|
Страница 1 от 1
|
|
| Автор |
Съобщение |
|
Kalio
|

Здравейте, юнаци!
Ей ме на, изтафрих се и аз със Импреза`93 , 1.8л. Ще пусна снимки, ама по късно, че сега няма време.
Та купих я, значи, Импрезата и започнаха чудениците. И нали нищо не разбирам, почнах от най-мъчното - ангренажния ремък. Купих ремъка и четирите ролки и тръгнах по сервизите. Леле, мъка и шашкане.... Един вика 200лв труд, друг се чеше и се отказва, трети вика "няма проблем, ще го сменим, ама т`ва Субарото японско ли беше... Най-накрая в сервиз Бош ми сервираха, че за да има смисъл от цялата работа, трябвало да се смени и водната помпа и пневматичният обтегач, което хвърля съответно още, съответно 130 и 280лв. върху вече дадените от мен 100 за ремък и 230 за четирите ролки.
Прибрах се вкъщи и си сипах една голяяааама ракия. И я почетвъртих.
Като преспах, днес отидох при едни приятели монтьори, разпечатахме от Аутодатата инструкцийте и се каним в неделя да я захващаме в гаража. Смятям да сменя само ремъка и ролките, пък да става к`вото ще. Ама до тогава, ако някой може да ми даде компетентен акъл, съм отворен да слушам, щото тая кола си я взех с много мерак и пари за друга скоро няма да имам, пък като слушам какви страхотии могат да станат с мотора, ако скъсам ремък....не ми се мисли.
|
|
|
|
| Пет Авг 10, 2007 1:50 pm |
|
|
|
kingalex
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 12:25 pm Постове: 313 Местоположение: Sofia
Автомобил: Forester 2.5XT 2007
Рейтинг: 0
|

Kalio написа: Здравейте, юнаци! Ей ме на, изтафрих се и аз със Импреза`93 , 1.8л. Ще пусна снимки, ама по късно, че сега няма време. Та купих я, значи, Импрезата и започнаха чудениците. И нали нищо не разбирам, почнах от най-мъчното - ангренажния ремък. Купих ремъка и четирите ролки и тръгнах по сервизите. Леле, мъка и шашкане.... Един вика 200лв труд, друг се чеше и се отказва, трети вика "няма проблем, ще го сменим, ама т`ва Субарото японско ли беше... Най-накрая в сервиз Бош ми сервираха, че за да има смисъл от цялата работа, трябвало да се смени и водната помпа и пневматичният обтегач, което хвърля съответно още, съответно 130 и 280лв. върху вече дадените от мен 100 за ремък и 230 за четирите ролки. Прибрах се вкъщи и си сипах една голяяааама ракия. И я почетвъртих. Като преспах, днес отидох при едни приятели монтьори, разпечатахме от Аутодатата инструкцийте и се каним в неделя да я захващаме в гаража. Смятям да сменя само ремъка и ролките, пък да става к`вото ще. Ама до тогава, ако някой може да ми даде компетентен акъл, съм отворен да слушам, щото тая кола си я взех с много мерак и пари за друга скоро няма да имам, пък като слушам какви страхотии могат да станат с мотора, ако скъсам ремък....не ми се мисли.
Най-напред добре дошъл . Първо да те успокоя , че много малко Субарута при скъсване на Ангренажния ремък имат поражения по Мотора . Второ : Погледни във раздела "Сервизи и Магазини" . Там има доста обстойно представяне на Всякакви Сервизи и Майстори . Някои са в така наречения "Черен Списък" Предлагам ти да се запознаеш първо със него  И трето : не давай на всеки срещнат Майстор да пипурка по Японката че после и Механиците на Солберг няма да могат да ти помогнат .
_________________ Legacy III 2.5
|
|
|
|
| Пет Авг 10, 2007 2:35 pm |
|
|
|
zloto69
Регистриран на: Сря Юни 14, 2006 4:48 pm Постове: 1637 Местоположение: Бургас Рейтинг: 27
|
Ако си от София,най-добре отивай право при Агента в сервиза на Митака 
_________________ Legacy"90 2.2 GX 4WD
РОДЕН ЗА РИБОЛОВ,ПРИНУДЕН ДА РАБОТИ
Бесен куриер в Спиди
|
|
|
|
| Пет Авг 10, 2007 4:06 pm |
|
|
|
ffly
Регистриран на: Чет Мар 29, 2007 1:24 pm Постове: 200 Местоположение: Sofia Рейтинг: 0
|
|
- А кой ти каза че ремъка ти е за смяна? Както казваше Ник навремето, това съм го запомнил от него.
Според мен първо отиваш в сервиз да я види майстор на Субарута, дето това му е работа и като я прегледат обстоино и кажат - това и това е за смяна, ако имаш пари сменяваш ако не продължаваш така до де събереш и пак сменяваш. Небързай да се хвърляш с главата надолу в първия сервиз че както каза колегата може по-лошо да стане. Седни, почети малко тука, питай и после действай.
И със здраве да си я караш.
_________________ '99 Impreza 2.0 GL
|
|
|
|
| Пет Авг 10, 2007 4:07 pm |
|
|
|
zloto69
Регистриран на: Сря Юни 14, 2006 4:48 pm Постове: 1637 Местоположение: Бургас Рейтинг: 27
|
|
Колегата е прав.Ремъка лесно се вижда като махнеш пластмасовия капак.Аз на моята досега на съм сменял ролките,само ремъка два пъти-веднъж аз и веднъж предния собственик.Колата я знам от 98г. и около 160000км.Ролките ако не свирят не се набутвай.
_________________ Legacy"90 2.2 GX 4WD
РОДЕН ЗА РИБОЛОВ,ПРИНУДЕН ДА РАБОТИ
Бесен куриер в Спиди
|
|
|
|
| Пет Авг 10, 2007 7:23 pm |
|
|
|
Kalio
|
|
Eй, пичове, мерси за съвета, ама не съм от София и не знам кой е Митака, да не говорим за Агента. Дайте жокер? Аз съм от Пазарджик.
Колата е на 160хил. и хич не знам, к`во е сменявал австриеца -предният и собственик. И все пак, някой сменявал ли е ролки?
|
|
|
|
| Пет Авг 10, 2007 9:45 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|

ремъкът най-вероятно е сменен на 100к км, т.е. има живот още около 40к км - това ако колата е правилно обслужвана. не е задължително да се сменя, но така и така си го купил, по-добре смени всичко което имаш като ново.
обтегачът се сменя само ако е фира, а водната помпа само ако тече - можеш спокойно да кажеш на онези от БОШ че това не е голф - да си прекарват номерата другаде. помпата се разбира дали е текла като я погледнеш отдолу - има зеленикава следа от дренажът на фибъра или направо мокри. но нямаш ли загуба на охладителна течност - изобщо не го мисли. вижте я само дали се върти мазно. обтегачът се сваля и се стиска на менгеме - полекичка. ако е фира ще го разберете
рискът при смяна на ремъка е да се е прецакала някоя от резбите на болтовете на ролките - в алуминий са и това е най-честият проблем. ние постоянно възстановяваме резби при смяна на ангренаж. проверявайте всеки един болт като го развивате - при прецакана резба част от навивките остават по болта като го свалиш. ако има такова нещо - пробиване с бормашината, по-голяма резба с медчика, навиване на пружинка с локтайт и готово - пак става оригиналният болт. а стягането после трябва да се прави само с динамометричен ключ - иначе много лесно се развалят резбите от пренатягане. нищо не бива да се стяга на око, ако нямате динамометричен ключ изобщо не започвайте. инфото в аутодатата е достатъчно и всеки що-годе кадърен човек може и сам да си смени ремъка.
като я разглобявате - огледайте дали няма течове от семерингите и от тапата, която се пада зад десният разпр. вал.
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Пет Авг 10, 2007 11:10 pm |
|
|
|
imprezaWRX
Регистриран на: Чет Фев 22, 2007 2:38 pm Постове: 1791 Местоположение: Белово
Автомобил: Mazda 3 2.0 disi
|
Kalio написа: Eй, пичове, мерси за съвета, ама не съм от София и не знам кой е Митака, да не говорим за Агента. Дайте жокер? Аз съм от Пазарджик. Колата е на 160хил. и хич не знам, к`во е сменявал австриеца -предният и собственик. И все пак, някой сменявал ли е ролки?
що не казваш че си от пазарджик бре
епа обади се,аз съм от белово.при васката на манастирите ходи ли?
при тия от бош пазарджик не стъпвай,при оги също.това са моите съвети.ако има нещо,питай на лични,и телефон щи дам. 
_________________ 201 HP tunet 3S-GE
|
|
|
|
| Съб Авг 11, 2007 7:25 am |
|
|
|
imprezaWRX
|
|
| Съб Авг 11, 2007 7:31 am |
|
|
|
kingalex
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 12:25 pm Постове: 313 Местоположение: Sofia
Автомобил: Forester 2.5XT 2007
|
Kalio написа: Eй, пичове, мерси за съвета, ама не съм от София и не знам кой е Митака, да не говорим за Агента. Дайте жокер? Аз съм от Пазарджик. Колата е на 160хил. и хич не знам, к`во е сменявал австриеца -предният и собственик. И все пак, някой сменявал ли е ролки?
На старата Импреца й смених и ролките и ремъка , защото много "свиреха" , беше на 145 хил и ремъка дотогава не беше сменян или поне в сервизната книжка не пишеше да е пипан . Беше много изяден по ръбовете и въпреки това ми се наложи да я джиткам още 1-2 хил км докато събера пара за смяна . Незнам откаде си ги купил ролките но много евтини ми се виждат . Аз ги купих по 75 лв и 80 лв ( общо 4бр. мисля че бяха ). Навсякъде където пише "АЗ" имам предвид Майсторите при които ходя  Така че наистина по-добре се разходи до София , може да ти излезе по-евтино една разходка отколкото смяна на Ремък . Таман се цокнеме по Бире 
_________________ Legacy III 2.5
|
|
|
|
| Съб Авг 11, 2007 12:36 pm |
|
|
|
Kalio
|

Леле, пичове, тая нощ, няма да се спи - УТРЕ ЩЕ СМЕНЯВАМЕ РЕМЪКА НА ИМПРЕЗАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ауууууу!
Така, това беше майтап, макар, че не вярвам да заспя лесно. Сега, по същество:
Ако "Agent dust" си същият Агент, дето е в сервиза на Митака, дето и него не го познавам, значи си професионален механик, н`ъл тъй. Значи си най-човечният механик с когото съм разговарял, за което БЛАГОДАРЯ. Не само това, мнението ти затвърждава и колебливото мое такова, добито от разговори с поне петима други монтьори и превода на Аутодатата. Лошото е, че съм пълен лаик. С техниката по принцип не, но с колите да. Примерно, също се сетих, че без динамометричен ключ, ще я оплескаме. Другата ми лоша черта, е че си вервам само на мене си. Сори, ама, такъв съм. Сам си оправям всичко, за коетото, не ме е страх, че ше ме утрепе. Като се сетя, какви вързани в ръцете хора има.... Отплеснах се.
ImprezaWRX, звънни на 0887/639672, като идваш към П-к, да пием по една боза. Ти също, ми потвърди мнението, че в Бош искат да ме изкормят, а при Оги не са в час. Кажи, за това момче при манастирите нещо повече.
А сега пет лафа, да кажа, как си купих Субару въобще. Ами как, като човек няма пари за джип, барабар с масрафа му, и си купува или Тойота Корола или Хонда Шатъл или Субару. И понеже жена ми обяви Тойотата за "грозна"/това е лично мнение на жена ми, моля Ви нямам нищо общо/, Хондите все са без климатици и хоп, къде на шега, къде на майтап, по обява от вестника и ха в Горубряне и ето ни - горди собственици на Импреза. Първата и единствена в Пазарджик, доколкото разбирам. А представяте, ли си да си бях взел 5678-мият Пасат, дето всеки може да му смени ангренажа. Каква скука!
За финал на поста, искам да изцитирам кума си, че: "Колата трябва да ти къдри косъма". Е, тая все повече ми го къдри.
|
|
|
|
| Съб Авг 11, 2007 10:56 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
няма нищо лошо в това сам да си обслужваш колата. моята не давам никой да я докосва - дори на митака не давам  ако нещо не знам - чета, питам и после го правя. устройството на автомобилът не е чак толкова сложно - но твърде много от механиците в БГ са просто занаятчии или мошенници с претенции, голяма част от тях са просто шлосери и ги бива в работата с пила, чук и гаечен ключ. ако сега някой спомене, че такава ни е държавата - не само в БГ положението е такова, клиентът може да гризне дървото навсякъде ако ще и зазка да кара
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Съб Авг 11, 2007 11:16 pm |
|
|
|
imprezaWRX
|
значи,манастирските блокове нали ги знаеш,като тръгнеш по околовръстното за пловдив преди коалита.там е васката,приятел ми е.тази седмица ще намина към пазарджик,ще ти се обадя и ако искаш ще те водя при васко
знаеш ли,до сега имах най-бързата импреза в окръга,щот беше единствена
agent dust написа: няма нищо лошо в това сам да си обслужваш колата. моята не давам никой да я докосва - дори на митака не давам  ако нещо не знам - чета, питам и после го правя.
агент,както винаги казваш много хубави думи

_________________ 201 HP tunet 3S-GE
|
|
Последна промяна imprezaWRX на Нед Авг 12, 2007 5:20 pm, променена общо 1 път
|
|
| Нед Авг 12, 2007 7:17 am |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
ми последно си монтирах халогени - рязах бронята, прекарвах кабели, релета бушони, накрая си сложих и бИгачково копче като на самолетите, с похлупаче - два дена си играх. никой друг нямаше да си играе толкова, освен ако не е на неговата кола 
|
|
|
|
| Нед Авг 12, 2007 3:17 pm |
|
|
|
ffly
Регистриран на: Чет Мар 29, 2007 1:24 pm Постове: 200 Местоположение: Sofia Рейтинг: 0
|
|
Агент, колко излиза смяна масло в дифовете на Импреза - 99г.? и дали имате масълце - че тая седмица май ще мина да ги смените че отивам на море а не съм ги поглеждал от както я купих, знам ли кво е вътре.
|
|
|
|
| Пон Авг 13, 2007 10:38 am |
|
|
|
Kalio
|

Сменихме го! Или по точно, смениха ми го, защото не ми дадоха да пипам аз. Гайките се отвиха сравнително лесно с изключение на шайбата на коляновия вал, там имаше тръба, но изпука и тръгна. Ремъка се оказа в прилично състояние, явно беше сменяван, една от ролките също. Другите три ромолеха леко. Все тая, сменихме ги всичките и ремъка. Между другото ми казаха, че са ме набутали,като са ми взели 100лв. за ремък Power Grip. Били по евтини, но майната му.
Какво ми направи странно впечатление, че обтегача беше в крайно задно положение? А в инструкцийте на аутодатата, пишеше изрично да се избута напред към ролката, да се стегнат болтовете му и чак тогава да се издърпа шплента, който го фиксира събран. Моите хора, въобще не обърнаха внимание на това и ми казаха, че нямало значение. Аз обаче ги накарах да го направят така както е по инструкция. Надявам се да не съм сбъркал. Така в крайно предно обтегача опъва повече ремъка, а както го заварих -по-малко?
Иначе водната помпа беше ОК. Всичко се стегна с динамометричен ключ, с препоръчаните усилия. Събраха я и колата тръгна.
Целият ремонт отне два часа на двама човека, като единият предимно пушеше. Мисля, че живот и здраве след 100хиляди, ако не я продам до тогава, мога да си сменя сам ремъка.
|
|
|
|
| Пон Авг 13, 2007 11:10 am |
|
|
|
Provigo
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 9:16 pm Постове: 657 Местоположение: Канада
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
|
За обтегача си абсолютно прав, точно така се прави. Това го има не само в аутодатата, ами и в сервис менюала на Субару. Честито ти нов ремък 
|
|
|
|
| Пон Авг 13, 2007 2:24 pm |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|

обтегачът се слага така, защото когато новият ремък поработи се отпуска малко. но не винаги обтегачът се слага в крайно положение към обтяжната ролка - трябва след слагане на ремъка да се провери да не е много натегнат, което принципно е задължително. но в общи линии това важи само когато са шлайфани блок и глави и са напасвани с помощта на гарнитури. понакога ако се сложи ремъкът според инструкциите остава пренатегнат - тогава обтегачът не се слага в крайно положение, понякога даже се избутва назад. в зависимост какво е правено по двигателят, понякога при слагане на ремъка той се опъва и без помощта на обтегачът - тогава самото слагане е малко по-слециално, а като махнеш шплента обтегачът изобщо не мърда - тогава се избутва малко назад за да има известен ход. но това се налага много рядко
иначе на импресата задният диф събира към 0.8л масло, при ръчна кутия около 3.5л, а при автоматична 1.2-1.3л, там предният диф е с отделно масло. самото масло май беше към 18лв литъра, мотул гиър, а на по-новите се слага мотул гиър 300, то е скъпо 38лв литъра. поне такива са цените по сломен, аз с финанси не се занимавам  ние слагаме предимно мотулски масла, понякога и мобил, то също е хубаво. грубата сметка за диференциално масло е 2л при автоматик и 4.5 при ръчна кутия
|
|
|
|
| Пон Авг 13, 2007 9:49 pm |
|
|
|
ffly
|
|
автоматик съм, ок мерси.
|
|
|
|
| Вто Авг 14, 2007 9:20 am |
|
|
|
Kalio
|
Агент, това за маслото, защо ми го казваш? Да не би да трябва да се сменява и диференциалното масло?
От всичко казано за обтягането, разбрах, че нищо не разбирам. Кофти по принцип, защото може и да съм пренатегнал ремъка.  А това води до какво? Да не би до разбиване на ролки и водна помпа 
|
|
|
|
| Вто Авг 14, 2007 9:46 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|