не лежи правилно, стягам и си забравям. Дори и само да притегнеш - пак си ОК. Ако не се окаже нито едно от тези - сипвам добавка и си гледам кефа. В никой случай не позволявам на механици да ми отварят двигателя. Ще им позволя само ако се докаже че има осезателен теч на гарнитурата.
За добавката - аз гарантирам за тази която е Субару продукт. За други нямам мнение.
За откриване на невероятно малка загуба антифриз - в най-завързани случаи сме стигали дори до добавяне на оцветител и проверка след известно време. Но това е било повече когато има спор с клиент или с върховното командване. А не когато ние искаме да знаем от къде тече. Това е когато трябва да доказваме на някого. Може и ти да пробваш.
|
|
|
|
| Пет Фев 09, 2007 2:57 am |
|
|
|
Flat 6
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 10:58 am Постове: 1040 Местоположение: София
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
|
Добавките за радиатора са нож две остриета. (говоря за универсалните). От една страна наистина спират малки течове, но възможността да ти запушат някоя магистрала и най-вече радиаторчето на парното е голяма 
_________________ https://selectparts.bg/
|
|
|
|
| Пет Фев 09, 2007 10:08 am |
|
|
|
ORION
|
|
Кога се проверява нивото на антифриза - при студен двигател или при работна температура ?
|
|
|
|
| Пет Фев 09, 2007 9:05 pm |
|
|
|
Flat 6
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 10:58 am Постове: 1040 Местоположение: София
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
|
ORION написа: Кога се проверява нивото на антифриза - при студен двигател или при работна температура ?
Винаги при студен  Иначе рискуваш да се обезобразиш 
_________________ https://selectparts.bg/
|
|
|
|
| Пет Фев 09, 2007 9:19 pm |
|
|
|
Nick
|

Цитат: Кога се проверява нивото на антифриза - при студен двигател или при работна температура ?
При Субару, ако виждаш известно ниво в преливника, няма смисъл да отваряш капачката на радиатора. Ако виждаш дъното тогава отваряш радиатора и процедираш според случая. Системата си функционира прекрасно и нивото в преливника е достатъчен показател. Дори и при турбо двигателя. От друга страна, преливника е с горна и долна граница знаци. Всяко ниво между двете....се приема за нормално. Тендеция за покачване и намаляване на това ниво обаче, се третира по различен начин. Ако всяка седмица доливаш по 100 грама и вечно го намираш под долната граница - замисляш се какво става ? Ако си го оставил миналия месец между двете граници и сега го намираш почти до жълтата капачка - 'пишеш на ваште за пари' и се подготвяш за гарнитури глави.
Що се касае за добавки и обратен ефект от тях - за Субару добавката си залагам името, спокоен съм, не ме е страх да я препоръчам. Ние сме много години с нея, добавяме я дори и без да има теч, когато правим голямо обслужване или сме отваряли двигател. Имаме широко наблюдение върху ефекта, тъй като това са постоянни коли и клиенти. Нямаме нито един случай на занижена функция на парно или други оплаквания.

|
|
|
|
| Пет Фев 09, 2007 9:34 pm |
|
|
|
ORION
|
|
Да , за преливника става въпрос. Кога нивото трябва да е между долна и горна граница ? При студен двигател или при работна температура ? Предполагам , че при студен двигател , но все пак думата имат Subaru Pro...
|
|
|
|
| Съб Фев 10, 2007 9:55 am |
|
|
|
Nick
|
ORION написа: Да , за преливника става въпрос. Кога нивото трябва да е между долна и горна граница ? При студен двигател или при работна температура ? Предполагам , че при студен двигател , но все пак думата имат Subaru Pro...
Нивото трябва да е там ВИНАГИ.
|
|
|
|
| Съб Фев 10, 2007 12:53 pm |
|
|
|
ORION
|
|
Нормално ли е през лятото да се включват по-често вентилаторите на радиатора ?По-често при движение с ниска скорост или при чакане на светофар на спирачка ( с АТ съм) .
Nick , благодаря за информацията за омасляването на лулите! Май ще трябва да сменям гарнитури.
_________________ Impreza Outback 2.2 99 г.
|
|
|
|
| Съб Май 26, 2007 3:44 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
За 6 месеца никога несъм си чувал или виждал пуснат вентилатора на радиатора
Колкото и да е топло, колкото и да я изцеждам - never on !
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Съб Май 26, 2007 8:56 pm |
|
|
|
Provigo
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 9:16 pm Постове: 657 Местоположение: Канада
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
|
|
Ми нормално е да се включват по-често. Нали е по-топло. Също така системата мисля, че взема под внимание и скоростта с която се движиш. Като си на светофар и няма движение перките се включват по-често.
Impreza'94 ти може да не ги чуваш, а те да си работят нормално. Според мен трябва да ги видиш с очите си, не разчитай на слуха. И хвърли едно око на бушоните в кутийката при двигателя. Провери да нямаш някой изгорял бушон.
|
|
|
|
| Нед Май 27, 2007 8:28 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
|
Provigo написа: Impreza'94 ти може да не ги чуваш, а те да си работят нормално. Според мен трябва да ги видиш с очите си, не разчитай на слуха. И хвърли едно око на бушоните в кутийката при двигателя. Провери да нямаш някой изгорял бушон.
Карам-карам-карам, спирам (не гася мотора) вдигам капака - тцък.
Бушоните струва ми се съм ги гледал преди време, но ще поогледам по-обстойно, ще погледна кабели, букси
Благодаря...
|
|
|
|
| Нед Май 27, 2007 8:44 pm |
|
|
|
Nick
|
|
Айде и аз да кажа. Каквото казва Провиго е абсолютно вярно. Феновете се потвърждават визуално.
А другото, което го има в картите е, че предния механик е забравил да включи феновете. Това също се потвърждава визуално. Буксите са на самите фенове и при работа по ангренажа обикновено се свалят само феновете, без радиатора.
Случвало ми се е и на мен лично да забравя да включа феновете. И то на кола, която е докарана от друг сервиз, дето се вика клиента е механик. Осъзнах, че не ги включих 20 минути след като си взеха колата. Звъннах, извиних се (изчервих се), казах че пристигам на място да ги включа, те казаха не се трвеожи, ние ще ги включим.
|
|
|
|
| Нед Май 27, 2007 11:20 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
|
Nick, това "фенове" ми звучи някак спортно
Прощавай за невежеството ми, но какво точно са "феновете" в езика на един механик 
|
|
|
|
| Нед Май 27, 2007 11:32 pm |
|
|
|