| Автор |
Съобщение |
|
niki76
Регистриран на: Вто Яну 08, 2008 9:06 pm Постове: 167 Местоположение: Пещера
Автомобил: Субару Вивио
Рейтинг: 16
|
|
Приятел всяка есен преди да застудее слага 1л спирт95% в резервоара за обиране на водата.Казва,че откакто го прави колата по лесно пали зимата и работи по-добре.Някой може ли да каже от личен опит каква е ползата ,и какво е съотношението за смесване.
_________________ Рибата винаги кълве повече на отсрешния бряг.
|
|
|
|
| Вто Яну 04, 2011 6:58 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
|
Лада ли кара твоя приятел ?
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Вто Яну 04, 2011 9:30 pm |
|
|
|
BE REAL
Регистриран на: Чет Мар 01, 2007 11:26 pm Постове: 619 Местоположение: JAPAN
Автомобил: коли , които не са правени от Краси
Рейтинг: 120  
|
|
| Вто Яну 04, 2011 9:35 pm |
|
|
|
msdjorjo
Регистриран на: Нед Сеп 07, 2008 9:41 am Постове: 874 Местоположение: Варна
Автомобил: LEGACY 2.0 my95/2.5 my99
Телефон: 0889014565
Рейтинг: 47 
|
|
има един такъв вариянт.на всяка бензиностанция резерварите правят конденз и когато зареждаме гориво в резервара влизат и малка част Н2О.с нашите резервари се получава същото.от една страна тоя спирт се смесва с водата и тя изгаря а от друга пречиства магистралите за горивото.използването му има добри страни стига да несе прекалява.за 1l.спирт трябва да имаш в резервара минимум 30l. бензин и повторно да се слага най-малко след зареждане на поне 200-300l. за дизела пък се добавя бензин за по лесно запалване зимата.
_________________ Ако искаш да си щастлив един ден - напий се! Ако искаш да си щастлив един месец - ожени се! Ако искаш да си щастлив цял живот - карай Субару! http://betoteh.com/bg/index.html
|
|
|
|
| Вто Яну 04, 2011 11:11 pm |
|
|
|
dessito
Регистриран на: Чет Окт 14, 2010 7:00 pm Постове: 866 Местоположение: София
Автомобил: Impreza2.2Т ,Impreza H6,Subaru SVX
Рейтинг: 170   
|
На мен ми свърши работа,но при гореспоменатите условия от колегата! Аз писах са това мое премеждие тук viewtopic.php?f=1&t=7551
_________________ Subaru Workshop 1040
|
|
2
|
|
| Сря Яну 05, 2011 1:33 am |
|
|
|
niki76
|
Благодаря на тези ,които дадоха мнение по темата.За другите аконяма какво да кажат,има си тема с вицове.Ще опитам и аз по начина ,който споделихте.Едва ли моя резорвоар е лишен от кондез. 
|
|
|
|
| Сря Яну 05, 2011 10:50 am |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
|
само че спирта трябва да е от този синия, за горене.
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Сря Яну 05, 2011 7:41 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|
niki76 написа: Благодаря на тези ,които дадоха мнение по темата.За другите аконяма какво да кажат,има си тема с вицове.Ще опитам и аз по начина ,който споделихте.Едва ли моя резорвоар е лишен от кондез.  Колега, ако обичаш не ми давай напътствия, защото и аз като теб зададох най-прост въпрос 
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Сря Яну 05, 2011 9:41 pm |
|
|
|
Двигателист
Регистриран на: Чет Окт 21, 2010 10:55 pm Постове: 159 Местоположение: София
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114  
|
Идеята е водата която се намира в резервоарите на старите ни автомобили да стане горима. Друг е въпроса, че горивната помпа обикновено дърпа малко над нивото на дъното и не подава вода към инжекторите. По-друг е въпроса обаче, че при автомобили с по-голямо ЕГН и особено метални горивни резервоари, водата може да е в повече и да предизвиква смущения в горенето. Тогава алкохолът (в резервоара, не  ) наистина ще помогне. Иначе няма да помогне, но няма и да навреди. Малко известен факт е, че на границата бензин/вода се развиват бактерии, които като пукнат, образуват кофти отлагания в горивната уредба - звучи малко като виц. Ако сипвате спирт, желателно е най-висок процент - над 90 - има в аптеките, но е скъп. Етанол или метанол - без значение (втория си го знаете, че е токсичен). Спирта за горене (син, денатуриран) също става, но там понякога процента е по-нисък (мерил съм дори 70), което е нежелателно.
_________________ Лудия
|
|
|
|
| Сря Яну 05, 2011 11:49 pm |
|
|
|
Joro - Sofia
Регистриран на: Вто Фев 24, 2009 8:15 pm Постове: 298 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback 2.5 - 2000, MT
Рейтинг: 17
|
|
Съгласен съм с всичко горе изложено. Само искам да добавя, че за да не се образува през зимата конденз в резервоара е желателно той (резрвоара) да е пълен колкото се може повече. Особено ако колата е "уличница" и дълго време няма да се кара. Виждал съм и специални добавки за изгаряне на водата, но те са по скъпи от спирта.
_________________ Subaru Outback 2.5 - 2000, MT Subaru е автомобил за ценители! 1. Ако съдбата ти обърне гръб, просто я изчакай да се наведе! 2. Понякога решителната крачка напред се дължи на здрав шут отзад!
|
|
|
|
| Чет Яну 06, 2011 12:42 am |
|
|
|
niki76
|
Първо не давам напътствия на никой  ,мисля,че засегнатите искат в тяхните теми да се пише по същество.Наистина е интересно това с бактерииите в резервоара.Идеята ми беше дали помага ползването на спирт,като профилактика,и дали има някаква вреда.Благодаря на колегите ,който помогнаха за изясняване на ''казуса''.Аз намирам по аптеките 95% безцветен,колата ми е в гараж,резервоара е малък,но много рядко пълен  .Ще пробвам със спирта,пък то ще си покаже.Поздрави и безавариини на всички. 
|
|
|
|
| Чет Яну 06, 2011 11:04 am |
|
|
|
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133  
|
niki76 написа: ...Аз намирам по аптеките 95% безцветен....  Най-добре е етанол или метанол ЧЗА 99.99% - 12 лв/л по 100 ml през 2-3 месеца е напълно достатъчно. За микроорганизми не се притеснявайте, бензина е толкова токсичен и притежава такова осмотично налягане, че надали нещо живо от нашета планета ще му устои 
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Чет Яну 06, 2011 4:37 pm |
|
|
|
Miro1972
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2010 7:34 pm Постове: 886 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266     
|
Здравейте и от мен! Ако се обърнем към органичната химия , то формулата на етиловия алкохол е C2H5OH или преведено на български когато спирта гори се отделя Co2 и вода! Както всички знаем водата не гори , така че ако някое Субару се движи като гори вода го купувам ВЕДНАГА  единственото , което спирта прави е да разствори водата от резервоара и тя да излезе отзад като пара! Бензина като мастноразтворим , не може да разствори водата и плува над нея. Така че от физикохимична гледна точка, слагането на 99.99% етилов алкохол в резервоара има резон. Но не знам как се отразява на двигателя
_________________ Отначало момченцата се интересуват от коли , а момиченцата от кукли. По-късно ролите се разменят! It's all we'll drive- Subaru
|
|
|
|
| Сря Яну 26, 2011 9:20 pm |
|
|
|
alexx
Регистриран на: Пет Фев 05, 2010 6:35 pm Постове: 297 Местоположение: Sofia
Автомобил: Subaru Impreza 2.0 115 HP
Рейтинг: -3
|
mirovarna написа: Здравейте и от мен! Ако се обърнем към органичната химия , то формулата на етиловия алкохол е C2H5OH или преведено на български когато спирта гори се отделя Co2 и вода! Както всички знаем водата не гори , така че ако някое Субару се движи като гори вода го купувам ВЕДНАГА  единственото , което спирта прави е да разствори водата от резервоара и тя да излезе отзад като пара! Бензина като мастноразтворим , не може да разствори водата и плува над нея. Така че от физикохимична гледна точка, слагането на 99.99% етилов алкохол в резервоара има резон. Но не знам как се отразява на двигателя от написаното по горе и от това което знам, ще му се отрази положително
_________________ IMPREZA WAGON EJ20E 4WD MT '96MY
|
|
|
|
| Сря Яну 26, 2011 10:52 pm |
|
|
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|
niki76 написа: Приятел всяка есен преди да застудее слага 1л спирт95% в резервоара за обиране на водата.Казва,че откакто го прави колата по лесно пали зимата и работи по-добре.Някой може ли да каже от личен опит каква е ползата ,и какво е съотношението за смесване. има специални добавки за "обиране на вода" водят се прочистване на горивната сиситема... съвсем скоро видях такава на Лики моли в действие, но реално дали има ефект незам
_________________ METHANE LIMITED EDITION (CNG)
|
|
|
|
| Сря Яну 26, 2011 11:34 pm |
|
|
|
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133  
|

mirovarna написа: Здравейте и от мен! Ако се обърнем към органичната химия , то формулата на етиловия алкохол е C2H5OH или преведено на български когато спирта гори се отделя Co2 и вода! Както всички знаем водата не гори , така че ако някое Субару се движи като гори вода го купувам ВЕДНАГА  единственото , което спирта прави е да разствори водата от резервоара и тя да излезе отзад като пара! Бензина като мастноразтворим , не може да разствори водата и плува над нея. Така че от физикохимична гледна точка, слагането на 99.99% етилов алкохол в резервоара има резон. Но не знам как се отразява на двигателя То и при метана и пропан-бутана се отделят въглероден диоксид и вода и последната също не гори, а е продукт от изгарянето, целта на поставянето на високо процентен етанол е да разтвори ненужната вода до 50-60%, която да изгори. Относно смесването: Етанолът може да бъде използван като гориво за автомобили. Като E100 (чист етанол) широко се използва за гориво в Бразилия и Аржентина, като за целта е нужен специален двигател. Може да се използва и като добавка в обикновен двигател. В САЩ често срещани са Е10 и Е85, които съдържат съответно 10 и 85% етанол. В Бразилия смеската от 20-25% етанол с бензин (газолин тип Ц) е единствения вид гориво, който може да се зареди на горивостанциите. Това гориво е с по-малко вредни газове при изгаряне от нормалния бензин. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BBСиреч, ако сложите на 60 л бензин 100 мл спирт и той поеме 100 мл вода - процента на спирта в бензина ще е 0,33% 
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
|
|
|
|
| Чет Яну 27, 2011 12:10 pm |
|
|
|
Miro1972
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2010 7:34 pm Постове: 886 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266     
|
В крайна сметка в което и гърло да сипете 100гр алкохол ще се отрази добре!  както е казал брата римлянин : Vino purum, penis durum! ( чисто вино - кораво " бутало" ) 
_________________ Отначало момченцата се интересуват от коли , а момиченцата от кукли. По-късно ролите се разменят! It's all we'll drive- Subaru
|
|
|
|
| Чет Яну 27, 2011 1:50 pm |
|
|
|
steling
|
|
_________________ www.karcher-cleanteh.com
Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"
|
|
|
|
| Чет Яну 27, 2011 3:08 pm |
|
|
|
Barbow
Регистриран на: Вто Яну 11, 2011 11:53 am Постове: 4 Местоположение: София
Автомобил: Subaru 1800 2 броя
Рейтинг: 0
|
Май алкохол в бензина си има и без наша намеса: "Oxygen content % (m/m) - 2.7 Oxygenate compounds content % (v/v) Methanol - 3.0 Ethanol - 5.0 Iso propil alcohol - 10.0 Iso butyl alcohol - 10.0 Tert butyl alcohol - 7.0 Ethers (5 or more C atoms) - 15.0 Other oxygenates - 10.0" http://www.rompetrol.com/cms/rompetrol_ ... soline.pdfДа не го прахосваме напразно 
|
|
|
|
| Чет Яну 27, 2011 5:29 pm |
|
|
|
suncho009
Регистриран на: Пон Сеп 17, 2007 11:02 am Постове: 175 Местоположение: Spain
Автомобил: Импреса 2,0R,2007
Телефон: 0897342858
Рейтинг: 0
|
|
В дизеловото гориво се добавя през зимата до 5% керосин(газ за осветление).Може и бензин,ако колата не е твоя!
_________________ Някой ден и аз ш'зема да напиша една умност тука!
|
|
|
|
| Пон Фев 07, 2011 1:56 pm |
|
|
|