|
Страница 1 от 1
|
|
Замръзнала задна пръскалка, странно тракане, миризма на гума
| Автор |
Съобщение |
|
valqk
|

Да попитам дали някой друг има такива проблеми и как ги е разрешил, ако е. 1. Замръзва ми задната пръскалка. Предните пръскат, моторчето за задната се чува, но не пръска. Течността не е замръзнала. Като покарам дълго пак не се оправя. Размразява се само като я пъхна на топло в гараж и след 2-3часа почва да пръска. Излезе ли на студено - пак така... май замръзва в задната част, но знам ли  течносста ми уж е за -20-30... идеи? 2. Фаровете ми като се замърсят и все едно са спрени. Дали има пръскалки като за Б12 и ако няма, дали мога да сложа от Аутбек 1...? 3. Завчера ходих да покарам малко по снежен черен път... движех се с 30-40 и изтрясках яко от страната на шофьора няколко пъти, но май си е ок всичко. Идеята е, че на другия ден като запалих и тръгнах имаше доста яко чукане от дясно. Появяваше се, само като пусна на скорост колата да намалява. Като подам газ да ускорява и се оправя. Като се стопли двигателя се оправи. Това дали може да е от визкото на централния диф или е каре? Аз писах и на друго място, но да питам и тук. Като покарам мъжката и като спра замирисва на изгоряла гума. Мисля, че е или някъде отзад или в дясно. Ще карам то ще си покаже де  Много благодаря предварително на всички!
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Чет Дек 30, 2010 6:42 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
А пък моята не замръзва  Щом замръзва мисля, че можеш и сам да си отговориш. Ако минеш мога да ти дам литър. И пак намери кусур на този Аутбек бе... да си беше взел I генерация - и пръскалки има и LSD  А някой и япноски фарове с ксенон 
|
|
|
|
| Чет Дек 30, 2010 7:57 pm |
|
|
|
valqk
|
Добре де  я ми обясни защо в казанчето и на предните не замръзва, ако е водата? ;-) За фаровете сериозно - не ги ли измия ден-два и спират да светят просто. Днес светках за ченгета - никой не разбра. Иначе, поне някой маха... и вечер трудно виждам (освен от диоптъра)
|
|
|
|
| Чет Дек 30, 2010 9:18 pm |
|
|
|
tomov.b
Регистриран на: Пет Юни 25, 2010 2:50 pm Постове: 73 Местоположение: Пловдив
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5 GX "99
Рейтинг: 3
|
|
И аз имам проблема с задната пръскалка...
Вчера купих течност за чистачките от LIDL, (че казанчето почти празно беше) напълних го догоре и ту пръска, ту не пръска. На опаковката пише: PowerShine ароматизирана, до -19С, цена 1,99лв за 2л. Днес сутринта беше около -5С и отпред едва-едва пръскаше, отзад никой нямаше....
Преди това бях взел няква от Лукойл 2л. за 6лв. май по-добре беше...
Та затова се надявам проблема да е в боклуците, който купуваме, а не в колата.
|
|
|
|
| Чет Дек 30, 2010 9:31 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Щом говорим за замръзване - дай си сметка, че замръзва 
|
|
|
|
| Чет Дек 30, 2010 9:32 pm |
|
|
|
valqk
|
Добре деее  ще мина да ми дадеш от твоята. Утре най-много да му шибна литър спирт 80%, че да не замръзва... 
|
|
|
|
| Чет Дек 30, 2010 9:40 pm |
|
|
|
steling
|
valqk написа: Добре де  я ми обясни защо в казанчето и на предните не замръзва, ако е водата? ;-) За фаровете сериозно - не ги ли измия ден-два и спират да светят просто. Днес светках за ченгета - никой не разбра. Иначе, поне някой маха... и вечер трудно виждам (освен от диоптъра) течноста в казанчето е много - затова не замръзва. Тази за задната чистачка като пръскаш, остатъчната се изтича и остават някакви капки които бързо изветряват и после замръзват. така е и при Рено5 и при Ситроен Берлинго2008г. и там е и с предните чистачки така. Направи опит като замръзнат отиди на пароструйка на 55-65 градуса да те попръскат малко и ако се оправи си смени течноста. Моята я смених миналата зима и на -21 градуса във Варна ми пръскаха дюзите без проблем. Става и с кофти ракия ако имаш
_________________ www.karcher-cleanteh.com
Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"
|
|
|
|
| Чет Дек 30, 2010 10:52 pm |
|
|
|
Гената
Регистриран на: Чет Дек 17, 2009 6:08 pm Постове: 338 Местоположение: Гр.Плевен
Автомобил: Субару ХВ, Витара,Мерцедес Виано
Телефон: 0898528707
Рейтинг: 5
|
|
| Пет Дек 31, 2010 10:18 am |
|
|
|
Flat 6
Регистриран на: Съб Юни 10, 2006 10:58 am Постове: 1040 Местоположение: София
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
|
Моите скромни наблюдения (без да съм физик), показват, че остатъчната лятна течност за чистачки в казанчето и зимната с която допълваме, когато застудее, не се смесват както очакваме! В следствие на това марката зимна течност не е толкова определяща, колкото максималното издухване на старата такава... Отзад течността се съхранява в доста дълъг и тесен тръбопровод и там най-бързо ще замръзне! Същото се отнася и за предните пръскалки... С две думи - когато се размръзне, пръскай до дупка и после само зимна... 
_________________ https://selectparts.bg/
|
|
|
|
| Пон Яну 03, 2011 6:24 pm |
|
|
|
valqk
|
Вчера свърши. Мерси за съвета!  Сега ще си взема някакъв концентрат и да видим... 
|
|
|
|
| Пон Яну 03, 2011 7:19 pm |
|
|
|
danko23
Регистриран на: Съб Сеп 20, 2008 6:57 pm Постове: 253 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 0
|

valqk написа: Добре де  я ми обясни защо в казанчето и на предните не замръзва, ако е водата? ;-) За фаровете сериозно - не ги ли измия ден-два и спират да светят просто. Днес светках за ченгета - никой не разбра. Иначе, поне някой маха... и вечер трудно виждам (освен от диоптъра) Евала колега за това, че успя да занимаеш форума със замръзващата течност за чистачки - все такива да са ни проблемите на Субару феновете. Ами в казанчето не замръзва  , щото двигателя е топъл и логично и казанчето се стопля, а отзад не - пробвай с калпава течност по магистралата и ще ти замръзнат предните пръскалки и от там ще спре да пръска. Фаровете пък ми светят супер яко и нямам проблем когато са мръсни, явно при теб проблема е персонален. Имам приятел с Витара и той се оплакваше, че не му светели фаровете - ами как да светят като стъклата му бяха станали матови, а рефлекторите му се бяха разпаднали. Та мисълта ми (без да обиждам никой) беше да не занимаваме форума с излишни демагогии, на които можем и сами да си отговорим. Ама, както казах все такива да са ни проблемите  .
_________________ Legacy 2.5 AT Sedan Limited - 2000
|
|
|
|
| Пон Яну 03, 2011 9:57 pm |
|
|
|
valqk
|
|
Някой мод да изтрие темата, моля.
|
|
|
|
| Пон Яну 03, 2011 11:46 pm |
|
|
|
tomov.b
Регистриран на: Пет Юни 25, 2010 2:50 pm Постове: 73 Местоположение: Пловдив
Автомобил: SUBARU Legacy 2.5 GX "99
Рейтинг: 3
|
|
Добро утро на всички,..
Извинете, че ще противореча, но според мен не трябва да се трие темата. Аз имам също проблем с пръскалката отзад и затова темата ми е интересна... Може би някой е намерил решение на проблема (изключваме гениалните решения като сол в казанчето).
Все пак аз примерно като отида в магазина и видя "Зимна течност за чистчки, до -20С", решавам, че тази течност ако си я сложа аз в колата до -15С няма да се притеснявам от замръзване!! Наречете ме найвен, но е така.
Ако замръзва това според мен значи, че или има някакъв проблем с задната пръскалка или има някакъв проблем с течността. Ако е първото хубаво е да го коментираме, за да видим дали има някакво решение, дори било то смяна на течността. Ако е второто би било добре да има тема, в която да опишем от кой производители сме доволни и от кой не сме доволни.
|
|
|
|
| Вто Яну 04, 2011 8:52 am |
|
|
|
steling
|

Евала колега за това, че успя да занимаеш форума със замръзващата течност за чистачки - все такива да са ни проблемите на Субару феновете. Ами в казанчето не замръзва  , щото двигателя е топъл и логично и казанчето се стопля, а отзад не - пробвай с калпава течност по магистралата и ще ти замръзнат предните пръскалки и от там ще спре да пръска. Фаровете пък ми светят супер яко и нямам проблем когато са мръсни, явно при теб проблема е персонален. Имам приятел с Витара и той се оплакваше, че не му светели фаровете - ами как да светят като стъклата му бяха станали матови, а рефлекторите му се бяха разпаднали. Та мисълта ми (без да обиждам никой) беше да не занимаваме форума с излишни демагогии, на които можем и сами да си отговорим. Ама, както казах все такива да са ни проблемите  .[/quote]  Колега много остро нещо се включи в темата, темата е интересна за повече от един учасник явно. На тебе като не ти харесва или не ти се занимава, ми не чети и не пиши тука  !!! А това дето си го написал е доста грешно, течността за чистачки работи и при студен мотор 
_________________ www.karcher-cleanteh.com
Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"
|
|
|
|
| Вто Яну 04, 2011 8:58 am |
|
|
|
danko23
Регистриран на: Съб Сеп 20, 2008 6:57 pm Постове: 253 Местоположение: Пловдив Рейтинг: 0
|
steling написа: А това дето си го написал е доста грешно, течността за чистачки работи и при студен мотор  Да колега наясно съм, че е така, а идеята ми беше, че когато течността е калпава и замръзва вероятността да пръскат предните пръскалки, когато е топъл двигателя и тя се поразмрази е по-голяма, отколкото крайната точка на задната чистачка, която е изложена на студ.
_________________ Legacy 2.5 AT Sedan Limited - 2000
|
|
|
|
| Вто Яну 04, 2011 9:36 am |
|
|
|
agogov
Регистриран на: Съб Ное 01, 2008 9:59 am Постове: 1325 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50 
|

Не обвинявайте само течността за чистачките! Внимателно извадете пръскалката от задната врата(на багажника), така че да не счупите двете щипчици, разположени странично. Извадете маркучлето от пръскалката и пробвайте дебита.Трябва да хвърля плътна струя на метър.Ако е така почистете свалената пръскалка с тънко телче, препарат някакъв и надуйте в посока обратна на пръскането. Ако нямате необходимия дебит откопчайте гофрето, в което минава маркуча и което се намира между тавана и задния капак(при пантите) и там някъде намерете клапана, който не позволява да се изпразва водата по водния път.Този клапан е посочен и внимавайте ако го сваляте изцяло.Прилича на снадка на маркучи ,но малко по-дебела и е към 5см(което се вижда).Откачете входа на този клапан и пробвайте дебита в тази точка.Ако тук е добър дебита, това означава че този клапан е за смяна (или ремонт).Продават се такива клапанчета.Ако не го сменяте,то поне го промийте с каквото имате.Вътре има пружинка, която може да е клеясала. Ако и тук нямате добър дебит, проверете помпата за течността на задните пръскалки:-Заслушайте се дали и двете моторчета- за отпред и за отзад звучат по един и същ начин, разменете маркучите които излизат от тях и ако нещата се оправят,следва че е за смяна съответното моторче(внимавайте че и копчетата за пръскане отпред, отзад се сменят съответно).Например при мен се оказа точно слаб дебит в следствие на поизносен мотор-ефекта църцори и при по-студено направо си спира да пръска.Ако и след размяна на моторчетата не се оправи дебита, разгледайте за пречупване, усукване на маркуча, който идва от казанчето и (поне за фори) минава в лявата страна на купето.Ако след тази профилактика не се оправят нещата, почвайте да псувате с пълна цветност течността! Няма какво друго да е!
_________________ Електроника
|
|
2
|
|
| Вто Яну 04, 2011 11:28 am |
|
|
|
valqk
|
Ето това е отношение към проблема!!! Адаша  !!! Тъй като за маркуча предполагах, че може да има подобни проблеми ми се искаше някой да сподели точно това! Не знаех, че има възвратен клапан. Това инфо си е за златен фонд според мен - ценно е. Относно проблема - да Божо се оказа прав. Оказа се, че е замръзнало просто. Снощи сипах от Ехо 4л за -60 градуса и тази сутрин пръскаше като пич. Явно възвратния клапан спомага за замръзването, понеже си върши работата и задържа течност, която е на по-студено отколкото отпред - под капака. Относно това с топлия двигател - колега, знам бе колега, знам. Все пак под 0 градуса замръзва спирта... ъъъ... водата. Естественно, че съм пробвал на студено!  Може би, наистина ще е добре темата да се изчисти, да се смени заглавието и да се боцне - въпрос, отговор?
|
|
|
|
| Вто Яну 04, 2011 1:56 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|