Отговори на тема
 Ангренажен ремък 
Автор Съобщение

Постове: 61
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте, юнаци!
Ей ме на, изтафрих се и аз със Импреза`93 , 1.8л. Ще пусна снимки, ама по късно, че сега няма време.
Та купих я, значи, Импрезата и започнаха чудениците. И нали нищо не разбирам, почнах от най-мъчното - ангренажния ремък. Купих ремъка и четирите ролки и тръгнах по сервизите. Леле, мъка и шашкане.... Един вика 200лв труд, друг се чеше и се отказва, трети вика "няма проблем, ще го сменим, ама т`ва Субарото японско ли беше... Най-накрая в сервиз Бош ми сервираха, че за да има смисъл от цялата работа, трябвало да се смени и водната помпа и пневматичният обтегач, което хвърля съответно още, съответно 130 и 280лв. върху вече дадените от мен 100 за ремък и 230 за четирите ролки.
Прибрах се вкъщи и си сипах една голяяааама ракия. И я почетвъртих.
Като преспах, днес отидох при едни приятели монтьори, разпечатахме от Аутодатата инструкцийте и се каним в неделя да я захващаме в гаража. Смятям да сменя само ремъка и ролките, пък да става к`вото ще. Ама до тогава, ако някой може да ми даде компетентен акъл, съм отворен да слушам, щото тая кола си я взех с много мерак и пари за друга скоро няма да имам, пък като слушам какви страхотии могат да станат с мотора, ако скъсам ремък....не ми се мисли.

Пет Авг 10, 2007 1:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 313
Автомобил: Forester 2.5XT 2007
Нов фен
Отговори с цитат
Kalio написа:
Здравейте, юнаци!
Ей ме на, изтафрих се и аз със Импреза`93 , 1.8л. Ще пусна снимки, ама по късно, че сега няма време.
Та купих я, значи, Импрезата и започнаха чудениците. И нали нищо не разбирам, почнах от най-мъчното - ангренажния ремък. Купих ремъка и четирите ролки и тръгнах по сервизите. Леле, мъка и шашкане.... Един вика 200лв труд, друг се чеше и се отказва, трети вика "няма проблем, ще го сменим, ама т`ва Субарото японско ли беше... Най-накрая в сервиз Бош ми сервираха, че за да има смисъл от цялата работа, трябвало да се смени и водната помпа и пневматичният обтегач, което хвърля съответно още, съответно 130 и 280лв. върху вече дадените от мен 100 за ремък и 230 за четирите ролки.
Прибрах се вкъщи и си сипах една голяяааама ракия. И я почетвъртих.
Като преспах, днес отидох при едни приятели монтьори, разпечатахме от Аутодатата инструкцийте и се каним в неделя да я захващаме в гаража. Смятям да сменя само ремъка и ролките, пък да става к`вото ще. Ама до тогава, ако някой може да ми даде компетентен акъл, съм отворен да слушам, щото тая кола си я взех с много мерак и пари за друга скоро няма да имам, пък като слушам какви страхотии могат да станат с мотора, ако скъсам ремък....не ми се мисли.

Най-напред добре дошъл . Първо да те успокоя , че много малко Субарута при скъсване на Ангренажния ремък имат поражения по Мотора . Второ : Погледни във раздела "Сервизи и Магазини" . Там има доста обстойно представяне на Всякакви Сервизи и Майстори . Някои са в така наречения "Черен Списък" Предлагам ти да се запознаеш първо със него :lol: И трето : не давай на всеки срещнат Майстор да пипурка по Японката че после и Механиците на Солберг няма да могат да ти помогнат .

Пет Авг 10, 2007 2:35 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1637
Рейтинг: 27
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Ако си от София,най-добре отивай право при Агента в сервиза на Митака :D

РОДЕН ЗА РИБОЛОВ,ПРИНУДЕН ДА РАБОТИ

Бесен куриер в Спиди

Пет Авг 10, 2007 4:06 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 200
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
- А кой ти каза че ремъка ти е за смяна? Както казваше Ник навремето, това съм го запомнил от него.
Според мен първо отиваш в сервиз да я види майстор на Субарута, дето това му е работа и като я прегледат обстоино и кажат - това и това е за смяна, ако имаш пари сменяваш ако не продължаваш така до де събереш и пак сменяваш. Небързай да се хвърляш с главата надолу в първия сервиз че както каза колегата може по-лошо да стане. Седни, почети малко тука, питай и после действай.
И със здраве да си я караш.

Пет Авг 10, 2007 4:07 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1637
Рейтинг: 27
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Колегата е прав.Ремъка лесно се вижда като махнеш пластмасовия капак.Аз на моята досега на съм сменял ролките,само ремъка два пъти-веднъж аз и веднъж предния собственик.Колата я знам от 98г. и около 160000км.Ролките ако не свирят не се набутвай.

РОДЕН ЗА РИБОЛОВ,ПРИНУДЕН ДА РАБОТИ

Бесен куриер в Спиди

Пет Авг 10, 2007 7:23 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Eй, пичове, мерси за съвета, ама не съм от София и не знам кой е Митака, да не говорим за Агента. Дайте жокер? Аз съм от Пазарджик.
Колата е на 160хил. и хич не знам, к`во е сменявал австриеца -предният и собственик. И все пак, някой сменявал ли е ролки?

Пет Авг 10, 2007 9:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
ремъкът най-вероятно е сменен на 100к км, т.е. има живот още около 40к км - това ако колата е правилно обслужвана. не е задължително да се сменя, но така и така си го купил, по-добре смени всичко което имаш като ново.

обтегачът се сменя само ако е фира, а водната помпа само ако тече - можеш спокойно да кажеш на онези от БОШ че това не е голф - да си прекарват номерата другаде. помпата се разбира дали е текла като я погледнеш отдолу - има зеленикава следа от дренажът на фибъра или направо мокри. но нямаш ли загуба на охладителна течност - изобщо не го мисли. вижте я само дали се върти мазно. обтегачът се сваля и се стиска на менгеме - полекичка. ако е фира ще го разберете

рискът при смяна на ремъка е да се е прецакала някоя от резбите на болтовете на ролките - в алуминий са и това е най-честият проблем. ние постоянно възстановяваме резби при смяна на ангренаж. проверявайте всеки един болт като го развивате - при прецакана резба част от навивките остават по болта като го свалиш. ако има такова нещо - пробиване с бормашината, по-голяма резба с медчика, навиване на пружинка с локтайт и готово - пак става оригиналният болт. а стягането после трябва да се прави само с динамометричен ключ - иначе много лесно се развалят резбите от пренатягане. нищо не бива да се стяга на око, ако нямате динамометричен ключ изобщо не започвайте. инфото в аутодатата е достатъчно и всеки що-годе кадърен човек може и сам да си смени ремъка.

като я разглобявате - огледайте дали няма течове от семерингите и от тапата, която се пада зад десният разпр. вал.

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Пет Авг 10, 2007 11:10 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1791
Автомобил: Mazda 3 2.0 disi
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Kalio написа:
Eй, пичове, мерси за съвета, ама не съм от София и не знам кой е Митака, да не говорим за Агента. Дайте жокер? Аз съм от Пазарджик.
Колата е на 160хил. и хич не знам, к`во е сменявал австриеца -предният и собственик. И все пак, някой сменявал ли е ролки?

що не казваш че си от пазарджик бре :D
епа обади се,аз съм от белово.при васката на манастирите ходи ли?
при тия от бош пазарджик не стъпвай,при оги също.това са моите съвети.ако има нещо,питай на лични,и телефон щи дам. :D

Съб Авг 11, 2007 7:25 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
и да вземеш да пишеш тук:
http://subaru.bg/forum/viewtopic.php?t=68
и тук:
http://subaru.bg/forum/viewtopic.php?t=563
еее,от кога чакам някой по градски,а ти си траеш.
нема а и се плашиш на импрезата :wink:

Съб Авг 11, 2007 7:31 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 313
Автомобил: Forester 2.5XT 2007
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Kalio написа:

На старата Импреца й смених и ролките и ремъка , защото много "свиреха" , беше на 145 хил и ремъка дотогава не беше сменян или поне в сервизната книжка не пишеше да е пипан . Беше много изяден по ръбовете и въпреки това ми се наложи да я джиткам още 1-2 хил км докато събера пара за смяна . Незнам откаде си ги купил ролките но много евтини ми се виждат . Аз ги купих по 75 лв и 80 лв ( общо 4бр. мисля че бяха ). Навсякъде където пише "АЗ" имам предвид Майсторите при които ходя :lol: Така че наистина по-добре се разходи до София , може да ти излезе по-евтино една разходка отколкото смяна на Ремък . Таман се цокнеме по Бире 8)

Съб Авг 11, 2007 12:36 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Леле, пичове, тая нощ, няма да се спи - УТРЕ ЩЕ СМЕНЯВАМЕ РЕМЪКА НА ИМПРЕЗАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ауууууу!
Така, това беше майтап, макар, че не вярвам да заспя лесно. Сега, по същество:
Ако "Agent dust" си същият Агент, дето е в сервиза на Митака, дето и него не го познавам, значи си професионален механик, н`ъл тъй. Значи си най-човечният механик с когото съм разговарял, за което БЛАГОДАРЯ. Не само това, мнението ти затвърждава и колебливото мое такова, добито от разговори с поне петима други монтьори и превода на Аутодатата. Лошото е, че съм пълен лаик. С техниката по принцип не, но с колите да. Примерно, също се сетих, че без динамометричен ключ, ще я оплескаме. Другата ми лоша черта, е че си вервам само на мене си. Сори, ама, такъв съм. Сам си оправям всичко, за коетото, не ме е страх, че ше ме утрепе. Като се сетя, какви вързани в ръцете хора има.... Отплеснах се.
ImprezaWRX, звънни на 0887/639672, като идваш към П-к, да пием по една боза. Ти също, ми потвърди мнението, че в Бош искат да ме изкормят, а при Оги не са в час. Кажи, за това момче при манастирите нещо повече.
А сега пет лафа, да кажа, как си купих Субару въобще. Ами как, като човек няма пари за джип, барабар с масрафа му, и си купува или Тойота Корола или Хонда Шатъл или Субару. И понеже жена ми обяви Тойотата за "грозна"/това е лично мнение на жена ми, моля Ви нямам нищо общо/, Хондите все са без климатици и хоп, къде на шега, къде на майтап, по обява от вестника и ха в Горубряне и ето ни - горди собственици на Импреза. Първата и единствена в Пазарджик, доколкото разбирам. А представяте, ли си да си бях взел 5678-мият Пасат, дето всеки може да му смени ангренажа. Каква скука!
За финал на поста, искам да изцитирам кума си, че: "Колата трябва да ти къдри косъма". Е, тая все повече ми го къдри.

Съб Авг 11, 2007 10:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пост 
няма нищо лошо в това сам да си обслужваш колата. моята не давам никой да я докосва - дори на митака не давам :-D ако нещо не знам - чета, питам и после го правя. устройството на автомобилът не е чак толкова сложно - но твърде много от механиците в БГ са просто занаятчии или мошенници с претенции, голяма част от тях са просто шлосери и ги бива в работата с пила, чук и гаечен ключ. ако сега някой спомене, че такава ни е държавата - не само в БГ положението е такова, клиентът може да гризне дървото навсякъде ако ще и зазка да кара

0899 612 719 - Венци

Съб Авг 11, 2007 11:16 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
значи,манастирските блокове нали ги знаеш,като тръгнеш по околовръстното за пловдив преди коалита.там е васката,приятел ми е.тази седмица ще намина към пазарджик,ще ти се обадя и ако искаш ще те водя при васко :wink:
знаеш ли,до сега имах най-бързата импреза в окръга,щот беше единствена :-D :-D :-D
agent dust написа:
няма нищо лошо в това сам да си обслужваш колата. моята не давам никой да я докосва - дори на митака не давам :-D ако нещо не знам - чета, питам и после го правя.

агент,както винаги казваш много хубави думи
:wink: :smt023

Последна промяна imprezaWRX на Нед Авг 12, 2007 5:20 pm, променена общо 1 път

Нед Авг 12, 2007 7:17 am
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
ми последно си монтирах халогени - рязах бронята, прекарвах кабели, релета бушони, накрая си сложих и бИгачково копче като на самолетите, с похлупаче - два дена си играх. никой друг нямаше да си играе толкова, освен ако не е на неговата кола :-D

0899 612 719 - Венци

Нед Авг 12, 2007 3:17 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Агент, колко излиза смяна масло в дифовете на Импреза - 99г.? и дали имате масълце - че тая седмица май ще мина да ги смените че отивам на море а не съм ги поглеждал от както я купих, знам ли кво е вътре.

Пон Авг 13, 2007 10:38 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Сменихме го! Или по точно, смениха ми го, защото не ми дадоха да пипам аз. Гайките се отвиха сравнително лесно с изключение на шайбата на коляновия вал, там имаше тръба, но изпука и тръгна. Ремъка се оказа в прилично състояние, явно беше сменяван, една от ролките също. Другите три ромолеха леко. Все тая, сменихме ги всичките и ремъка. Между другото ми казаха, че са ме набутали,като са ми взели 100лв. за ремък Power Grip. Били по евтини, но майната му.
Какво ми направи странно впечатление, че обтегача беше в крайно задно положение? А в инструкцийте на аутодатата, пишеше изрично да се избута напред към ролката, да се стегнат болтовете му и чак тогава да се издърпа шплента, който го фиксира събран. Моите хора, въобще не обърнаха внимание на това и ми казаха, че нямало значение. Аз обаче ги накарах да го направят така както е по инструкция. Надявам се да не съм сбъркал. Така в крайно предно обтегача опъва повече ремъка, а както го заварих -по-малко?
Иначе водната помпа беше ОК. Всичко се стегна с динамометричен ключ, с препоръчаните усилия. Събраха я и колата тръгна.
Целият ремонт отне два часа на двама човека, като единият предимно пушеше. Мисля, че живот и здраве след 100хиляди, ако не я продам до тогава, мога да си сменя сам ремъка.

Пон Авг 13, 2007 11:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 657
Автомобил: аутбек 3.0R '05
Рейтинг: 31
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
За обтегача си абсолютно прав, точно така се прави. Това го има не само в аутодатата, ами и в сервис менюала на Субару. Честито ти нов ремък :)

Пон Авг 13, 2007 2:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Отговори с цитат
Пост 
обтегачът се слага така, защото когато новият ремък поработи се отпуска малко. но не винаги обтегачът се слага в крайно положение към обтяжната ролка - трябва след слагане на ремъка да се провери да не е много натегнат, което принципно е задължително. но в общи линии това важи само когато са шлайфани блок и глави и са напасвани с помощта на гарнитури. понакога ако се сложи ремъкът според инструкциите остава пренатегнат - тогава обтегачът не се слага в крайно положение, понякога даже се избутва назад. в зависимост какво е правено по двигателят, понякога при слагане на ремъка той се опъва и без помощта на обтегачът - тогава самото слагане е малко по-слециално, а като махнеш шплента обтегачът изобщо не мърда - тогава се избутва малко назад за да има известен ход. но това се налага много рядко

иначе на импресата задният диф събира към 0.8л масло, при ръчна кутия около 3.5л, а при автоматична 1.2-1.3л, там предният диф е с отделно масло. самото масло май беше към 18лв литъра, мотул гиър, а на по-новите се слага мотул гиър 300, то е скъпо 38лв литъра. поне такива са цените по сломен, аз с финанси не се занимавам :D ние слагаме предимно мотулски масла, понякога и мобил, то също е хубаво. грубата сметка за диференциално масло е 2л при автоматик и 4.5 при ръчна кутия

0899 612 719 - Венци

Пон Авг 13, 2007 9:49 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
автоматик съм, ок мерси.

Вто Авг 14, 2007 9:20 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Агент, това за маслото, защо ми го казваш? Да не би да трябва да се сменява и диференциалното масло? :roll:
От всичко казано за обтягането, разбрах, че нищо не разбирам. Кофти по принцип, защото може и да съм пренатегнал ремъка. :? А това води до какво? Да не би до разбиване на ролки и водна помпа :shock:

Вто Авг 14, 2007 9:46 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема