Отговори на тема
 Работи ли 4wd 
Автор Съобщение

Постове: 44
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравей те колеги, как да разбера дали ми работи 4x4. Тези дни се опитах да кача колата по един баир, и едвам успях. Въртяха само по едно колело едно отпед и едно одзад. А малко по късно на по малък наклон въртяха и четирте едновременно. Дали има някакъв проблем, за ремонт ли съм. Благодаря предварително

Сря Яну 07, 2009 10:53 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 344
Автомобил: Субару Форестър 2.0 X '03, МТ
Рейтинг: 9
Разчитай на мен
Отговори с цитат
venconi написа:
Здравей те колеги, как да разбера дали ми работи 4x4. Тези дни се опитах да кача колата по един баир, и едвам успях. Въртяха само по едно колело едно отпед и едно одзад. А малко по късно на по малък наклон въртяха и четирте едновременно. Дали има някакъв проблем, за ремонт ли съм. Благодаря предварително

Най-напред ни кажи каква е колата ти, коя година е , вероятно е Субару Легаси щом е в тоя раздел?

След това с каква ск.кутия си?

Според мен е нормално да се въртят по едно колело на ос понеже задният и предният ти диференциали са отворени т.е. нямаш ЛСД в тях, но като на повечето Субарута имаш ЛСД на централният междуосов диференциал и за това имаш движение и на двете оси.

ЛСД - диференциал с ограничено приплъзване

ЛСД на междуколесният заден диф. имат само някой модели на Импреза( WRX/STI ) и Форестър със зимен пакет.

Предполагам,че твоята кола има ЛСД само н а междуосовият диф. така, че не си за ремонт според мен :) и всичко е наред.

Сря Яну 07, 2009 11:42 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Благодаря за бързия отговор . Да колата е Легаси 1994 GX

Сря Яну 07, 2009 11:48 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Извинявам се за неточностите , но от скоро пиша . И не се справям още толко добре. До тука мисля че разбрах долу горе, но кога започват да въртят и 4 колела . В кой момент. Колата е с ръчна скоростна котия.Благодаря за отговорите.

Сря Яну 07, 2009 11:55 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 344
Автомобил: Субару Форестър 2.0 X '03, МТ
Рейтинг: 9
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Пост 
venconi написа:
Извинявам се за неточностите , но от скоро пиша . И не се справям още толко добре. До тука мисля че разбрах долу горе, но кога започват да въртят и 4 колела . В кой момент. Колата е с ръчна скоростна котия.Благодаря за отговорите.

При едно нормално движение на автомобила теглят и четирите колела, НО ако примерно едното задно колело загуби сцепление тогава в първоначалният момент към него отива повече въртящ момент понеже е наи-малко съпротивлението там, но това от своя страна означава, че ще се повишат оборотите на кардана който предава движението към задната ос и в следващият момент ЛСД-то на междуосовият диф ще "усети", че задният кардан се върти с по-голяма скорост и ще прехвърли момент към кардана, който задвижва предната ос.

В края на краищата, ако ти забуксува едно от колелата на задната ос се прехвърля момент към предната ос и обратно.
ЛСД-то на централният диф се грижи двата кардана - преден и заден да се въртят с относително еднакви обороти 50:50 и не го интересува кое колело точно от задната ос или предната ос буксува.

Чет Яну 08, 2009 12:45 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Благодаря за изчерпателния отговор.

Чет Яну 08, 2009 7:24 pm
Върнете се в началото
Профил