Отговори на тема
 Замръзнала задна пръскалка, странно тракане, миризма на гума 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Да попитам дали някой друг има такива проблеми и как ги е разрешил, ако е.

1. Замръзва ми задната пръскалка. Предните пръскат, моторчето за задната се чува, но не пръска. Течността не е замръзнала. Като покарам дълго пак не се оправя. Размразява се само като я пъхна на топло в гараж и след 2-3часа почва да пръска. Излезе ли на студено - пак така... май замръзва в задната част, но знам ли :smt102 течносста ми уж е за -20-30... идеи?
2. Фаровете ми като се замърсят и все едно са спрени. Дали има пръскалки като за Б12 и ако няма, дали мога да сложа от Аутбек 1...?
3. Завчера ходих да покарам малко по снежен черен път... движех се с 30-40 и изтрясках яко от страната на шофьора няколко пъти, но май си е ок всичко. Идеята е, че на другия ден като запалих и тръгнах имаше доста яко чукане от дясно. Появяваше се, само като пусна на скорост колата да намалява. Като подам газ да ускорява и се оправя. Като се стопли двигателя се оправи. Това дали може да е от визкото на централния диф или е каре? Аз писах и на друго място, но да питам и тук. Като покарам мъжката и като спра замирисва на изгоряла гума. Мисля, че е или някъде отзад или в дясно. Ще карам то ще си покаже де :-)

Много благодаря предварително на всички!

Чет Дек 30, 2010 6:42 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5905
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А пък моята не замръзва :smt023 Щом замръзва мисля, че можеш и сам да си отговориш. Ако минеш мога да ти дам литър.
И пак намери кусур на този Аутбек бе... да си беше взел I генерация - и пръскалки има и LSD :smt082 А някой и япноски фарове с ксенон :smt023

Чет Дек 30, 2010 7:57 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Добре де :)
я ми обясни защо в казанчето и на предните не замръзва, ако е водата? ;-)

За фаровете сериозно - не ги ли измия ден-два и спират да светят просто. Днес светках за ченгета - никой не разбра. Иначе, поне някой маха... и вечер трудно виждам (освен от диоптъра)

Чет Дек 30, 2010 9:18 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 73
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5 GX "99
Рейтинг: 3
Нов фен
Отговори с цитат
И аз имам проблема с задната пръскалка...

Вчера купих течност за чистачките от LIDL, (че казанчето почти празно беше) напълних го догоре и ту пръска, ту не пръска.
На опаковката пише: PowerShine ароматизирана, до -19С, цена 1,99лв за 2л. Днес сутринта беше около -5С и отпред едва-едва пръскаше, отзад никой нямаше....

Преди това бях взел няква от Лукойл 2л. за 6лв. май по-добре беше...

Та затова се надявам проблема да е в боклуците, който купуваме, а не в колата.

Чет Дек 30, 2010 9:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5905
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
Щом говорим за замръзване - дай си сметка, че замръзва :smt129

Чет Дек 30, 2010 9:32 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Добре деее :)
ще мина да ми дадеш от твоята.
Утре най-много да му шибна литър спирт 80%, че да не замръзва... :smt134

Чет Дек 30, 2010 9:40 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 3414
Автомобил: wilderness outback
Телефон: 0877 40 43 30
Рейтинг: 613
Отговори с цитат
valqk написа:

За фаровете сериозно - не ги ли измия ден-два и спират да светят просто. Днес светках за ченгета - никой не разбра. Иначе, поне някой маха... и вечер трудно виждам (освен от диоптъра)

течноста в казанчето е много - затова не замръзва. Тази за задната чистачка като пръскаш, остатъчната се изтича и остават някакви капки които бързо изветряват и после замръзват. така е и при Рено5 и при Ситроен Берлинго2008г. и там е и с предните чистачки така.
Направи опит като замръзнат отиди на пароструйка на 55-65 градуса да те попръскат малко и ако се оправи си смени течноста. Моята я смених миналата зима и на -21 градуса във Варна ми пръскаха дюзите без проблем. Става и с кофти ракия ако имаш

Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"

Чет Дек 30, 2010 10:52 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 338
Автомобил: Субару ХВ, Витара,Мерцедес Виано
Телефон: 0898528707
Рейтинг: 5
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Ако не ти е жал за боята,сол в казанчето също върши работа,само че като изсъхне малко побелява.Пръскаш непрестанно. :smt134 Шегичка :!: :!: :!: Весело изкарване срещу Нова година,и дано през следващата всички колеги от форума да са здрави,весели и щастливи :smt023

Пет Дек 31, 2010 10:18 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1040
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Моите скромни наблюдения (без да съм физик), показват, че остатъчната лятна течност за чистачки в казанчето и зимната с която допълваме, когато застудее, не се смесват както очакваме! В следствие на това марката зимна течност не е толкова определяща, колкото максималното издухване на старата такава...
Отзад течността се съхранява в доста дълъг и тесен тръбопровод и там най-бързо ще замръзне! Същото се отнася и за предните пръскалки...
С две думи - когато се размръзне, пръскай до дупка и после само зимна... :)

Пон Яну 03, 2011 6:24 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Вчера свърши.
Мерси за съвета! :)
Сега ще си взема някакъв концентрат и да видим... :)

Пон Яну 03, 2011 7:19 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 253
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
valqk написа:

Евала колега за това, че успя да занимаеш форума със замръзващата течност за чистачки - все такива да са ни проблемите на Субару феновете.
Ами в казанчето не замръзва :roll: , щото двигателя е топъл и логично и казанчето се стопля, а отзад не - пробвай с калпава течност по магистралата и ще ти замръзнат предните пръскалки и от там ще спре да пръска. Фаровете пък ми светят супер яко и нямам проблем когато са мръсни, явно при теб проблема е персонален. Имам приятел с Витара и той се оплакваше, че не му светели фаровете - ами как да светят като стъклата му бяха станали матови, а рефлекторите му се бяха разпаднали.
Та мисълта ми (без да обиждам никой) беше да не занимаваме форума с излишни демагогии, на които можем и сами да си отговорим.
Ама, както казах все такива да са ни проблемите :D .

Пон Яну 03, 2011 9:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Някой мод да изтрие темата, моля.

Пон Яну 03, 2011 11:46 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 73
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5 GX "99
Рейтинг: 3
Нов фен
Отговори с цитат
Добро утро на всички,..

Извинете, че ще противореча, но според мен не трябва да се трие темата. Аз имам също проблем с пръскалката отзад и затова темата ми е интересна...
Може би някой е намерил решение на проблема (изключваме гениалните решения като сол в казанчето).

Все пак аз примерно като отида в магазина и видя "Зимна течност за чистчки, до -20С", решавам, че тази течност ако си я сложа аз в колата до -15С няма да се притеснявам от замръзване!! Наречете ме найвен, но е така.

Ако замръзва това според мен значи, че или има някакъв проблем с задната пръскалка или има някакъв проблем с течността.
Ако е първото хубаво е да го коментираме, за да видим дали има някакво решение, дори било то смяна на течността.
Ако е второто би било добре да има тема, в която да опишем от кой производители сме доволни и от кой не сме доволни.

Вто Яну 04, 2011 8:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 3414
Автомобил: wilderness outback
Телефон: 0877 40 43 30
Рейтинг: 613
Отговори с цитат
Евала колега за това, че успя да занимаеш форума със замръзващата течност за чистачки - все такива да са ни проблемите на Субару феновете.
Ами в казанчето не замръзва :roll: , щото двигателя е топъл и логично и казанчето се стопля, а отзад не - пробвай с калпава течност по магистралата и ще ти замръзнат предните пръскалки и от там ще спре да пръска. Фаровете пък ми светят супер яко и нямам проблем когато са мръсни, явно при теб проблема е персонален. Имам приятел с Витара и той се оплакваше, че не му светели фаровете - ами как да светят като стъклата му бяха станали матови, а рефлекторите му се бяха разпаднали.
Та мисълта ми (без да обиждам никой) беше да не занимаваме форума с излишни демагогии, на които можем и сами да си отговорим.
Ама, както казах все такива да са ни проблемите :D .[/quote]

[-X Колега много остро нещо се включи в темата, темата е интересна за повече от един учасник явно. На тебе като не ти харесва или не ти се занимава, ми не чети и не пиши тука :smt125 !!!

А това дето си го написал е доста грешно, течността за чистачки работи и при студен мотор :-D

Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"

Вто Яну 04, 2011 8:58 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 253
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
steling написа:

А това дето си го написал е доста грешно, течността за чистачки работи и при студен мотор :-D

Да колега наясно съм, че е така, а идеята ми беше, че когато течността е калпава и замръзва вероятността да пръскат предните пръскалки, когато е топъл двигателя и тя се поразмрази е по-голяма, отколкото крайната точка на задната чистачка, която е изложена на студ.

Вто Яну 04, 2011 9:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не обвинявайте само течността за чистачките!
Внимателно извадете пръскалката от задната врата(на багажника), така че да не счупите двете щипчици, разположени странично. Извадете маркучлето от пръскалката и пробвайте дебита.Трябва да хвърля плътна струя на метър.Ако е така почистете свалената пръскалка с тънко телче, препарат някакъв и надуйте в посока обратна на пръскането. Ако нямате необходимия дебит откопчайте гофрето, в което минава маркуча и което се намира между тавана и задния капак(при пантите) и там някъде намерете клапана, който не позволява да се изпразва водата по водния път.Този клапан е посочен и внимавайте ако го сваляте изцяло.Прилича на снадка на маркучи ,но малко по-дебела и е към 5см(което се вижда).Откачете входа на този клапан и пробвайте дебита в тази точка.Ако тук е добър дебита, това означава че този клапан е за смяна (или ремонт).Продават се такива клапанчета.Ако не го сменяте,то поне го промийте с каквото имате.Вътре има пружинка, която може да е клеясала. Ако и тук нямате добър дебит, проверете помпата за течността на задните пръскалки:-Заслушайте се дали и двете моторчета- за отпред и за отзад звучат по един и същ начин, разменете маркучите които излизат от тях и ако нещата се оправят,следва че е за смяна съответното моторче(внимавайте че и копчетата за пръскане отпред, отзад се сменят съответно).Например при мен се оказа точно слаб дебит в следствие на поизносен мотор-ефекта църцори и при по-студено направо си спира да пръска.Ако и след размяна на моторчетата не се оправи дебита, разгледайте за пречупване, усукване на маркуча, който идва от казанчето и (поне за фори) минава в лявата страна на купето.Ако след тази профилактика не се оправят нещата, почвайте да псувате с пълна цветност течността! Няма какво друго да е!

Вто Яну 04, 2011 11:28 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ето това е отношение към проблема!!!
Адаша :smt136 !!!
Тъй като за маркуча предполагах, че може да има подобни проблеми ми се искаше някой да сподели точно това!
Не знаех, че има възвратен клапан.
Това инфо си е за златен фонд според мен - ценно е.
Относно проблема - да Божо се оказа прав. Оказа се, че е замръзнало просто. Снощи сипах от Ехо 4л за -60 градуса и тази сутрин пръскаше като пич.
Явно възвратния клапан спомага за замръзването, понеже си върши работата и задържа течност, която е на по-студено отколкото отпред - под капака.

Относно това с топлия двигател - колега, знам бе колега, знам. Все пак под 0 градуса замръзва спирта... ъъъ... водата. Естественно, че съм пробвал на студено! :evil:

Може би, наистина ще е добре темата да се изчисти, да се смени заглавието и да се боцне - въпрос, отговор?

Вто Яну 04, 2011 1:56 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема