Отговори на тема
 Обслужване след покупка 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 153
Автомобил: '17 WRX
Рейтинг: 243
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте колеги, първо Весела Коледа на всички - много здраве и усмивки!
Като нов член на форума ползвах търсачката, но не можах да намеря пълна информация, макар и да намерих доста полезни неща. Не и така, както би го написал някой от технически грамотните колеги тук, сбито в един пост. Та въпроса ми е какво да обслужа след покупката на автомобила, който е на 200к км и по книжката видях, че излизат доста неща за обслужване точно на тези км. Освен ангренаж, масло и филтри, маслата на двата дифа и автомата, хидравличната течност и антифриза ако има нужда - има ли още нещо специфично, на което да обърна внимание? Най-вече покрай AWD-то, тъй като досега съм карал винаги коли само със заден диф и нищо по задвижването на Субару-то не ми е познато.
Освен това, вече намерих инфо за проблема с водачите на съпортите на спирачните апарати и тропането по павета - и при мен го има, като натисна спирачката всичко утихва. А всеки ден се прибирам по Борис :D Та четох, че даже и нови, съпортите пак са хлабави - единственото предложение за решение на проблема който видях - един колега пише за някаква грес, но с някакви условия и следене, което не ми допадна. Та въпроса ми е, ако сменя съпортите ще остане ли тропането по паветата, макар и не толкова осезаемо и ако да - какво е решението?
Колата е Легаси 2010, 2.5i 167к.с. автомат (CVT)

Сря Дек 25, 2019 5:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Невинаги трайно решение е водачи по размер с разстъргване на супортите. Иначе нови с нови водачи и специфична смазка(имам я, не й помня марката, но мога да проверя) върши идеална работа. Бих добавил към обслужването свещи и "вържи си гащите" с нов термостат и капачка, естествено оригинални. Пиши лс ако има нещо.

Чет Дек 26, 2019 8:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А някой да е сменял табло с мили (от Американска версия) с такова от европейска? Plug&play ли е и ако да, има ли значение дали таблото е от ръчка или автомат? По-точно съм намерил такова от ръчка - от 2,0 дизел с 6МТ, а аз съм с автомат CVT . Дали са с еднакви платки и просто някои индикатори да стоят неактивни (като лампите на каква предавка е автомата) или са съвсем различни? И ако са еднакви - какво става с милите, които показва сега? В каталозите за части ги гледам с различни парт.номера, но пък номера на таблото, което съм намерил не съвпада с този от каталога за 6МТ.

Съб Дек 28, 2019 11:31 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 251
Автомобил: Legacy 2.0R
Рейтинг: 287
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Alxx написа:
Невинаги трайно решение е водачи по размер с разстъргване на супортите. Иначе нови с нови водачи и специфична смазка(имам я, не й помня марката, но мога да проверя) върши идеална работа. Бих добавил към обслужването свещи и "вържи си гащите" с нов термостат и капачка, естествено оригинални. Пиши лс ако има нещо.

Не помага с нови супорти, просто защото не се продават такива. Това, което се предлага като "ново" е някво изчистено и поцинковано втора употреба. Оправя малко нещата, но пак си има луфт.
Едно майсторче ми показа няква червена грес, която уплътни толкова добре добре водача, че като се движи прави вакуум - ако твоята е такава, ще ти бъда безкрайно благодарен ако споделиш марката. Може би с нея наистина ще се оправят нещата.

Нед Дек 29, 2019 6:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тази 4ервената я продават в ремонтните комплекти... и аз бих си купил от нея, но до сега никой не е успял да ми отговори откъде (освен от ремонтни комплекти) - предполагам я има, но като не я знаем каква е то4но...

Нед Дек 29, 2019 7:25 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 361
Автомобил: Land Cruiser J95 5VZ-FE
Рейтинг: 138
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Като стана въпрос за грес ...

На моята Б13-ка смених два пъти водачите. 2k или 3k km след първата смяна се разхлопаха пак. Взех нови водачи + 2 броя ремонтни комплекти 26297FE000 - №1 от тази схема. Оказа се, че 1 брой 26297FE000 е достатъчен за двете предни гуми, ама това го разбрах после. Както и да е ...

Та вътре имаше някаква розова грес, с която смазахме водачите. Карах колата поне още 10k или 12k и нищо не пипнах, а човека, дето я все от мен, кара поне още 25k преди да почнат пак да потракват и да използва и другия комплект.

@ valqk - таман докато напиша и си се включил точно за нея грес ... :)

current - '00 Toyota Land Cruiser Prado J95 V6 3.4

Нед Дек 29, 2019 7:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Нови супорти има ОЕМ и наистина са нови, аз не коментирам стоки от ибей. Червената силиконова смазка я има в комплектите на Аутофрен и е бошлаф работа, разтича се и изпарява при около 200°С. Моята съм я купувал много отдавна, произведена е от CRC Industries. Подобна е на тази, само, че става течна след 350°С, предназначена е за състезателни коли. Не можах да я намеря в сайта им. Чисто за статистиката - задните ми апарати са Акебоно, чиито гумени пръстени са махнати от долния водач и не тропат. Също и не задържат, едни накладки ми изкарват над 40к.

Последна промяна Alxx на Нед Дек 29, 2019 7:36 pm, променена общо 1 път

Нед Дек 29, 2019 7:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 251
Автомобил: Legacy 2.0R
Рейтинг: 287
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
valqk написа:
Тази 4ервената я продават в ремонтните комплекти... и аз бих си купил от нея, но до сега никой не е успял да ми отговори откъде (освен от ремонтни комплекти) - предполагам я има, но като не я знаем каква е то4но...

Ами аз за експеримента си взех 3 (три) комплекта водачи, в различни ценови диапазони, но в нито един греста не беше червена.

Нед Дек 29, 2019 7:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Alxx написа:
Нови супорти има ОЕМ и наистина са нови, ...

Забравих да напиша, че и при двете смени ставаше въпрос за нови OEM-компоненти от mimo13.

Нед Дек 29, 2019 7:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Наскоро сравних конструктивно супортите на Акебоно от 260мм диск и от 277/294. Ами, вторите са обречени по рождение да тропат - гумичката покрива отгоре като презерватив, докато при апарата за 260мм влиза в канал на супорта и играе ролята на демпфер за водача. И Мазда-та ми страда от същия проблем, който започва жестоко да ме дразни. В момента търся супорти за двубутален на 294мм диск, за да ги преработя и да станат като тия на 260мм. Ако е успешно, ще споделям.

Нед Дек 29, 2019 7:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
И аз видях OEM съпортите - близо 400лв са двата. Да разбирам ли, че няма смисъл да ги сменям, ако няма нищо друго освен луфта?
А за таблото никой ли не знае?

Нед Дек 29, 2019 8:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Отговори с цитат
Трябва да се проверяват от време на време, 4е да не изпадне нещо - ако луфта се увели4и.
Предполагам греста е нещо подобно: https://www.ebay.co.uk/itm/i/303041538794
В ремонтните комплекти за бутала на апаратите съм я срещал. Пакет4етата изглеждаха така: https://www.ebay.co.uk/itm/3/332254536815

Нед Дек 29, 2019 9:05 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
При мен изглеждаше така:

Изображение

Нед Дек 29, 2019 10:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 493
Автомобил: XV 2.0 ; Outback B13 H6
Рейтинг: 224
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Сега изрових из снимките, когато сменях водачите. Греста е много добра. Успял съм да снимам и надписите каква е тя. Заповядайте ако някой му се занимава да я търси извън ремонтните комплекти. :pardon:

Прикачени файлове:
original_grease_subaru.jpg
original_grease_subaru.jpg [ 133.78 KiB | Прегледано 788 пъти ]

Subaru Outback 2.5 `98 USA
Subaru Legacy 2.2i GX `95
Toyota Corolla D4D `06
Skoda Octavia AXR `07
LR Discovery 300Tdi `96

Вто Яну 07, 2020 4:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1
Автомобил: Subaru Legasy
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
[quote="Biankonero"]Здравейте колеги, първо Весела Коледа на всички - много здраве и усмивки!
Като нов член на форума ползвах търсачката, но не можах да намеря пълна информация, макар и да намерих доста полезни неща. Не и така, както би го написал някой от технически грамотните колеги тук, сбито в един пост. Та въпроса ми е какво да обслужа след покупката на автомобила, който е на 200к км и по книжката видях, че излизат доста неща за обслужване точно на тези км. Освен ангренаж, масло и филтри, маслата на двата дифа и автомата, хидравличната течност и антифриза ако има нужда - има ли още нещо специфично, на което да обърна внимание? Най-вече покрай AWD-то, тъй като досега съм карал винаги коли само със заден диф и нищо по задвижването на Субару-то не ми е познато.
Освен това, вече намерих инфо за проблема с водачите на съпортите на спирачните апарати и тропането по павета - и при мен го има, като натисна спирачката всичко утихва. А всеки ден се прибирам по Борис :D Та четох, че даже и нови, съпортите пак са хлабави - единственото предложение за решение на проблема който видях - един колега пише за някаква грес, но с някакви условия и следене, което не ми допадна. Та въпроса ми е, ако сменя съпортите ще остане ли тропането по паветата, макар и не толкова осезаемо и ако да - какво е решението?
Колата е Легаси 2010, 2.5i 167к.с. автомат (CVT)[/qu

Здравей,
относно тропането на съпортите на спирачните апарати всяко 8 от 10 субарута го има!
аз имам Легаси 2007 2.0R мотор и при мен го има и ме дразнеше супер яко!
Намерих един сервиз в форума казва се сервиз Любо в Люлин точно срещу магазин Била!
Там ги правят и спира тропането!за мен съм решил да оправя проблема но трябва да отделя едни 300лв.
При теб нз колко ще е,но ти предлагам поне да поговориш с тях много са добри!

Сря Фев 26, 2020 5:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Колега, вие сте открил топлата вода, поздравления!

Всички сервизи от белия списък имат някакви решения, къде еднакви, къде различни. Тук обсъждаме как ДА СИ поправим тропането.

Сря Фев 26, 2020 7:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Благодаря колега. Накладките ми са на 40%, така че при смяната им ще сменя и съпортите (400лв ОЕМ нови, не виждам смисъл да ги правят за 300лв) или 4 бутални апарати от ВРХ - също се решава проблема, и то генерално. И те са 300-350лв. Само че с 4 буталните апарати няма да мога да си ползвам зимните 16-ки, а купих нови зимни гуми тази зима...та ще го мисля като дойде.

Сашо, не бъзвай колега, ами казвай ако си открил решение ;) Че ако не е музиката, имам чувство че карам с разбита предница ](*,) :D

Сря Фев 26, 2020 7:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Някой колега беше писал в друга тема за едното решение:
Пружини от накладки на VAG се монтират на нашите и спира да тропа. Недостатък е, че ще има макар и минимален ефект на задържане.

За второто все не намирам време - да се фрезова супортът да стане като на еднобутално Акебоно с вътрешен канал за гумения маншон, който ще обере тропането в огромна степен. Също може и да се стругова водачът и да му се нахлузи гумен пръстен, като на упоменатите апарати. Проблемът е, че изкарва около две години и се раздува гумата.

Та, по тая тема: търся супорти от двубутален апарат Токико за 294мм дискове. Може и напълно разбити гнезда да имат, трябват ми за опит за преработка. Ако стане(аз съм опитното зайче) - печелим всички.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Ей такива се търсят, но големи. Пусто не помня от коя точно кола бяха.
iu.jpeg
iu.jpeg [ 21.38 KiB | Прегледано 674 пъти ]

Сря Фев 26, 2020 9:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ако не намериш - като ги сменя ще ти донеса старите съпорти. Дисковете са 294, но апаратите не знам какви са. Ако са Токико и ти свършат работа - чудесно, ако не - здраве да е.

Сря Фев 26, 2020 9:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Благодаря предварително.

Сря Фев 26, 2020 10:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема