Отговори на тема
 Какви дискове да си избера? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2506
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здрасти Колеги,

понеже не намерих точно такава тема в Аутбек раздела, а ми е време да почна да мисля по въпроса...
Какви дискове да си избера?
Няколко условия:

1. Да са със сток размера (298,2мм?), че да не се налага смяна на апарати.
2. Дали да са нарязани, надупчени и т.н. екстри? Кое какво дава като предимство? Олекотяване? По-добро охлаждане? Нещо още? Иска ми се да са поне надупчени. Ако не са много по-скъпи и спират много по-добре и нарязани.
3. Марка - да не е "най-яката" и съответно скъпа. Бюджетен клас, който е малко над средния или евтин висок клас.
4. Накладките, които да са подходящи за избраните дискове. Да щадят дисковете. Ако трябва и на 20к да се сменят - ОК. Да не скърцат. Направо ми се повръща като чуя такива... Предимно нормално спиране. По-често плавно и дълго и само като съм сам рязко до АБС... семейна колица, все пак... трамвайче.
5. Искам наистина да усетя разликата :), но пък да не се изръся толкова, че да ми е зле като се сетя после :)

Абе искам хем йофтини, хем хубави - моите. [-o<

Въпроса е да препоръчате достатъчно, че да мога да си избера и после да споделя. Ще се радвам ако е полезна темата и за по-натам...

Митоко вече каза - ХЕЕД96 и какви бяха? Линкче не им намерих на сайта бтв... те сток размера ли са?
Много благодарско на всички, предварително!

лека от мен.
:?: :idea:

Пон Ное 08, 2010 11:17 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Дискове Brembo(стандартно)+накладки TEXAR...това е моето мнение...от опит :smt023

Пон Ное 08, 2010 11:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
ето на 581 ама няма за Аутбек #-o

http://www.heed-auto.com/components/com ... atalog.pdf

Пон Ное 08, 2010 11:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 657
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Моето мнение е Брембо гладки, без слотове или отвори със ЕВС накладки от жълтата или червената серия. Аз преди 2 седмици сложих нови жълти накладки и са направо жестоки. http://www.ebcbrakes.com/automotive/index.shtml Единствен недостатък - правят повечко прах. Червените може би ще са компромис, понеже ще спират наистина доста добре но не правят прах. За свиренето и скърцането като си сложиш шимовете няма проблеми.

Съб Ное 13, 2010 6:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А може ли обяснение защо гладки вместо нарязани/наотворени? :-)
Любопитно ми е просто...
Шимове?

Пон Ное 15, 2010 1:08 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 953
Рейтинг: 96
Отговори с цитат
Жълтите ЕБЦ са много агресивни към дисковете, а червените далеч не спират добре докато не се подгреят (карал съм СТИ с такива на дълъг път и не беше никак весело!)...Зелените са най-добри за ежедневието - да прашни са, но са меки и спират добре !
Гладките дискове са по-добре - първо защото са по-здрави (повечето надупчени почват да се цепят около дупките), второ защото имат по-голяма площ и съответно топлообменът е по-добър. Надупчените днес ако са рейс вариант се ползват заради олекотяване (но повечето улични дискове с дупки са главно заради ефекта). Иначе навремето като са въведени е било да се отвеждат газовете, които се образували при триенето м/у накладките и дисковете (които при съвременните материали не се образуват). Ако все пак се купуват надупчени дискове, то трябва да се търсят такива, които са направени така в калъп (излят е метала), а не са разпробивани след това. Така ще се избегне донякъде нацепването тип "свържете точките" м/у дупчиците ;)
Компромисен вариант м/у ефективност и визия са дисковете с канали - почистват накладките донякъде и изглеждат добре, но все пак имат по-малка контактна площ за накладките и са по-агресивни към тях.
 5

Сря Ное 17, 2010 12:09 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Много благодаря за отговора!
Мислех, че и двете са свързани с по-добро спиране (отвори и нарези), а то се оказва за гъзария... мерси :) искам да спирам по-добре...

Сря Ное 17, 2010 2:34 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Ако ти се дерзае още ето една статия http://www.iwsti.com/forums/gd-braking/ ... otors.html . Казаното от мен се препокрива с това до голяма степен, но тук е по-добре обяснено със сигурност :smt023

Сря Ное 17, 2010 12:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
votolom написа:
Жълтите ЕБЦ са много агресивни към дисковете, а червените далеч не спират добре докато не се подгреят (карал съм СТИ с такива на дълъг път и не беше никак весело!)...Зелените са най-добри за ежедневието - да прашни са, но са меки и спират добре !

Зелените ли са прашни? хехе, не бих казал, червени не съм карал, но по=прашни от жълтите не съм виждал. За една седмица и черното се вижда по двантите. Сега съм със железни черни джанти и ще е по-незабележимо. За агресивността към диска не знам, всички отзиви дето съм чел, хората казват че не са агресивни. Аз ще мога да кажа нататък, понеже съм още нямам и 1000 км с тях.
 6

Нед Ное 21, 2010 5:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
След цяла вечер обсъждане с един познат от Нисан форума май ще са ЕБЦ - дискове и заелени накладки.
По-прашни от зелените - черните ;-)
До колкото разбрах се водят сток и са най-меки от всичките. Човека каза, че неговите зелени трябва да загреят малко (1-2 спирания) за да почнат да спират.
Също така твърди, че има смисъл да има точки (не перфорация) и нарези по диска - макар и минимална :), но каза, че еднобуталния му апарат от Нисан ГТ почнал да спира в пъти по-добре след смяната на диск-накладка от ебц.

Пон Ное 22, 2010 11:23 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Колега какво стана със спирачките. Смени ли ги? Какво сложи?

Пон Мар 28, 2011 12:32 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Да, в интерес на истината ги смених снощи! :-)
Сложих оригинални дискове (от колегата Рашев) и накладки ФБЛ.
Смених и спирачна течност.
Засега не виждам разлика в спирането, може би като се поизпекат накладките ще има :)
То от големи планове финансите си казаха думата и стана най-икономичния вариант... нищо следващите дано имам възможност за по-хубави.

Последна промяна valqk на Вто Мар 29, 2011 1:50 pm, променена общо 1 път

Пон Мар 28, 2011 3:20 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Нещо не съм в час - може ли малко пояснения: какво е "ЕБЦ" и "ТБЛ". Защо разглеждате накладките по цветове!?

Вто Мар 29, 2011 2:37 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
PitM написа:
Нещо не съм в час - може ли малко пояснения: какво е "ЕБЦ" и "ТБЛ". Защо разглеждате накладките по цветове!?

http://www.ebcbrakes.com/automotive/index.shtml (като отвориш, ще видиш защо по цветове)

http://www.fujibrake.co.jp/pads/index_e.php

FBL, не TBL - моя грешка.

Вто Мар 29, 2011 1:49 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 843
Автомобил: 2008 Tribeca 3.6
Рейтинг: 186
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
votolom написа:
Гладките дискове са по-добре - първо защото са по-здрави (повечето надупчени почват да се цепят около дупките), второ защото имат по-голяма площ и съответно топлообменът е по-добър. Надупчените днес ако са рейс вариант се ползват заради олекотяване (но повечето улични дискове с дупки са главно заради ефекта). Иначе навремето като са въведени е било да се отвеждат газовете, които се образували при триенето м/у накладките и дисковете (които при съвременните материали не се образуват). Ако все пак се купуват надупчени дискове, то трябва да се търсят такива, които са направени така в калъп (излят е метала), а не са разпробивани след това. Така ще се избегне донякъде нацепването тип "свържете точките" м/у дупчиците ;)
Компромисен вариант м/у ефективност и визия са дисковете с канали - почистват накладките донякъде и изглеждат добре, но все пак имат по-малка контактна площ за накладките и са по-агресивни към тях.

:sti: :smt023

Вто Мар 29, 2011 9:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
votolom написа:

В интерес на истината я бях позабравил темата и трябва да нанеса една корекция :) Червеното ЕБЦ вече е от нова, подобрена (поне по тяхни думи) смес и не му е нобходимо подгряване преди да почне да спира като хората. Даже аз карам с такова в момента и съм доволен - колата спира още от първото натискане на педала, а и след 3,4 яки спирания още има спирачки :smt129 Така че това е още един избор за накладки на приемлива цена (особено спрямо моите оригинални брембота) :!: Особено за коли като СТИ-то, за които от ЕБЦ от зелената серия не се произвеждат въобще ;)

ПП - Остава да се види папкат ли дисковете яко или не..но това при следващото ходене до сервиза ;)

Сря Мар 30, 2011 11:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема