|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
Сервизна акция за смяна на софтуера
| Автор |
Съобщение |
|
wesel
Регистриран на: Съб Май 10, 2008 5:14 pm Постове: 112 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.0 TD 2011
Рейтинг: 18
|
|
Здравейте,
днес ми се обадиха от Субару, че в момента провеждат сервизна акция за смяна на софтуера (за последния модел Форестър). За бензинови двигатели било задължително, за дизелите - пожелателно. Някой да има повече информация по въпроса?
Поздрави, Весел
|
|
|
|
| Пет Яну 22, 2010 2:00 pm |
|
|
|
zevzek
Think. Feel. Drive.
Регистриран на: Сря Фев 18, 2009 11:36 pm Постове: 1849 Местоположение: Стара Загора
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253     
|
Колега, отивай щом е такава работата. Аз съм с фори дизел и софтуера го смениха малко след като го взех. 
_________________ If in doubt, FLAT OUT!
|
|
|
|
| Пет Яну 22, 2010 2:18 pm |
|
|
|
Parvanov
Регистриран на: Чет Мар 05, 2009 4:19 pm Постове: 40 Местоположение: Русе
Автомобил: Subaru Forester '09
Рейтинг: 0
|
Миналата седмица го смениха на моя дизел.Доколкото разбрах това е някаква настройка за газоразпределението и увеличавало конете.... 
_________________ Forester Boxer Diesel
|
|
|
|
| Пет Яну 22, 2010 6:18 pm |
|
|
|
Vladi4
Регистриран на: Сря Май 14, 2008 1:29 pm Постове: 72 Местоположение: Пазарджик Рейтинг: 0
|
|
Какво стана с акцията? Никой не пише. Каза се, че е задължителна за бензиновите Форестъри, а само с дизели се обаждат?
|
|
|
|
| Сря Яну 27, 2010 10:30 am |
|
|
|
zevzek
Think. Feel. Drive.
Регистриран на: Сря Фев 18, 2009 11:36 pm Постове: 1849 Местоположение: Стара Загора
|
Онзи ден бях в сервиза в Пловдив, и вече съм с нов софтуер.  Явно никой колега с бензинов не е ходил още.
|
|
|
|
| Сря Яну 27, 2010 10:34 am |
|
|
|
Vladi4
Регистриран на: Сря Май 14, 2008 1:29 pm Постове: 72 Местоположение: Пазарджик Рейтинг: 0
|
Смениха ми и на мен софтуера... В същност това е акция, която касае ВСИЧКИ нови модели на Субару, а не само Форестър. Няма никакво увеличаване на конете и мощността на двигателите. Просто се "отварят" малко катализаторите за да поемат много "хубавият" български бензин и "хубавата" ни нафта, и ако има някакви бъгове по старият софтуер го оправят.  Процедурата трае половин час и е безплатна. 
|
|
|
|
| Сря Яну 27, 2010 4:31 pm |
|
|
|
Parvanov
Регистриран на: Чет Мар 05, 2009 4:19 pm Постове: 40 Местоположение: Русе
Автомобил: Subaru Forester '09
|
Vladi4 написа: Смениха ми и на мен софтуера... В същност това е акция, която касае ВСИЧКИ нови модели на Субару, а не само Форестър. Няма никакво увеличаване на конете и мощността на двигателите. Просто се "отварят" малко катализаторите за да поемат много "хубавият" български бензин и "хубавата" ни нафта, и ако има някакви бъгове по старият софтуер го оправят.  Процедурата трае половин час и е безплатна.  
_________________ Forester Boxer Diesel
|
|
|
|
| Сря Яну 27, 2010 5:01 pm |
|
|
|
wesel
|

Вчера ходих за тази процедура и сега да споделя впечатленията си. Лошото: след като оставих сервизната книжка и ключовете попитах за какво се налага тази смяна. Троснатия отговор на приемчика беше - "така ни казаха от Япония!". Нищо повече не каза. Смяната стана за около 35 минути. Положителното: Докато чаках, по едно време същия приемчик ме заговори, каза че днес бил много натоварен ден и ми се извини ??? че си го е изкарал на мен. Каза че единственото което знае за софтуера и че улеснявал паленето при студен двигател, толкоз ... Поне има някакъв напредък откъм комуникация с клиенти. Моите впечатления от колата: тази сутрин при -3 не запали (видимо) по-лесно от преди. Все още за мен е необяснимо как нова кола пали по-бавно и с повече въртене от повечето стари коли  Обаче, това което ми направи по-голямо впечатление вчера беше че като че ли са намалили оборотите на празен ход - като я изфорсирам на място с пуснат климатик, оборотите падат доста и леко притриса - това го нямаше преди. Другото е като спирам и натисна съединителя оборотите падат повече от преди. Това е засега. Поздрави, Весел
|
|
|
|
| Пет Яну 29, 2010 8:50 am |
|
|
|
zevzek
Think. Feel. Drive.
|
|
Колега wesel, би ли споделил в кой сервиз ти обърнаха такова внимание?
|
|
|
|
| Пет Яну 29, 2010 10:20 am |
|
|
|
wesel
|
|
Сервиза на Киа-Субару в Горубляне, този който е към Субару Моторс Трейдинг.
Поздрави, Иван Митов
|
|
|
|
| Пет Яну 29, 2010 10:50 am |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
|
Нищо ново с две думи.
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Пет Яну 29, 2010 11:29 am |
|
|
|
isavev
Регистриран на: Чет Ное 27, 2008 11:51 am Постове: 108 Местоположение: София Рейтинг: 0
|
wesel написа: Вчера ходих за тази процедура и сега да споделя впечатленията си. ...... Другото е като спирам и натисна съединителя оборотите падат повече от преди.
Да те питам колега, за новото фори ли става дума или за модел 2006-2007 и за падането на оборотите. След като паднат, вдигат ли се или си остават в ниското? Поздрави.
_________________ Смачкан Forester 2.0 2006 (: Subaru Outback 3.0 H6 2000 Subaru Forester 2.5 XT 2007 http://www.xcosports.com
|
|
|
|
| Пет Яну 29, 2010 10:35 pm |
|
|
|
wesel
|
|
Здравей,
да за новото Фори става въпрос (2008г).
Оборотите се качват след това, засега няма проблем, просто ми направи впечатление.
Поздрави, Иван Митов
|
|
|
|
| Съб Яну 30, 2010 11:26 am |
|
|
|
isavev
Регистриран на: Чет Ное 27, 2008 11:51 am Постове: 108 Местоположение: София Рейтинг: 0
|
|
Много интересно, при мене тоя ефект се получи, след като свалих акумулатора. Преди това колата, го нямаше този ефект , обаче държеше малко по-високи обороти, т.е. на място си е ок, обаче при движение, беше с 400-500 оборота огоре. Ходих при Дани, не сме я закачали колата на компа, каза че пробмлема може да е от зацапана дроселова клапа. Един ден минавах покрай сервиза и реших и тях да ги питам, та те изказаха същото предположение.
Всичко , хубаво, само едно не ми става ясно, как преди да махна акумулатора, тая клапа си беша чиста. Повече ми се струва , като да има зор с компа нещо.
Сякаш и малко повече бензин смуче.
Нямам време да мина да я видят, какво и е. Все пак си мисля, че тия обороти не трябва така да играят. Малко е неприятно на моменти.
_________________ Смачкан Forester 2.0 2006 (: Subaru Outback 3.0 H6 2000 Subaru Forester 2.5 XT 2007 http://www.xcosports.com
|
|
|
|
| Пон Фев 01, 2010 7:48 pm |
|
|
|
pekopad65
Регистриран на: Съб Дек 06, 2008 11:28 am Постове: 22 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 0
|

"Много интересно, при мене тоя ефект се получи, след като свалих акумулатора. Преди това колата, го нямаше този ефект , обаче държеше малко по-високи обороти, т.е. на място си е ок, обаче при движение, беше с 400-500 оборота огоре. Ходих при Дани, не сме я закачали колата на компа, каза че пробмлема може да е от зацапана дроселова клапа. Един ден минавах покрай сервиза и реших и тях да ги питам, та те изказаха същото предположение.
Всичко , хубаво, само едно не ми става ясно, как преди да махна акумулатора, тая клапа си беша чиста. Повече ми се струва , като да има зор с компа нещо.
Сякаш и малко повече бензин смуче.
Нямам време да мина да я видят, какво и е. Все пак си мисля, че тия обороти не трябва така да играят. Малко е неприятно на моменти."
Преди като карах бензинов Форестър, за смяна на челно стъкло бях в сервиза в Пловдив и случайно обърнах внимание на подобен проблем ( колата не я бях карал близо 50 дена и акумулатора беше паднал, та го свалях за пълно зареждане). Тогава, там ми направиха някакво по техните думи "обучение" на дроселовата клапа за около 15-20 мин. и после всичко беше ок, както преди да сваля акумулатора. Сега съм с дизеловия, но при него май няма подобен проблем. Вече като пътувам за повече от 10-на дни си одкачам акумулатора. И на мен софтуера ми го смениха, сега обаче разхода ми е 1,5 л отгоре и незнам дали е от него или от времето -сутрин докато загрее тропа повечко.
|
|
|
|
| Вто Фев 16, 2010 5:20 pm |
|
|
|
F_O_R_E_S_T_E_R
Регистриран на: Вто Окт 14, 2008 4:06 pm Постове: 96 Местоположение: София
Автомобил: Forester MY09 Diesel
|
|
И аз чух, че разхода след тази сервизна смяна скачал. Говорих с един колега, той кара бензинов и каза, че е с един литър на 100 отгоре, но пък имало чувствително увеличение на мощността (поне според него). Сподели, че преди на 5-та от 90 не искал да върви, а сега се изстрелвал направо. Ти усетил ли си някаква промяна във вървенето в положителна насока? Много се чудя дали да се подложа и аз на тази манипулация, нямам никакво желание да ми се качи разхода и то с повече от 20% при никакъв дивидент във вървенето.
_________________ SUBARU - там, където свършват възможностите на останалите, аз тепърва започвам да се забавлявам
|
|
|
|
| Вто Фев 16, 2010 11:01 pm |
|
|
|
pekopad65
Регистриран на: Съб Дек 06, 2008 11:28 am Постове: 22 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 0
|
|
Вече се чудя, дали всичко не е функция на "горивото", разбирай "качество", "калоричност", "примеси???" Бях до Унгария за 2 дни, заредих на техните MOL, а в Сърбия на OMV (до Унагарската граница ми даваше 5,2-5,4 !!!, е със спазане на ограниченията, вкл. и на магистралата 130 по километража-122 по ГПС), и ми даде средно 6,8( по квитанциите 7,04). 1 седмица у нас след това - 7,6 (7,86 по кв-я) за един резервоар (С-я - Ст.З.- П-в и останалото градско). Сега пък, за 168 км само градско ми показва 6,00 ????? След седмица ще ходя до Полша и пак ще направя подробна засечка на разхода.
|
|
|
|
| Сря Фев 17, 2010 9:22 am |
|
|
|
mgmintchev
Регистриран на: Чет Авг 27, 2009 9:50 pm Постове: 14 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Subaru Forester 2.0D
Рейтинг: 15
|

Здравейте приятели. Аз съм с дизелов Форестер и ми се обадиха около Нова Година за смяна на програмата. Отидох средата на Януари в Субару - Пловдив и по време на смяната ми обясниха че става дума за промяна в честотата на прочистване на каталитичния филтър за твърди частици. По принцип това означава че по често (спрямо оригиналните настройки) ще се подава допълнително гориво за изгаряне на натрупаните сажди и това би означавало повишен разход на гориво, но трябва да се отчете че прочисвайки филтъра се създават условия за по добра работа на двигателя и това би довело до усещане за повишена мощност и евентуално сваляне на разхода (т.е. първоначално повишения разход би трябвало да се компенсира). Навъртях над 2000 км от смяната на програмата и не мога да отчета повишение или понижение на разхода, но и преди и сега нямам проблеми с паленето или оборотите на празен ход. Не знам дали промяната при бензиновите модели е същата, но е логично да се предположи като се има предвид качеството на горивата в България.
|
|
|
|
| Сря Фев 17, 2010 9:43 pm |
|
|
|
wesel
|
|
Здравейте,
относно проблема с оборотите - изчезна на втория ден. Предполагам, че ако са откачили акумулатора по време на смяната на софтуера, след това на компа му е трябвало известно време/км за 'самоубочение'.
Относно филтъра за твърди частици - мисля че това е специфично само за дизелите. При бензиновите не би трябвало да има.
Моите наблюдения към момента са за повишен разход на гориво, особено извън града, с около 0.5-1.0 литър.
Поздрави.
|
|
|
|
| Чет Фев 18, 2010 12:48 pm |
|
|
|
Hris828
Регистриран на: Пон Окт 26, 2009 12:18 pm Постове: 58 Местоположение: Sofia
Автомобил: Subaru Forester 2008
Рейтинг: 8
|

Да, колеги проблема със смяната на софтуера е заради катализаторите. Не знам дали се разбра но модела на форко от 2008 страда от детска болест - ламбда сондата и катализатора се прецакват около 20-25 к. Лично на мене след 6 месеца ходене по нервите ми смениха в началото на декември целия катализатор, по нареждане след техническо запитване до централа в Япония. 3 седмици след това ми се обадиха от сервиза и ме поканиха за проверка на софтуера. Не ми обясняваха какво са правили, но казаха че ако са имали новия софтуер по-рано е нямало да се налага замяната на целия катализатор. Оказа се че той струва около 2500 ЕУ, и затова се размотаваха от юни до декември за него. след скандал с шефа на следпродажбено обслужване, се оказа че за по - малко от седмица може да го сменят. а след месец се признаха че е можело изобщо да не го сменят. Та това , предполагам японците са се усетили и са барнали софтуера за да не сменят катализатори на хиляди форестъри. Съдя по това , защото на колеги в Германия също им сменяха катализатора заради проблем с ламбда сондите. Инъче не мога да усетя разлика в разхода, мощността или оборотите.
|
|
|
|
| Вто Май 25, 2010 2:35 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |