| Автор |
Съобщение |
|
Joro - Sofia
Регистриран на: Вто Фев 24, 2009 8:15 pm Постове: 298 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback 2.5 - 2000, MT
Рейтинг: 17
|

Здравейте, настоящи, бивши и бъдещи притежатели и фенове на „Subaru” и най-вече на „Subaru Outback”! Поздравява ви един относително нов собственик на Outback 2,5 (ръчка), 2000 г. Крайно време беше да изляза от дълбока нелегалност и да се включа в дискусиите, които се разискват във форума на любимата марка.
Малко история. Автомобилът го купих от един приятел съвсем инцидентно, без да имам намерение точно в този момент да се обзавеждам с друга кола. Но съдбата се разпореди по друг начин. Всъщност историята около Subaru-то започна доста по-отрано. Преди доста време закупихме с жената едно място в с. Герман, с намерението да си построим къща и да се преместим там да живеем, да станем, така да се каже, селяни от градски тип (просто София отдавна ни е опротивяла като населено място). Мястото перфектно – равно, юг, ток, вода, отсреща е Витоша и София почти не се вижда. Единственият недостатък беше, че да се стигне до него има едни 70-80 метра бая ми ти и баир. Всички ми казваха, че ще имам проблем през зимата, че без покупка на джип няма да мина. Аз също имах известни опасения. Преди 4-5 години отидох при един приятел на Горубляне и споделих с него моите проблеми. Поисках му съвет. Казах му за баира, казах му, че с жената обичаме да обикаляме по реки, язовири, планини и паланки. Казах му също така, че не искам джип, а автомобил, голям, като за мен (аз съм приказно красив - 125 кг), да е комби, да влачи и да минава, по възможност, навсякъде. Отговорът му беше незабавен, като изстрел: Subaru Outback! Умен човек. Тогава за първи път чух за предимствата на тази марка и останах доста впечатлен. На този етап не мислих за покупка веднага, защото имам две други коли – Ситроен АХ 1,4 дизел (него го джиткам основно в града, върши чудесна работа, но когато излизам от него се чува звук наподобяващ звук като при отваряне на шампанско) и един ветеран Форд Таунус 17М, много добре запазен, с който обикаляхме България. Но думите на моя приятел ми се загнездиха в главата и започнах да се заглеждам по въпросният модел, като постепенно разбрах, че това е марката (колкото и нескромно да звучи) създадена специално за мен.
Преди две години започнах да строя в Герман и голяма част от паричните средства отиваха за обекта. За нов автомобил и дума не можеше да става. Така, че покупката на мечтания автомобил се отлагаше във времето. И тогава, както споменах по-горе, се намеси съдбата. Миналата година, пролетта, в махалата, в която съм израснал и живея в момента, от известно време се появи едно Subaru Outback! Оказа се, че го кара мой приятел, с който сме израснали заедно, в една махала. Отидох при него да го поразпитам от първа ръка, да сподели впечатления, а то се оказа, че той го продавал, защото жена му получила служебна кола и реално използват нея, и за да не му седи Outback-а решил да се раздели с него и след време да си купи по нов. Познавайки го какъв педант е по отношение на колите, бях сигурен, че е сменил всичко по ходовата част, както и консумативите по двигателя (което се и потвърди по-късно). Автомобилът е докаран лично от него от Германия. Произведена е края на Декември 1999 г., а като модел се води 2000 г. Отвътре и отвън колата изглеждаше много добре. Разбрах, също така, че друг такъв удобен случай едва ли ще ми се предостави от съдбата – да купя автомобил от проверен човек, който няма да ме излъже за състоянието на колата. Казах му, че проявявам интерес и след едно кратко пробно пътуване до Богров си стиснахме ръцете. Това стана Май 2008 г. Тук трябва да отдам дължимото на жена ми, която изцяло подкрепи моя избор, за което й благодаря!
И така - „Сбылась мечта идиота!”- както казва Остап Бендер, да е жив и здрав. Колата не ми излезе евтино, въпреки, че я получих с 4 бр. отлични летни гуми и 4 бр. добри зимни гуми, всичките на оригинални алуминиеви джанти за Subaru Outback. Но за тази почти година, откакто я карам колата (основно извън града й навъртях 10 000 км), разбрах, че си е струвала всяка стотинка, която съм дал за нея! Автомобилът не показа никакви дефекти, разходът градско е 13,5-14,0 л/100 км, извънградско - 9,0 л/100 км. Въпросните 70-80 метра баир на Герман не се оказаха никакъв проблем за Outback-а, той просто не ги забеляза, при това в най-големия сняг, със нарочно спиране и тръгване по средата, на най-стръмното. Там, на това място закъса BMW X5 при положение, че се качих през 30-сантиметровия девствен сняг преди него. Дребна работа, но все пак приятно! Нали разбирате, първи трепети, пробвах автомобила си къде ли не – през снежните поляни на Семково, в калта и локвите около Черни Искър, в пясъците на брега на яз. Искър, след Филмовата къща. Есента се качих със семейството направо по ски пистата над Пършевица чак горе, на върха (между другото изгледът от там е великолепен)! Миналият уикенд бяхме на ски отново на Пършевица. Сняг над един метър, пътят разчистен пожелателно. Остри, 180-градусови завои и бая катерене. Който е ходил - знае. И никъде Subaru-то не се замисли нито за миг – кюфкаше и преодоляваше препятствие след препятствие. Усещането, че си господар на терена е доста приятно. Със сигурност не съм минал по възможно най-трудните маршрути, но това което показа машината извън пътя напълно ме задоволява и страшно ме кефи. Тридесет години съм шофьор, карал съм много коли, но точно тази ми доставя огромно удоволствие, когато я шофирам! Вероятно има и други модели коли с подобни характеристики, но … Както е казал един умен човек - Subaru е автомобил за ценители! И аз напълно съм съгласен с него.
Основните ми изводи относно модела са следните:
Плюсове:
На първо място слагам, естествено, високата проходимост извън нормалните пътища на Родината (то къде ли ги има).
Много устойчив при движение с висока скорост (въпреки, че не съм любител, обикновено 130-140 км/ч на магистрала).
Стабилното влизане и излизане от завои даже на по висока скорост.
Чувството за сигурност, което създава Outback-а. Всичко по него е изработено масивно и здраво, все пак военно производство.
Добър контрол на волана. Някъде във форума четох, как един колега се оплакваше, че и най-малкото сътресение на гумите рефлектира веднага на волана. При мен този момент отсъства.
Усещането, че колата на хубави пътища просто като че ли лети над пътя.
И много други.
Това са по основните плюсове за мен.
Минусите:
Относително високият разход на гориво и то скъпо – карам със 100 октановия на Шел, веднага разходът падна с около литър на 100 км, а двигателят мърка. Финансово излиза горе-долу едно и също, ако караш с 98 или 95 октана, но работата на двигателя се отличава към доста по-добра.
Седалките не са особено меки, даже се учудих, когато седнах за първи път.
Реглажа на долната част на шофьорската седалка ми се иска да е в по широк диапазон (или аз съм крив нещо, не знам…).
Липсата на реглаж на волана в дълбочина?!?
Задната седалка определено е тясна за трима възрастни с нормално телосложение.
Лостчето за отваряне на капака на бензина можеше да не е на пода, където все пак е мръсно.
В общи линии, това са според мен минусите, но те не са съществени (изключая разхода) и не могат да затъмнят огромните предимства на модела. За мене предимствата на Subaru Outback са от много по-голямо значение отколкото недостатъците, така че нито за миг, до този момент, не съжалявам за придобивката!
Ами, това е колеги. Аз, като за първа изява във форума, май се поолях, дано не съм ви отегчил с дългото си встъпително слово и дано не съм ви досадил с неща, които болшинството от вас, вероятно, прекрасно знаят и без мен, но ми се искаше да споделя с вас за моите „размисли и страсти” преди и след покупката на този чудесен автомобил Subaru Outback! Дано, също така, да не съм нарушил някои от правилата на форума, все пак съм нов тука и още не съм се наясно с всички тънкости. Мненията във форума ги чета най-редовно, има много интересни теми, научих доста неща от тях. Надявам се в бъдеще и аз, ако може с нещо да бъда полезен и на другите участници във форума. Защо до сега не съм се регистрирал като участник - не знам, може би от мързел. Обещавам да се поправя и активно да се включа в дискутираните теми във форума.
Тук съм качил някои снимки за сведение: http://www.snimka.bg/album.php?album_id=346399
Още веднъж, поздрави на всички!

_________________ Subaru Outback 2.5 - 2000, MT Subaru е автомобил за ценители! 1. Ако съдбата ти обърне гръб, просто я изчакай да се наведе! 2. Понякога решителната крачка напред се дължи на здрав шут отзад!
|
|
Последна промяна Joro - Sofia на Чет Фев 26, 2009 1:19 pm, променена общо 1 път
|
|
| Сря Фев 25, 2009 8:10 pm |
|
|
|
agogov
Регистриран на: Съб Ное 01, 2008 9:59 am Постове: 1325 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50 
|
Написаното се чете на един дъх,любов към автомобила струи от него, а снимките подскажи от къде са колега,че вече ми се приходи там .
ПП Колега, мисля че в тази новата къщичка ,там край Софето ,спокойно можеш да напишеш нещо-ще се харчи -уверен съм. 
_________________ Електроника
|
|
|
|
| Сря Фев 25, 2009 9:04 pm |
|
|
|
vankata_fly
|
Уау,браво колега чудесен разказ за пътя ти до SUBARU. Честито да си я караш със здраве ,много и безаварийни километри колата ти е много слънчева на снимките(особенно последната  ) ще се радвам да се видим живот и здраве на някоя среща  !
|
|
|
|
| Сря Фев 25, 2009 9:04 pm |
|
|
|
Dimiter
|
|
Май е яз.Широка поляна- там и аз паркирах форестъра миналата година, ако съм познал .
|
|
|
|
| Сря Фев 25, 2009 9:07 pm |
|
|
|
Joro - Sofia
|
|
Благодаря за топлите думи и хубавите пожелания!
Снимките са: 1. Черни Искър, над Говедарци. 2. яз. Голям Беглик, той е преди яз. Широка поляна. 3.Пак Голям беглик. 4. Отново Черни Искър. 5. Горният край на ски пистата над Пършивица. 6. яз. Душанци 7 и 8. Семково. 9.Навсякъде където човек има мерак да отиде сред природата. Все хубави места. Надявам се да се видим на някои от тях.
_________________ Subaru Outback 2.5 - 2000, MT Subaru е автомобил за ценители! 1. Ако съдбата ти обърне гръб, просто я изчакай да се наведе! 2. Понякога решителната крачка напред се дължи на здрав шут отзад!
|
|
|
|
| Сря Фев 25, 2009 9:26 pm |
|
|
|
Joro - Sofia
|
|
agogov, относно писането край Софето, знам ли, може някой ден и това да стане, може в мен да се крие някой нов титан на перото и на стари години да издам многотомно издание за великата марка Subaru.
|
|
|
|
| Сря Фев 25, 2009 10:00 pm |
|
|
|
imprezaWRX
Регистриран на: Чет Фев 22, 2007 2:38 pm Постове: 1791 Местоположение: Белово
Автомобил: Mazda 3 2.0 disi
Рейтинг: 0
|
Добре дошъл и от мен
Снимките радват,най вече последната 
_________________ 201 HP tunet 3S-GE
|
|
|
|
| Сря Фев 25, 2009 10:10 pm |
|
|
|
Joro - Sofia
|
|
Последната снимка показва най-важния консуматив на Subaru. Той трябва да се сменя задължително при всяко пътуване сред природата.
|
|
|
|
| Сря Фев 25, 2009 10:19 pm |
|
|
|
streetman
Регистриран на: Пет Апр 06, 2007 12:30 pm Постове: 1155 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: R.I.P. Justy, Honda Innova 125i '10
Рейтинг: 206    
|
_________________1,63 l/ 100 km - Honda ANF 125i Innova(Wave) '10 Bulgaria - ಬಲ್ಗೇರಿಯ(Kannada) པུ་ར་ག་རི་ཡ (Tibetan) ブルガリア(Japanese) 불가리아(Korean) 保加利亚(Chinese) บัลแกเรีย(Thai) बुल्गारिया (Hindi) بلغاريا (Arabic)
|
|
|
|
| Чет Фев 26, 2009 12:55 am |
|
|
|
Dobs
Регистриран на: Чет Окт 04, 2007 2:21 pm Постове: 176 Местоположение: Бургас Рейтинг: 102  
|
|
Същия като моя само дето аз съм с автоматик. Чудесна кола и страхотно си описал предимствата и недостатъците.
Това за настройването на шофьорската седалка и мен малко ме дразни...
Поздрави!
_________________ Subaru Outback 2.5 '00 Subaru Outback Onyx XT '20
|
|
|
|
| Чет Фев 26, 2009 7:15 am |
|
|
|
dokovski
Регистриран на: Вто Авг 07, 2007 6:25 am Постове: 174 Местоположение: София Рейтинг: 0
|
|
Колега,
Много добре изглежда машината.
Със здраве и безаварийно каране!
Поздрави
|
|
|
|
| Чет Фев 26, 2009 10:16 am |
|
|
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|
|
Поздрави и добре дошъл на светло!
|
|
|
|
| Чет Фев 26, 2009 10:17 am |
|
|
|
Joro - Sofia
|
|
- Нека бъде светлина (разбирай Subaru)! - е казал Господ, така че аз го послушах. Относно цвета, Outback-Fan, изборът беше 1 от 1. Късмет, защото и аз харесвам тази комбинация, макар, че и другите не са никак лоши. Благодаря на всички за поздравите!
|
|
|
|
| Чет Фев 26, 2009 12:32 pm |
|
|
|
Joro - Sofia
|
Добре заварили! Благодаря! 
|
|
|
|
| Чет Фев 26, 2009 5:03 pm |
|
|
|
kocepicha
Регистриран на: Вто Окт 14, 2008 8:46 pm Постове: 248 Местоположение: БОЖУРИЩЕ
Автомобил: Аутбек3.0
Телефон: 0888524989
Рейтинг: 28
|
 Добре дошъл.Хубаво е ,че си захвърлил партизанлъка а и в багажника на Субаруто колко риба се събира.Току виж сме се засекли на някой близък водоем. 
|
|
|
|
| Чет Фев 26, 2009 8:30 pm |
|
|
|
imprezaWRX
Регистриран на: Чет Фев 22, 2007 2:38 pm Постове: 1791 Местоположение: Белово
Автомобил: Mazda 3 2.0 disi
Рейтинг: 0
|
kocepicha написа: :D Добре дошъл.Хубаво е ,че си захвърлил партизанлъка а и в багажника на Субаруто колко риба се събира.Току виж сме се засекли на някой близък водоем.  Много станахме риболовците 
_________________ 201 HP tunet 3S-GE
|
|
|
|
| Чет Фев 26, 2009 8:50 pm |
|
|
|
mimo13
Регистриран на: Съб Май 03, 2008 8:56 pm Постове: 741 Местоположение: Варна
Телефон: 0894484248,052600585
Рейтинг: 134  
|
imprezaWRX написа: kocepicha написа: :D Добре дошъл.Хубаво е ,че си захвърлил партизанлъка а и в багажника на Субаруто колко риба се събира.Току виж сме се засекли на някой близък водоем.  Много станахме риболовците 
Абе то от едната страна на въдицата винаги има по една риба...  Ама въпреки това ще взема и аз да се запаля по риболова, та да почна по предназначение да ползвам Outback-а! 
_________________ Варна, ул. Васил Чекаларов 14 0894484248, 0879484247 0895432143
|
|
|
|
| Чет Фев 26, 2009 9:01 pm |
|
|
|
Joro - Sofia
|

Колеги, честно ще се изповядам сега пред вас! Риболовецът в нашето семейство не съм аз, а моята благоверна съпруга. Най-големият шаран който е хванала през живота си това съм аз. Голяма късметлийка е тя и най-вече тъщата, че е случила със зет. Но това е друга тема.
Майтапа настрана, но когато отиваме на излет с цел риболов и лентяйство, Subaru-то още не е спряло на брега, жената е отворила вратата, с единият крак е навънка и с едната ръка вече замята с въдицата! Опасна е. Вечер не можем да си тръгнем: "Моля те, нека да хвана още една, последна!" И така няколко пъти. Колко пъти сме се прибирали на фарове. На мен не ми пречи. Аз пък отговарям за обоза, явявам се един вид интендант на лагера. Занимавам се с мързел и с това, което се вижда на последната снимка. Падам си малко кулинар и затова съм толкова килограми. Сега с Outback-а възможностите ни се разшириха, с този голям багажник можем да прекарваме повече продукти в едната посока и повече риба в обратната (когато я има, де). Не ни притеснява вече, също така, че може да завали дъжд за кратко, и че няма да можем да излезем от дерето в което сме се завряли. С една дума - Subaru!
Така че, като нищо можем да се засечем по водоемите, което може само да ме радва.
|
|
Последна промяна Joro - Sofia на Чет Фев 26, 2009 11:46 pm, променена общо 1 път
|
|
| Чет Фев 26, 2009 10:16 pm |
|
|
|
agogov
Регистриран на: Съб Ное 01, 2008 9:59 am Постове: 1325 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50 
|
А за мен колега остана само слагането на червея.В моето семейство риболова е заразен . 
Прикачени файлове:
.jpg [ 196.94 KiB | Прегледано 1167 пъти ]
_________________ Електроника
|
|
|
|
| Чет Фев 26, 2009 10:47 pm |
|
|
|
zodias
Subaru Extremist
Регистриран на: Нед Яну 06, 2008 1:48 am Постове: 1099 Местоположение: Sofia Рейтинг: 0
|
Честито и добре дошъл при просветените 
_________________ --------------------------------------------------------------------------
Subaru Outback 2.5 AT 2000 US
|
|
|
|
| Чет Фев 26, 2009 11:29 pm |
|
|
|