Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  >
 Всесезонни гуми - струва ли си? 
Автор Съобщение

Постове: 8
Автомобил: Subaru Forester 2.5 2017
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Колеги, споделете повче информация за летните месеци и жегите, че и аз съм се спрял на всесезонни гуми.
Благодаря предварително.
Поздрави,

Пет Авг 02, 2024 6:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Форестър 2005г - 2.5ХТ, тежко модифициран, но го кара родителското тяло вече 4 години, та от вече ще е втора зима със Петлас всесезонни гуми. Малко впечатления, че колата беше при мен 2 седмици:

1. Сцепление - няма разлика от зимните гуми, имаше лед по улицата след скорошния дъжд дето премина в сняг , драпа си нормално
2. Спиране - една идея по зле от Континентал зимни, леко приплъзва на лигав и кален асфалт.
3. Магистрално - 130-140-150км/ч - нормално поведение, добра странична устойчивост.
4. Износване - пробега е под 10х км до момента - не забелязвам износване - с доста голям и дълбок грайфер са ( пропуснах да го измеря като ги купувах ).

За кола която се кара нормално и задкормилно устройство без хормонални отклонения е чудесен избор, особено като знам че ще пропусна мин. 5 ходения до гумаджия и 10 сваляния и качвания на гуми...не толкова заради парите, колкото заради хамалогията и времето загубено. Иначе в София една смяна ще е около 70лв, 5х70 = 350, а цената на гумите беше около 520лв...

Чет Дек 05, 2024 9:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 595
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Vmax написа:
Форестър 2005г - 2.5ХТ, тежко модифициран, но го кара родителското тяло вече 4 години, та от вече ще е втора зима със Петлас всесезонни гуми. Малко впечатления, че колата беше при мен 2 седмици:

1. Сцепление - няма разлика от зимните гуми, имаше лед по улицата след скорошния дъжд дето премина в сняг , драпа си нормално
2. Спиране - една идея по зле от Континентал зимни, леко приплъзва на лигав и кален асфалт.
3. Магистрално - 130-140-150км/ч - нормално поведение, добра странична устойчивост.
4. Износване - пробега е под 10х км до момента - не забелязвам износване - с доста голям и дълбок грайфер са ( пропуснах да го измеря като ги купувах ).

За кола която се кара нормално и задкормилно устройство без хормонални отклонения е чудесен избор, особено като знам че ще пропусна мин. 5 ходения до гумаджия и 10 сваляния и качвания на гуми...не толкова заради парите, колкото заради хамалогията и времето загубено. Иначе в София една смяна ще е около 70лв, 5х70 = 350, а цената на гумите беше около 520лв...

Според мен това не е реално. Няма как всесезонка да има същото сцепление като зимната гума при зимни условия. Другото: може ли petlas да се сравнява с conti?
Пример - тест сравнение между модели на двете марки и то при положение, че и двете са зимни: https://www.thetyrelab.com/vs/continent ... ster-w651/

Чет Дек 05, 2024 6:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ф-008 написа:

Според мен това не е реално. Няма как всесезонка да има същото сцепление като зимната гума при зимни условия. Другото: може ли petlas да се сравнява с conti?
Пример - тест сравнение между модели на двете марки и то при положение, че и двете са зимни: https://www.thetyrelab.com/vs/continent ... ster-w651/

Върнах колата в провинцията иначе щях да ти я дам да пробваш.
Не продавам гуми и ми през шпреца за един или друг бранд.

Това което си постнал е на база отзиви, а не тестове и си използвал зимна гума Петлас, а не всесезонна. Трудно ще намериш достоверни тестове на Петлас защото са турски бранд.
https://www.tyreleader.co.uk/car-tyres/ ... ion-pt565/

Сравнението с Конти може и да не е много коректно, защото те са ми на другата кола ( 2 тона СЮВ БМВ пак 4х4 ) и са 265/40/21.
А теста беше преди около 10 дена когато валя дъжд после сняг и направи тънък слой лед и тънък утъпкан сняг в квартала, не съм ходил по Витоша и т.н.

Минус на Петлас е по-високия шум и това приплъзване при по-рязко спиране.

Ясно е че Континентал е най-доброто, но и тези евтинджоси вършат добра работа без компромис при нормално шофиране.

Офтопик: Две лета карах с Петлас 225/50/17 на този фоз и раздавах газ като изоглавен - изкарах 40 000км и то без никакви проблеми и приплъзвания и т.н.

Чет Дек 05, 2024 7:17 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 200
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT 2006
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
С Петлас съм катастрофирал,въобще никакво спиране.Това моя опит разбира се,може да е нещо случайно.

Чет Дек 05, 2024 7:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4377
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Отговори с цитат
Пичове, не забравяйте състоянието на предните амортисьори и пружини, преди да набеждавате гумите. Кола с Конти или Мишелен и утрепани амове спира по-лошо от кола с Тигар и хубаво окачване. Към днешна дата имам около 1,5м километра, не е да нямам опит.

Чет Дек 05, 2024 9:38 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 159
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114
Отговори с цитат
Здравейте!
Предполагам, че на зимната среща на Белмекен е имало колеги с всесезонни гуми. Понеже видях снимките с условията (сняг, лед, полиран сняг... наклони), може ли да споделите впечатления как се държаха?
Питам, защото тази година в такива условия съм много недоволен от Michelin CrossClimate2 SUV. На 45000 км, на две лета и сега им е втора зима. Миналата зима нямах такива проблеми, но сега...

Нед Фев 02, 2025 12:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
45 е много за всесезонни, преквалифицирай ги в летни. Иначе съм коментирал с колеги на Белмекен предишни години с Крос клаймът и Нокиан Уедърпруф - отзивите им бяха отлични, ама на първа зима. Моите чисто зимни Дънлоп се издън-лопиха на 40-тина к и три зими(карани само зимата и основно градско, малки скорости) и отлитат към олх след тая зима. За мен разумният подход е до 30-35 макс и после продажба.

Нед Фев 02, 2025 5:36 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 159
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114
Отговори с цитат
Alxx написа:
45 е много за всесезонни, преквалифицирай ги в летни. ...
...

Явно да. На сухо и мокро нямам забележки и ще си ги търкалям. Странното е, че за 45000 км са малко износени.
За съжаление, ще трябва да събирам пари за втори комплект джанти, респективно и зимни гуми.

Нед Фев 02, 2025 6:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Те, откъм износоустойчивост са добре, не са като Мишелен-ите преди 2016-та, ама каучукът се втвърдява с километрите и лятното каране/стоене на слънце. Даже подозирам, че така опечени ще изкарат бая километраж.

Нед Фев 02, 2025 8:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 67
Автомобил: Subaru Outback 2.5 , 2007г. 173кс.
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
За първи път карам с такива, винаги съм използвал зимни. Купих колата с тях / Мишелин / с ДОТ средата на 2022г. Нямах никакви проблеми на срещата на Белмекен. Даже не превърта гуми на сняг, като изключим, когато карам в коловоз и искам да изляза. Имах предразсъдъци за такива гуми, но за момента съм доволен. Особено за такива шофьори като мен от черноморието, които не виждаме сняг, ако не отидем на планина.

Пон Фев 03, 2025 8:47 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 23
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Адекватно ли е да си взема Гуми NOKIAN 215/65R16 102V XL Seasonproof 1 вместо летни, тъй като ходя на риба, понякога с калчица и чисто летните, въпреки че основните ми километри са на асфалт, не ми се виждат добра идея, а и предпоставка да викам някъде тряктор да ме вади.

Пет Мар 14, 2025 6:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
Виж и темата за АТ гуми
viewtopic.php?f=1&t=6766&start=240

Пет Мар 14, 2025 7:36 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 478
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117
Отговори с цитат
поръчах си GoodYear Vector 4Seasons G3

Надявам се да са добри и да изкарам около 4 години с тях. Карам под 10к на година.

По някое време, след като съм покарал ще дам отзиви.

за 215/55/17 ми излизат по 283.37 с някаква фирмена отстъпка. Не е кой знае каква, ама да кажем, че отстъпката ще ми покрие гумаджийската такса...

Някой дали ползва такива гуми и ако да, какви са ви впечатленията?

Сря Окт 22, 2025 2:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Аз изглежда зациклих на Vredestein Quatrac, днес сложих такива за 4-ти път от 3-ти различен магазин (bggumi за 2-ри път) и на 2-ра различна кола и размер ROFL
Гледах, гледах и другите или са доста скъпи или неясно колко читави. А аз карам 30 х. км. на година и смятам да ги карам 2 години ежедневно и ежесезонно, през което време не мисля за гуми...

Сря Окт 22, 2025 4:10 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 478
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117
Отговори с цитат
@BAlexandrov

Казаха ми, чед дори да не карам много, не е препоръчително да ги търкалям повече от 4 сезона, демек сега както ги слагам, зима-лято-зима-лято - и да сменям. Понеже виждам, че си карал доста с всесезонни какво е твоето проактическо впечатление?

Пет Окт 24, 2025 3:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 176
Автомобил: Forester 2018, 2.5, CVT
Телефон: 08889566нулашест
Рейтинг: 122
Отговори с цитат
През 2020 г. взех Форестъра със всесезонни гуми Йокохама. Този месец взех нови, пак Йокохама G061. Със старите съм нямал проблеми, но във Варна няма и зима. Лятото ходя по язовири и на черно съм нямал ядове. Имат голям грайфер и са си шумни. Сега ги търкаля един приятел и не се оплаква. Грайфера и на двата модела клони към зимна гума. Новите до момента се представят добре на мокро и не са шумни. В понеделник ще ги пробвам и на кал.

Пет Окт 24, 2025 4:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
melhaer написа:
@BAlexandrov

Казаха ми, чед дори да не карам много, не е препоръчително да ги търкалям повече от 4 сезона, демек сега както ги слагам, зима-лято-зима-лято - и да сменям. Понеже виждам, че си карал доста с всесезонни какво е твоето проактическо впечатление?

Това са си 8 сезона бре, а и спестяваш от пролетни и есенни гуми :beer:
И аз така ги карам - слагам на есен, карам 2 години и ги сменям. Карал съм и по 3 години, но третата зима е компромисна.
При моето каране това означава останал 50% грайфер, но вече са повтвърдени.
Продават се бързо, а ето историята на един купувач преди години :)
https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?p=356405#p356405

Пет Окт 24, 2025 5:08 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 106
Автомобил: For SH 2.0D; OB 2006 2.5
Телефон: 0887077309
Рейтинг: 105
Отговори с цитат
А защо се смята, че третата зима е на риск? Защото е намалял грайфера или защото са се изпекли през летата и се втвърдява гумата от жегата?

Сря Окт 29, 2025 12:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Изпичат се.

Сря Окт 29, 2025 12:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 18, 19, 20, 21, 22  >