Отговори на тема стр <  1 ... 13, 14, 15, 16, 17
 Какво мислите за Електромобилите? 
Автор Съобщение
Напуснал форума
Аватар

Постове: 888
Автомобил: VW Touareg 7P
Рейтинг: 418
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Vmax написа:
Alxx написа:
Така де :)
Иначе, колкото и да съм генерално контра на ев-тата, мисля, че същите са наистина от полза в градовете. Смогът ще падне сериозно, няма да има петна от масла наоколо, шумовият фон много ще намалее, но пък...ще скочат птп-тата, седи гледай филма :)

Смогът ще падне само ако Тецовете минат на газ, тезата че смогът в София е в следствие на колите е само за зелени идиоти - какво ли не се гори в тях. За финни частици да не говорим при толкова безразборно строителство и движение на камиони по всяко време и на всякъде.
Интересно ми е кога ще натъртят всички собственици на електрички с данък/такса за скрап на батериите след като изтече живота им.
Не че нещо, ама електричка само винтоверт :pardon:

Ааа, и ъглошлайф, и резачка, и гайковерт може на батерии, ама да са пак японски :D
Иначе по темата няма какво повече да се повтарям. Само ще е интересно колегата valqk да измери електромагнитното поле в електричката при ускорение или по магистрала. Така накарах един познат да го измери, който тъкмо си беше купил чисто нов Лийф преди няколко години. Та той ми обясняваше надълго и широко как нямало ЕМП с високи стойности в Лийфа, защото всичко било екранирано. И така спори, докато един ден не му казах да измери ЕМП с телефона си, защото всеки нов флагман има доста точен сензор, заради безжичното зареждане. Та излязоха едни стойности близки до 700-800 микро Тесли. И така Лийфа беше веднага продаден за сметка на един Олроуд :cool:
А за данъци, възможности на мрежата и рециклиране, тепърва ще се говори.

Пон Авг 19, 2024 3:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4394
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
kronos написа:
Само ще е интересно колегата valqk да измери електромагнитното поле в електричката при ускорение или по магистрала.

Ей т'ва е интересен момент, за който доста се мълчи от официалните източници.

Пон Авг 19, 2024 7:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Alxx написа:
kronos написа:
Само ще е интересно колегата valqk да измери електромагнитното поле в електричката при ускорение или по магистрала.

Ей т'ва е интересен момент, за който доста се мълчи от официалните източници.

А, не се мълчи - в нета е пълно с клипове на измервания. 99% от тях са измервания в спряла електричка, "доказвайки" че няма никакво ЕМП от батериите, все едно всички сме идиоти и не знаем, че един асинхронен двигател се движи от въртящо се магнитно поле ROFL Само идиот или човек без елементарни познания може да мери ЕМП в батерия, но такъв е тренда.
Останалия 1% са измервания с движение 15-20 км/ч.
Да не разводняваме пак темата, но започват да се появяват индикации на осъзнатост и подобни статии го доказват:
https://www-magility-com.translate.goog ... _tr_pto=sc

Пон Авг 19, 2024 8:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 886
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не знам за електричките, но когато си купувах керамичен котлон първо четох много. Всички по магазините ми предлагаха електромагнитен индукционен, защото не загрявал плочата. Намерих една статия от един Словенски университет, където бяха стигнали до извода, че бременни жени не трябва да готвят на индукционни котлони , както и малки деца не трябва да приближават работещ котлон!!!! Познайте какво си купих[emoji851]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Пон Авг 19, 2024 9:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2508
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте,
към момента нямам телефон с безжично зареждане, иначе с удоволстиве ще мина някъде и да измерим. Ще ми е интересно и на мен :)
Ето нещо любопитно за четене: https://www.intechopen.com/chapters/52321

Пет Авг 23, 2024 4:40 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1076
Автомобил: Forester 2010, 2.0 D
Телефон: 08осем20четири6044
Рейтинг: 577
Отговори с цитат
Miro1972 написа:
..... Намерих една статия от един Словенски университет, където бяха стигнали до извода, че бременни жени не трябва да готвят на индукционни котлони , както и малки деца не трябва да приближават работещ котлон!!!!

Съвременните индукционни плотове са много добре екранирани отдолу и отстрани, а отгоре хващат на до 20-30 см над повърхността на плота. Бременна жена или дете биха имали проблем ако са с пейсмейкър и легнат върху плота. Като се съчетае това с времето, което се прекарва в близост до плота при готвене - попрецакал си се, че не си си взел. Голямо удобство е наистина.

Пет Авг 23, 2024 7:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 886
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
nikentce написа:
Miro1972 написа:
..... Намерих една статия от един Словенски университет, където бяха стигнали до извода, че бременни жени не трябва да готвят на индукционни котлони , както и малки деца не трябва да приближават работещ котлон!!!!

Съвременните индукционни плотове са много добре екранирани отдолу и отстрани, а отгоре хващат на до 20-30 см над повърхността на плота. Бременна жена или дете биха имали проблем ако са с пейсмейкър и легнат върху плота. Като се съчетае това с времето, което се прекарва в близост до плота при готвене - попрецакал си се, че не си си взел. Голямо удобство е наистина.
Не съжалявам ни най- малко!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Пет Авг 23, 2024 7:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4394
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Заблуждаваш се, Ники.Имам и безжично зарядно, и котлон. Няма да харесаш цифрите.

Пет Авг 23, 2024 7:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
Виждам, че сред повечео хора битува мнението, че ЕМП не е проблем за хората, защото може да се екранира. Обаче трябва да се знае, че екранирането помага само на електрическите вериги, а не опазва човека от влиянието на ЕМП.
Ще се опитам да обясня разбираемо и по най-простия начин защо е така (като човек, чието образование е в тази област).
ЕМП има два компонента - електрическо и магнитно поле. Най-просто казано тези два компонента са функции на другите два компонента в електричеството - напрежение и ток. Или мога да обобщя, че напрежението генерира електрическото поле, а тока генерира магнитото поле. Малко е объркващо, но трябва да се прави разлика между електричество и електрическо поле. Също е важно да се знае, че двата компонента не могат да съществуват един без друг.
В повечето електромобили се ползват асинхронни двигатели, в чиито основен принцип на действие най-просто казано е залегнал постоянно движещо се ЕМП, чиято компонента (магнитното поле) няма как да бъде екранирана по никакъв начин.
Ще навляза още по-надълбоко, за тези, които обичат малко по-задълбочените анализи. Когато Албърт Айнщайн открива дуалистичния характер на фотона (хем вълна, хем частица) и взема Нобелова награда за това, той разбива на пух и прах теорията за етера в космоса. Така се появява теорията за движение на светлината в космоса чрез електро-магнитни вълни. Та защо стигнахме до там - ами просто на английски електро-магните вълни също се наричат радиация (във всички спектри, не както тук сме свикнали само в най-високо честотния). Носителят е винаги фотон!!! Някой да е чувал за екранировка срещу радиация? Защото асинхронния двигател по магистрала се върти с няколко kHz и всичките опорки, че вредата на ЕМП е само при високи честоти е меко казана несериозна.
Дано съм бил полезен.

Съб Авг 24, 2024 8:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1076
Автомобил: Forester 2010, 2.0 D
Телефон: 08осем20четири6044
Рейтинг: 577
Отговори с цитат
Не съм специалист по темата и приемам критика разбира се, но от повече от 20 години се занимавам професионално с бяла техника. Индукционните плотове от старото поколение изискваха минимално отстояние отдолу( от фурна, чекмеджета и др. ), защото електромагнитното поле нагряваше всичко, което съдържаше желязо. Сега това нещо го няма. Инженерите в завода, които ни представяха новите поколения, ни показваха подложка в която лягат индукторите и изтласкват електромагнитното поле като го насочват нагоре. На това викам екраниране. Над повърхността на плота също може да се направи експеримент докъде хваща полето. Сега, желязото не е като човешкия мозък разбира се, но аз лично съм по-притеснен от целодневно залепения ми за ухото смартфон отколкото от индукционния ми плот пред който прекарвам нищожна част от денонощието.

Вто Авг 27, 2024 1:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
В никакъв случай това не е критика. А и има разлика между ЕМП на индукционен котлон и ЕМП на асинхринен електромотор. В случая при теб инженерите не са екранирали ЕМП, а просто са го проектирали да е в посока различна от плота, защото на никой не му трябва по презумция такова силно поле във всички посоки, а само където се слагат съдовете върху котлона.
Но при асинхронния електромотор му трябва именно такова силно ЕМП във всички посоки, защото такъв му е самия принцип на действие.
И още нещо, никой не знае какъв му е прага на поносимост на ЕМП и за това при толкова много облъчвания от какви ли не устройства, защо трябва да се излагаме и на още едно доста силно ЕМП, като това в електричка?
Замислете се, че дори при една магнитна буря, някои хора имат здравословни проблеми, а при нея говорим за усилване на ЕМП в порядъка едва на 30 микротесли. Защо ли не може да се екранира, а тръгнали да ни обясняват разни лобита как ще екранират в електричката стотици пъти по-силно поле :-?

Вто Авг 27, 2024 2:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
Май няма точна тема, но пък е свързана до някъде с електричките.
Моята визия за наистина екологичен транспорт е това:

Революция в автомобилната индустрия: Ротационен водороден двигател с невероятна ефективност (видео)

Чет Авг 29, 2024 3:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
valqk написа:
Здравейте,
към момента нямам телефон с безжично зареждане, иначе с удоволстиве ще мина някъде и да измерим. Ще ми е интересно и на мен :)
Ето нещо любопитно за четене: https://www.intechopen.com/chapters/52321

Малко развитие по темата. Братовчед ми беше взел миналата седмица едно служебно Volvo EX30 69 kWh (428 кс) AWD Twin Motor Performance. Бруталното ускорение 3,6 секунди от 0 до 100 км/ч обаче напълно очаквано си има своята цена. Пиковата напрегатост на ЕМП стигна 2100 микро Тесли (2 mT), при считани за безопасни референтни стойности 250-300 микро Тесли. При нормано градско каране с 40-50 км/ч на пода е 2000 микро Тесли, а на нивото на главата е 80 - доста по-поносимо, но не и нормално. Не остана време да тестваме магистрално при 140 кмч, но едва ли ще е под 1000 микро Тесли.
Всеки сам да си прави сметка при такива стойности, но при мен "електрическото бъдеще" ще бъде отлагано за възможно най-късно :D

Нед Дек 01, 2024 12:24 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 3
Автомобил: subaru
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Според мен технологията и идеята зад електромобилите са добри, но все още не са достигнали нивото, на което бих ги предпочел пред ДВГ. И не съм убеден, че на този етап са чак толкова екологични, ако се погледне производство на батериите, токът за зареждане и последващото им рециклиране.

Сря Авг 19, 2026 3:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 598
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Някой има ли вече лични впечатления от електрическия бек?

Чет Сеп 17, 2026 10:40 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5911
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
viewtopic.php?f=5&t=30929

Чет Сеп 17, 2026 3:30 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 598
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
https://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=30929

Да, благодаря, видях тази тема, но явно още няма събрани данни и впечатления. Ще следя.

Чет Сеп 17, 2026 6:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 13, 14, 15, 16, 17