Отговори на тема стр 1, 2  >
 Outback или Forester 
Автор Съобщение

Постове: 14
Автомобил: Saab 9-3 Sport Sedan 1.9 TID
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,

От известно време обмислям покупката на 4x4 с малко по-добра проходимост, което ще се кара основно по нормални пътища (доколкото имаме такива) но да има възможност да преминава и през по трудни терени, когато се наложи. Нямам предвид нищо екстремно. Приблизително 60-70% от времето колата ще се кара в града.
След всички проучвания се ориентирах към Subaru но се колебая за модела - Forester или Outback. Обмислям също и вариан C-Crosser - бензин, но е малко вероятен.

Имам следните изисквания към возилото:
1. Комфорт - да е удобно и да няма шум в купето - особено при по-високи обороти на двигателя. Да не изморява на дълъг път.
2. Да е устойчив на пътя и особено при по-висока скорост в завой.
3. Да е малко по-проходим от леките автомобили. Да може да премине през "черен" разкалян път или заснежен (5-10 см. сняг) неутъпкан участък без да спре някъде по средата.
4. От шофьорското място да има добра видимост във всички посоки.

Основното ми колебание между Forester и Outback е предизвикано от следните въпроси:

1. Outback по-устойчив ли е на пътя, особено в завоите?
2. Outback по-комфортен ли е от Forester и в какво се изразява разликата от 13000 лв между двата - интересуват ме дизеловите модели?
3. Кой от двата автомобила е по-подходящ за дълъг път?
4. Освен в горивото, разхода и мощноста на двигателя, има ли друга съществена разлика между последните модели Forester бензин/дизел?

Ще ви бъда благодарен ако ми помогнете в избора.

Поздрави

Чет Яну 15, 2009 3:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Колега, в началото добре, но C-Crosser разваля цялата работа. Определено няма никакво място в Short-list със Субару. Коренно различен автомобил най-вече от към качество. Коренно различни системи и класи под което и да е Субару като поведение и надеждност.

За нивата на шум и комфорт - строго индивидуално понятие е. Това е като "много" и "малко". За един 5 е малко, за друг е много. За един може да вози супер комфортно, на друг - да друса. Шумът също. Зависи с какво сравняваш, с какви гуми, на какъв асфалт... но на дали това ще ти е проблем при Субару. При Ситроен - да.

Дали да е аутбек или Форестър - отново ти трябва да си прецениш - едното е кросоувър, другото - SUV. Според мен Аутбека ще ти свърши прекрасна работа.

Разликата в цената е в има-няма няколкократната по-добра изработка и материали в Аутбека.

Успех

Чет Яну 15, 2009 3:27 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Active AWD
Аватар

Постове: 551
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
---

Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:30 am, променена общо 1 път

Чет Яну 15, 2009 3:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
tisho написа:
=Alex= написа:
Колега, в началото добре, но C-Crosser разваля цялата работа.

=Алекс=, карал ли си някога Ц-Кросър, или просто гледаш да се намираш на лаф?

Цитат:
Шумът също. Зависи с какво сравняваш, с какви гуми, на какъв асфалт... но на дали това ще ти е проблем при Субару. При Ситроен - да.

И как точно прецени, че при Ситроен ще е "да'" ?

Цитат:
Дали да е аутбек или Форестър - отново ти трябва да си прецениш - едното е кросоувър, другото - SUV

Е точно Форестъра да е SUV... айде нема нужда. Аутбека е между комби и кросовър, докато Форестъра си е чист crossover.

Цитат:
Разликата в цената е в има-няма няколкократната по-добра изработка и материали в Аутбека.

Няколкократна по-добра изработка :) Че тея материали да не се правят в различни заводи ;) Че има по-богато оборудване аутбека - вярно е, ама чак пък да ползват различни материали... Колкото аутбек и легаси имат различни фарове.

Тишо, само не разбрах що рипаш така. Да, карал съм не само Ц-кросър, а и цялата гама на Ситроен, без баничарките. Дори в момента, ако следиш материала, продавам един за без пари, само да ми се махне от главата. Щот е много кола, за т'ва.

Всичко това, което съм споделил е на база на лични впечатления. И да , не съм очарован от това, че изолацията може да е в пъти по-добра за класа. С мой приятел му избирахме точно такова, но финално той се спря на Пежото, въпреки това, че го съветвах да не взима този автомобил. Махна го след точно 2 месеца. Щот беше много доволен.

Дали е SUV или "айде нема нужда" - аз предпочитам междунродните дефиниции, според които (дори и в брошурите на Субару) - Форестър е SUV.

За материалите, не е въпрос дали се правят в различни заводи, а какво е търсеното от производителя ниво - сам знаеш. А и не мисля, че е обективно да твърдим, че интериора на Аутбек и на Форестър е на еднаква висота. Аре нема нужда. Бях, видях, карах. Така, че моля.

Не ми разваляй хубавото впечатление от постовете ти.

Чет Яну 15, 2009 3:48 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---

Чет Яну 15, 2009 3:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Ако не си, разгледай тези:

http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?t=1939
http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?t=2126
http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?t=2065

Успех колега. :D

Чет Яну 15, 2009 4:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
mbm21 написа:
Здравейте,

От известно време обмислям покупката на 4x4 с малко по-добра проходимост, което ще се кара основно по нормални пътища (доколкото имаме такива) но да има възможност да преминава и през по трудни терени, когато се наложи. Нямам предвид нищо екстремно. Приблизително 60-70% от времето колата ще се кара в града.
След всички проучвания се ориентирах към Subaru но се колебая за модела - Forester или Outback. Обмислям също и вариан C-Crosser - бензин, но е малко вероятен.

1. Комфорт - да е удобно и да няма шум в купето - особено при по-високи обороти на двигателя. Да не изморява на дълъг път.
3. Да е малко по-проходим от леките автомобили. Да може да премине през "черен" разкалян път или заснежен (5-10 см. сняг) неутъпкан участък без да спре някъде по средата.

Основното ми колебание между Forester и Outback е предизвикано от следните въпроси:

2. Outback по-комфортен ли е от Forester и в какво се изразява разликата от 13000 лв между двата - интересуват ме дизеловите модели?
4. Освен в горивото, разхода и мощноста на двигателя, има ли друга съществена разлика между последните модели Forester бензин/дизел?

Поздрави

Преди време и аз бях пред такава дилема, но за бензинови двигатели. Тогава дизела се чакаше да излезе. Аз избрах стар Аутбек пред нов Форестър. Просто Форито се кара малко като камионче /2.0/ , къси скорости и т.н. Пределна скорост за комфортно пътуване според мен 140 - 150 км/ч. Все пак по-голямо челно съпротивление, купето е по-високо, което си оказва влияние на шума и стабилността в завой. Сега не ме разбирай погрешно, Форито си е ок, просто в Аутбека усещането е малко по. Но най - добре покарай двете , дори за малко и си състави собствени впечатления. Бъди сигурен че за описаните от теб цели Аутбека ще ти върши работа. Форито е просто малко по-високо, но на теб това май няма да ти трябва.

Последна промяна bobeck на Чет Яну 15, 2009 4:10 pm, променена общо 1 път

Чет Яну 15, 2009 4:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Колеги,

Без престрелки моля. Благодаря ви за отговорите, но все още не съм получил необходимата информация и ще ми бъде особено приятно ако не отклоняваме темата. Имам конкретни въпроси и питам вас, които сте карали тези машини по-дълго време. Ясно ми е че има магазин и тест драйв, но впечатленията от кратковременен оглед и тест никога не са така прецизни в сравнение с натрупаните впечатления при по-продължително ползване на возилото.

А, между другото, изобщо не ме интересува на кое как се казва - SUV , crossover или нещо там друго. Питам конкретни въпроси. Благодарен съм за всеки отговор, който дава някаква яснота по-тях.

Чет Яну 15, 2009 4:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
tisho написа:
Ето кратко описание на повечето използвани съкращения за типове автомобили.
SUV(Derivative of a pickup truck or 4-wheel-drive vehicle, but with fully-enclosed passenger cabin interior and carlike levels of interior equipment).
...

Тишо, в случая ползвам именно тези източници. Ако го прочетеш внимателно, ще видиш, че и БМВ Х3/Х5/Х6 и Туарег влизат там... ако отидеш в САЩ и им кажеш да ти дадат SUV, ще ти дадат Х5, а ако им кажеш pick-up/truck - тогава ще ти поднесат Тундра/Навара/Хай-лукс... сори.

Благодаря ти за мнението ти за мен - оценявам го. Ако нещо си пропуснал, то винаги съм говорил от позицията на моето мнение. Дори многократно съм добавял именно това, болднато, в постовете си. Нямам никакво желание да блесвам тук, приятелю. Дори времето, което посветих на този форум, а не на бизнеса си ми коства много. Но ти няма как да го знаеш. Блеснал съм достатъчно където трябва, за да постигна това, за което много хора безрезултатно се борят. Тук няма пред кой да блесвам, очевидно.

Само забележи дали някой от постовете в темата ще се различи от това, което съм казал и аз... като, че ли всички твърдят, че Аутбека ще свърши повече работа на човека...

По темата за Ситроена, понеже нямам конкретни впечатления ще ти кажа само, че к'вото нямаше монтирано, това не се счупи/смени за броени месеци. Ами като излезе от гаранция?
Онзи ден беше поредното посещение в сервиза след като се счупи... винтилът на предното дясно колело :smt009 Рони се като солета. Игличката изхвърча, слагай резервното колело и давай... Проблемът е, че не можеш да смениш само винтила. Зад него има модул на Сименс за tyre pressure мониторинга. Струва (само частта) 150 лв. Сменени гаранционно:
Маховик/съединител
Сензор за въздух (а.к.а - дебитомер)
Стоп машинка на педала на спирачката
Ел мотор на рейката
Сензорите за "завиването и нивото" на фаровете
Клапан за рециркулация на отработените газове
Някакъв вакуум/клапан (не разбрах точно кой е)
Хидравличен усилвател на спирач. система (recall @ Citroen), не е показала дефект.

Сервотроникът е препрогамиран още два пъти, защото управлението на ел. мотора си губи посоките (?!)

Ето това не им харесвам на тия френски коруби - че дават дефекти, които дори не можеш да подозираш. Разбира се, това е моето впечатление. Ти можеш да имаш друго. Казвам го това, не за да се чешам с теб, а за да помогна на колегата с моите впечатления.

Май е крайно време да спра да се занимавам с глупости...

edit: Към горното забравих да допълня, че изгарят всевъзможни крушки през седмица.

Последна промяна =Alex= на Чет Яну 15, 2009 4:52 pm, променена общо 1 път

Чет Яну 15, 2009 4:36 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 891
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
стига спам :cry:
---

по темата - ако клониш повече към проходимостта, и не ти е проблема малко по-дървеното табло, си вземи форестър.
Иначе, аутбек.
Това което колегите са споменали по горе според мен е вярно - таблото и материалите използвани в Legacy/Outback са по добри и по-качествени от тези на форестър-а

А след като търсиш по 'спортен' автомобил, който ще се кара в града и мнoго рядко "offroad' , защо не помислиш и за едно чисто Legacy?
Задвижването е същото като на аутбека, само дето колата е по-ниска (демек с нормален просвет е). Пак ще минаваш спокойно през сняг/кал, само трябва да внимаваш да не закачиш нещо все пак. Но пък в завоите и по магистралите си Nr 1 :wink: Форито и Аутбека са леко клатушкащи се - все пак са височко.

Чет Яну 15, 2009 4:46 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Просвета на Legacy не ме устройва.

По този въпрос можете ли да коментирате нещо ?
Цитат:

Чет Яну 15, 2009 5:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Active AWD
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
---

Чет Яну 15, 2009 5:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
Цитат:

Бензина има бавни,дизела не.

Чет Яну 15, 2009 5:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Форко-Отворко
Аватар

Постове: 257
Автомобил: Forester 2.0 Auto
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Да го кажа в 2-3 изречения:
- повече магистрално с 1-2 забежки по черния път и наличие на допълнителни парички - Outback и то дизел (комфорт и икономия на едно място)
- иначе Форестър (повече off, по-спартанско обзавеждане, по-евтин)
-> Форестър бензин "ръчка" - класиката, тоя мотор е най-познатия (не че много майстори познават боксерите, ама все пак); бързи/бавни; 5-степенна ръчка
-> Форестър бензин автоматик - същия мотор, СК е все пак известната 4-ЕАТ, не се бой че е 4-степенна, добра е :-) , машината за градско и off
-> Форестър дизел "ръчка" - нов мотор, много хубав, но и никому непознат; 6-степенна СК - добра, но и непозната, няма бавни (твърди се, че не му трябва)
-> Форестър 2.5 бензин с турбо - всичката класика в новото купе и новото обзавеждане, ако имаш парите и можеш да си позволиш разхода - тук скачай! Няма да съжаляваш (като "бегачки" ти изчезват в огледалото за задно виждане :lol: )

Чет Яну 15, 2009 6:36 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Благодаря колеги. Общо взето добих представа каква е разликата между машините. Явно ключа към решението е на място в магазина - оглед, проба, пазарлък с дилъра и която даде с най-голяма отстъпка :)

Чет Яну 15, 2009 8:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Subaru Extremist
Аватар

Постове: 1099
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Outback 3.0R

Нед Яну 18, 2009 1:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 104
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
mbm21 написа:
Здравейте,

Поздрави

Здравей, колега! Дано не съм закъснял с отговора на въпроса ти. Излагам личното си мнение, след като и аз имах същата дилема преди около 6 месеца и имах доста време за размисъл. Първо ще те посъветвам да отидеш наистина до най-близкия дилър (не си писал откъде си) и да провериш новите цени защото има увеличение отскоро и тогава да сравняваш. После ако не ти се чака, трябва да се откажеш да избираш цвят, защото не всички са в наличност поне за два месеца напред. След това си подреди приоритетите, какво точно искаш. Конкретно на въпросите ти отговарям като избрал Форестър Дизел, високото ниво на оборудване:

1.Комфорт - не ми е сред първите приоритети, но го оценявам като изключително високо ниво. Доста висок съм, мястото ми е напълно достатъчно. Щум почти никакъв при какви да е скорости, разбира се ако всички прозорци и люка са затворени. Пътя като време не се усеща при каква да е дистанция от Варна до София.Усещането за скорост е с около 40-50 км/ч по комфортно от предната ми машина (Шкода Фабия Комби, най-високия модел на оборудване). Предполагам, че по отношение комфорта Аутбека ще е на едно ниво още по-високо от Форестъра.
2.Устойчивост на пътя и в завой - и в това отношени съм впечатлен от Форестъра особено при подаване на повече газ в завой - чувството е страхотно, независимо от предупрежденията в книжката, че "това не е обикновен пасажерски автомобил и вероятността от преобръщане е по-висока". Но и тук предполага предимството е за Аутбека, все пак е по-нисък, и за това като максимална скорост го дават с 15 км/ч повече при същия двигател и маса на автомобила.
3.Проходимост - тук Форестъра печели с около 5-6 см. повече, но и Аутбека е доста добър в това отношение.
4. Видимост от шофьорското място - също изключителна. И тук Форестъра печели. При макс. вдигната седалка виждам над всички автомобили от по-ниските(като височина) класове. Трябва само да свикнеш с габаритите в дясно отпред, но това е въпрос на два-три дена.

2.1. Аутбека би трябвало да е по-устойчив определено.
2.2. За комфорта вече писах. А разликата в цената идва от по-луксозното изпълнение предполагам на Аутбека, но доколкото знам само фаровете на Аутбека дават поне 3-4000 отгоре.
2.3. За дълъг път мога да кажа само, че Форестъра ми е напълно достатъчен като комфорт, скорост, багажно отделение и всичко каквото се сетя. Е, предполагам, че все пак Аутбека е една идея поне по-добър, все пак е по-луксозен и е затова създаден.
2.4. Тук ако искаш сравнение между дизел и бензин, разликата е в двигателя, разбира се. Скоростната кутия на дизела е 6-степенна без демултипликатор - не е и нужен защото има достатъчен въртящ момент и при ниски обороти. На първа си карам от 5 до 25 км/ч без да ми придърпва и подскача. Иначе купето е същото с малки подобрения и екстри в повече при дизела.

Накрая още малко за сравнение между Форестър и Аутбек: Аутбека предполагам харчи по-малко гориво при равни по-високи скорости защото има по-малко съпротивление. Форестъра е по-къс мисля с около 20 см. и е по-удобен за паркиране в градки условия на принципа един излязъл - друг влязъл, което в големи и пренаселени градове в нашите условия е важно, а за мен беше и решаващо (не държа колата на улицата и поне по три пъти на ден я вкарвам в гараж при почти невъзможни условия ).

Дано да съм ти бил полезен. Всичко написано е само лично мое мнение. Личния ми избор го виждаш - основно поради последното изречение от горния абзац, по-ниската цена, по-добрата проходимост. Нищо свързано с модата да се кара SUV, както някои си мислят. Просто условията у нас ни принуждават да правим избора си като преподреждаме приоритетите си. У нас в градовете има повече оффроуд улици, отколкото в Англия например оффроуд-терени.

Нед Яну 18, 2009 12:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Благодаря за споделеното мнение колега,

По отношение на двата модела и моите разсъждения са в същата посока. Мненията от форума общо взето ги потвърждават.

Клонях към Forester с най-високото ниво на оборудване абсолютно по същите причини - умерена цена, добра проходимост и маневреност и задоволителен комфорт.

Сега обаче като им видях новите цени ... е, не съм се отказал напълно, обаче определено ще го сравнявам "под лупа" поне с още две марки и ще чакам промоционални оферти.

Комшиите например дават EURO 6500 отстъпка - виж тук. Outback е по-евтин от Forester.

Нед Яну 18, 2009 5:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 323
Автомобил: 08 outback 3.0
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Ако трябва сега да решавам дали да е форестър или аутбек,щях много лесно да взема аутбек.Новият форестър не ми харесва.Предишният модел имаше много изявена индивидуалност,много характер,макар че формите му не се харесваха на всички.На мене обаче точно заради формите ми харесваше.Беше си баш пичовска кола-нито комби ,нито джип-ръбата и с характер.От двеста метра в тъмното човек може да му разпознае силуета.Двигател?-задължително турбо на форестъра.
И понеже вече го няма - много по-лесно е-аутбек.
И понеже за Европа няма турбомотор-остава 3.0л. шестак -има приятен глас и дърпа чудесно като го събудиш около 5000 об.мин.

2010 guzzi griso 1100

Нед Яну 18, 2009 7:23 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
Да бе човек, ама на тия пари може да се вземе Гранд 3.0 дизел или ТЛК. Според мен най-изгодно идва Форито, ма сега с новите цени дето казват колегите.....незнам.

Нед Яну 18, 2009 10:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >