Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Всесезонни гуми - струва ли си?
| Автор |
Съобщение |
|
StanimirAtanassov
Автомобил: Subaru Forester 2.5 2017
Рейтинг: 15
|
|
Колеги, споделете повче информация за летните месеци и жегите, че и аз съм се спрял на всесезонни гуми. Благодаря предварително. Поздрави,
|
|
|
|
| Пет Авг 02, 2024 6:58 pm |
|
|
|
Vmax
|

Форестър 2005г - 2.5ХТ, тежко модифициран, но го кара родителското тяло вече 4 години, та от вече ще е втора зима със Петлас всесезонни гуми. Малко впечатления, че колата беше при мен 2 седмици:
1. Сцепление - няма разлика от зимните гуми, имаше лед по улицата след скорошния дъжд дето премина в сняг , драпа си нормално 2. Спиране - една идея по зле от Континентал зимни, леко приплъзва на лигав и кален асфалт. 3. Магистрално - 130-140-150км/ч - нормално поведение, добра странична устойчивост. 4. Износване - пробега е под 10х км до момента - не забелязвам износване - с доста голям и дълбок грайфер са ( пропуснах да го измеря като ги купувах ).
За кола която се кара нормално и задкормилно устройство без хормонални отклонения е чудесен избор, особено като знам че ще пропусна мин. 5 ходения до гумаджия и 10 сваляния и качвания на гуми...не толкова заради парите, колкото заради хамалогията и времето загубено. Иначе в София една смяна ще е около 70лв, 5х70 = 350, а цената на гумите беше около 520лв...
|
|
|
|
| Чет Дек 05, 2024 9:29 am |
|
|
|
ф-008
Регистриран на: Пет Сеп 26, 2008 12:02 pm Постове: 595 Местоположение: София
Автомобил: ПIV'14; ТЛК200'14; SF2,0XT'2017
Рейтинг: 79 
|

Vmax написа: Форестър 2005г - 2.5ХТ, тежко модифициран, но го кара родителското тяло вече 4 години, та от вече ще е втора зима със Петлас всесезонни гуми. Малко впечатления, че колата беше при мен 2 седмици:
1. Сцепление - няма разлика от зимните гуми, имаше лед по улицата след скорошния дъжд дето премина в сняг , драпа си нормално 2. Спиране - една идея по зле от Континентал зимни, леко приплъзва на лигав и кален асфалт. 3. Магистрално - 130-140-150км/ч - нормално поведение, добра странична устойчивост. 4. Износване - пробега е под 10х км до момента - не забелязвам износване - с доста голям и дълбок грайфер са ( пропуснах да го измеря като ги купувах ).
За кола която се кара нормално и задкормилно устройство без хормонални отклонения е чудесен избор, особено като знам че ще пропусна мин. 5 ходения до гумаджия и 10 сваляния и качвания на гуми...не толкова заради парите, колкото заради хамалогията и времето загубено. Иначе в София една смяна ще е около 70лв, 5х70 = 350, а цената на гумите беше около 520лв... Според мен това не е реално. Няма как всесезонка да има същото сцепление като зимната гума при зимни условия. Другото: може ли petlas да се сравнява с conti? Пример - тест сравнение между модели на двете марки и то при положение, че и двете са зимни: https://www.thetyrelab.com/vs/continent ... ster-w651/
|
|
|
|
| Чет Дек 05, 2024 6:32 pm |
|
|
|
Vmax
|

ф-008 написа: Според мен това не е реално. Няма как всесезонка да има същото сцепление като зимната гума при зимни условия. Другото: може ли petlas да се сравнява с conti? Пример - тест сравнение между модели на двете марки и то при положение, че и двете са зимни: https://www.thetyrelab.com/vs/continent ... ster-w651/Върнах колата в провинцията иначе щях да ти я дам да пробваш. Не продавам гуми и ми през шпреца за един или друг бранд. Това което си постнал е на база отзиви, а не тестове и си използвал зимна гума Петлас, а не всесезонна. Трудно ще намериш достоверни тестове на Петлас защото са турски бранд. https://www.tyreleader.co.uk/car-tyres/ ... ion-pt565/Сравнението с Конти може и да не е много коректно, защото те са ми на другата кола ( 2 тона СЮВ БМВ пак 4х4 ) и са 265/40/21. А теста беше преди около 10 дена когато валя дъжд после сняг и направи тънък слой лед и тънък утъпкан сняг в квартала, не съм ходил по Витоша и т.н. Минус на Петлас е по-високия шум и това приплъзване при по-рязко спиране. Ясно е че Континентал е най-доброто, но и тези евтинджоси вършат добра работа без компромис при нормално шофиране. Офтопик: Две лета карах с Петлас 225/50/17 на този фоз и раздавах газ като изоглавен - изкарах 40 000км и то без никакви проблеми и приплъзвания и т.н.
|
|
|
|
| Чет Дек 05, 2024 7:17 pm |
|
|
|
ivosaxo
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT 2006
Рейтинг: 109  
|
|
С Петлас съм катастрофирал,въобще никакво спиране.Това моя опит разбира се,може да е нещо случайно.
_________________ Forester 2.5 XT MY06
|
|
|
|
| Чет Дек 05, 2024 7:18 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Пичове, не забравяйте състоянието на предните амортисьори и пружини, преди да набеждавате гумите. Кола с Конти или Мишелен и утрепани амове спира по-лошо от кола с Тигар и хубаво окачване. Към днешна дата имам около 1,5м километра, не е да нямам опит.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Чет Дек 05, 2024 9:38 pm |
|
|
|
Двигателист
Регистриран на: Чет Окт 21, 2010 10:55 pm Постове: 159 Местоположение: София
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114  
|
|
Здравейте! Предполагам, че на зимната среща на Белмекен е имало колеги с всесезонни гуми. Понеже видях снимките с условията (сняг, лед, полиран сняг... наклони), може ли да споделите впечатления как се държаха? Питам, защото тази година в такива условия съм много недоволен от Michelin CrossClimate2 SUV. На 45000 км, на две лета и сега им е втора зима. Миналата зима нямах такива проблеми, но сега...
_________________ Лудия
|
|
|
|
| Нед Фев 02, 2025 12:06 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
45 е много за всесезонни, преквалифицирай ги в летни. Иначе съм коментирал с колеги на Белмекен предишни години с Крос клаймът и Нокиан Уедърпруф - отзивите им бяха отлични, ама на първа зима. Моите чисто зимни Дънлоп се издън-лопиха на 40-тина к и три зими(карани само зимата и основно градско, малки скорости) и отлитат към олх след тая зима. За мен разумният подход е до 30-35 макс и после продажба.
|
|
|
|
| Нед Фев 02, 2025 5:36 pm |
|
|
|
Двигателист
Регистриран на: Чет Окт 21, 2010 10:55 pm Постове: 159 Местоположение: София
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114  
|
Alxx написа: 45 е много за всесезонни, преквалифицирай ги в летни. ... ... Явно да. На сухо и мокро нямам забележки и ще си ги търкалям. Странното е, че за 45000 км са малко износени. За съжаление, ще трябва да събирам пари за втори комплект джанти, респективно и зимни гуми.
_________________ Лудия
|
|
|
|
| Нед Фев 02, 2025 6:27 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Те, откъм износоустойчивост са добре, не са като Мишелен-ите преди 2016-та, ама каучукът се втвърдява с километрите и лятното каране/стоене на слънце. Даже подозирам, че така опечени ще изкарат бая километраж.
|
|
|
|
| Нед Фев 02, 2025 8:26 pm |
|
|
|
Георги1970
Регистриран на: Вто Ное 06, 2012 11:38 am Постове: 67 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru Outback 2.5 , 2007г. 173кс.
Рейтинг: 0
|
|
За първи път карам с такива, винаги съм използвал зимни. Купих колата с тях / Мишелин / с ДОТ средата на 2022г. Нямах никакви проблеми на срещата на Белмекен. Даже не превърта гуми на сняг, като изключим, когато карам в коловоз и искам да изляза. Имах предразсъдъци за такива гуми, но за момента съм доволен. Особено за такива шофьори като мен от черноморието, които не виждаме сняг, ако не отидем на планина.
|
|
|
|
| Пон Фев 03, 2025 8:47 am |
|
|
|
topsoft
|
|
Адекватно ли е да си взема Гуми NOKIAN 215/65R16 102V XL Seasonproof 1 вместо летни, тъй като ходя на риба, понякога с калчица и чисто летните, въпреки че основните ми километри са на асфалт, не ми се виждат добра идея, а и предпоставка да викам някъде тряктор да ме вади.
|
|
|
|
| Пет Мар 14, 2025 6:39 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
| Пет Мар 14, 2025 7:36 pm |
|
|
|
melhaer
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117  
|
|
поръчах си GoodYear Vector 4Seasons G3
Надявам се да са добри и да изкарам около 4 години с тях. Карам под 10к на година.
По някое време, след като съм покарал ще дам отзиви.
за 215/55/17 ми излизат по 283.37 с някаква фирмена отстъпка. Не е кой знае каква, ама да кажем, че отстъпката ще ми покрие гумаджийската такса...
Някой дали ползва такива гуми и ако да, какви са ви впечатленията?
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2025 2:35 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Аз изглежда зациклих на Vredestein Quatrac, днес сложих такива за 4-ти път от 3-ти различен магазин (bggumi за 2-ри път) и на 2-ра различна кола и размер Гледах, гледах и другите или са доста скъпи или неясно колко читави. А аз карам 30 х. км. на година и смятам да ги карам 2 години ежедневно и ежесезонно, през което време не мисля за гуми...
|
|
|
|
| Сря Окт 22, 2025 4:10 pm |
|
|
|
melhaer
Автомобил: Subaru Outback, H6, 2005
Рейтинг: 117  
|
|
@BAlexandrov
Казаха ми, чед дори да не карам много, не е препоръчително да ги търкалям повече от 4 сезона, демек сега както ги слагам, зима-лято-зима-лято - и да сменям. Понеже виждам, че си карал доста с всесезонни какво е твоето проактическо впечатление?
|
|
|
|
| Пет Окт 24, 2025 3:00 pm |
|
|
|
slavckc
Регистриран на: Съб Апр 05, 2014 3:34 pm Постове: 176 Местоположение: Варна
Автомобил: Forester 2018, 2.5, CVT
Телефон: 08889566нулашест
Рейтинг: 122  
|
|
През 2020 г. взех Форестъра със всесезонни гуми Йокохама. Този месец взех нови, пак Йокохама G061. Със старите съм нямал проблеми, но във Варна няма и зима. Лятото ходя по язовири и на черно съм нямал ядове. Имат голям грайфер и са си шумни. Сега ги търкаля един приятел и не се оплаква. Грайфера и на двата модела клони към зимна гума. Новите до момента се представят добре на мокро и не са шумни. В понеделник ще ги пробвам и на кал.
|
|
|
|
| Пет Окт 24, 2025 4:52 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
melhaer написа: @BAlexandrov
Казаха ми, чед дори да не карам много, не е препоръчително да ги търкалям повече от 4 сезона, демек сега както ги слагам, зима-лято-зима-лято - и да сменям. Понеже виждам, че си карал доста с всесезонни какво е твоето проактическо впечатление? Това са си 8 сезона бре, а и спестяваш от пролетни и есенни гуми И аз така ги карам - слагам на есен, карам 2 години и ги сменям. Карал съм и по 3 години, но третата зима е компромисна. При моето каране това означава останал 50% грайфер, но вече са повтвърдени. Продават се бързо, а ето историята на един купувач преди години https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?p=356405#p356405
|
|
|
|
| Пет Окт 24, 2025 5:08 pm |
|
|
|
gligor
Регистриран на: Чет Мар 21, 2019 10:25 pm Постове: 106 Местоположение: София - Банско
Автомобил: For SH 2.0D; OB 2006 2.5
Телефон: 0887077309
Рейтинг: 105  
|
|
А защо се смята, че третата зима е на риск? Защото е намалял грайфера или защото са се изпекли през летата и се втвърдява гумата от жегата?
|
|
|
|
| Сря Окт 29, 2025 12:31 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Изпичат се.