Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2  >
 Спирт в бензина 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 167
Автомобил: Субару Вивио
Рейтинг: 16
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Приятел всяка есен преди да застудее слага 1л спирт95% в резервоара за обиране на водата.Казва,че откакто го прави колата по лесно пали зимата и работи по-добре.Някой може ли да каже от личен опит каква е ползата ,и какво е съотношението за смесване.

Вто Яну 04, 2011 6:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Лада ли кара твоя приятел ?

Вто Яну 04, 2011 9:30 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 619
Автомобил: коли , които не са правени от Краси
Рейтинг: 120
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
:smt082 :smt082 :-D :-D

Вто Яну 04, 2011 9:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 874
Автомобил: LEGACY 2.0 my95/2.5 my99
Телефон: 0889014565
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
има един такъв вариянт.на всяка бензиностанция резерварите правят конденз и когато зареждаме гориво в резервара влизат и малка част Н2О.с нашите резервари се получава същото.от една страна тоя спирт се смесва с водата и тя изгаря а от друга пречиства магистралите за горивото.използването му има добри страни стига да несе прекалява.за 1l.спирт трябва да имаш в резервара минимум 30l. бензин и повторно да се слага най-малко след зареждане на поне 200-300l. за дизела пък се добавя бензин за по лесно запалване зимата.

http://betoteh.com/bg/index.html

Вто Яну 04, 2011 11:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 866
Автомобил: Impreza2.2Т ,Impreza H6,Subaru SVX
Рейтинг: 170
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На мен ми свърши работа,но при гореспоменатите условия от колегата!
Аз писах са това мое премеждие тук viewtopic.php?f=1&t=7551

Сря Яну 05, 2011 1:33 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Благодаря на тези ,които дадоха мнение по темата.За другите аконяма какво да кажат,има си тема с вицове.Ще опитам и аз по начина ,който споделихте.Едва ли моя резорвоар е лишен от кондез. :smt023

Сря Яну 05, 2011 10:50 am
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
само че спирта трябва да е от този синия, за горене.

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Сря Яну 05, 2011 7:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
niki76 написа:
Благодаря на тези ,които дадоха мнение по темата.За другите аконяма какво да кажат,има си тема с вицове.Ще опитам и аз по начина ,който споделихте.Едва ли моя резорвоар е лишен от кондез. :smt023

Колега, ако обичаш не ми давай напътствия, защото и аз като теб зададох най-прост въпрос :idea:

Сря Яну 05, 2011 9:41 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 159
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114
Отговори с цитат
Идеята е водата която се намира в резервоарите на старите ни автомобили да стане горима. Друг е въпроса, че горивната помпа обикновено дърпа малко над нивото на дъното и не подава вода към инжекторите. По-друг е въпроса обаче, че при автомобили с по-голямо ЕГН и особено метални горивни резервоари, водата може да е в повече и да предизвиква смущения в горенето. Тогава алкохолът (в резервоара, не :beer02: ) наистина ще помогне. Иначе няма да помогне, но няма и да навреди. Малко известен факт е, че на границата бензин/вода се развиват бактерии, които като пукнат, образуват кофти отлагания в горивната уредба - звучи малко като виц. Ако сипвате спирт, желателно е най-висок процент - над 90 - има в аптеките, но е скъп. Етанол или метанол - без значение (втория си го знаете, че е токсичен). Спирта за горене (син, денатуриран) също става, но там понякога процента е по-нисък (мерил съм дори 70), което е нежелателно.

Сря Яну 05, 2011 11:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 298
Автомобил: Subaru Outback 2.5 - 2000, MT
Рейтинг: 17
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Съгласен съм с всичко горе изложено. Само искам да добавя, че за да не се образува през зимата конденз в резервоара е желателно той (резрвоара) да е пълен колкото се може повече. Особено ако колата е "уличница" и дълго време няма да се кара. Виждал съм и специални добавки за изгаряне на водата, но те са по скъпи от спирта.

2. Понякога решителната крачка напред се дължи на здрав шут отзад!

Чет Яну 06, 2011 12:42 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Първо не давам напътствия на никой :idea: ,мисля,че засегнатите искат в тяхните теми да се пише по същество.Наистина е интересно това с бактерииите в резервоара.Идеята ми беше дали помага ползването на спирт,като профилактика,и дали има някаква вреда.Благодаря на колегите ,който помогнаха за изясняване на ''казуса''.Аз намирам по аптеките 95% безцветен,колата ми е в гараж,резервоара е малък,но много рядко пълен :smt129 .Ще пробвам със спирта,пък то ще си покаже.Поздрави и безавариини на всички. :smt023

Чет Яну 06, 2011 11:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Отговори с цитат
niki76 написа:
...Аз намирам по аптеките 95% безцветен.... :smt023

Най-добре е етанол или метанол ЧЗА 99.99% - 12 лв/л по 100 ml през 2-3 месеца е напълно достатъчно. За микроорганизми не се притеснявайте, бензина е толкова токсичен и притежава такова осмотично налягане, че надали нещо живо от нашета планета ще му устои :smt129

Чет Яну 06, 2011 4:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 886
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте и от мен! Ако се обърнем към органичната химия , то формулата на етиловия алкохол е C2H5OH или преведено на български когато спирта гори се отделя Co2 и вода! Както всички знаем водата не гори , така че ако някое Субару се движи като гори вода го купувам ВЕДНАГА :smt136 единственото , което спирта прави е да разствори водата от резервоара и тя да излезе отзад като пара! Бензина като мастноразтворим , не може да разствори водата и плува над нея. Така че от физикохимична гледна точка, слагането на 99.99% етилов алкохол в резервоара има резон. Но не знам как се отразява на двигателя

Сря Яну 26, 2011 9:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 297
Автомобил: Subaru Impreza 2.0 115 HP
Рейтинг: -3
Кофти...
Отговори с цитат
mirovarna написа:
Здравейте и от мен! Ако се обърнем към органичната химия , то формулата на етиловия алкохол е C2H5OH или преведено на български когато спирта гори се отделя Co2 и вода! Както всички знаем водата не гори , така че ако някое Субару се движи като гори вода го купувам ВЕДНАГА :smt136 единственото , което спирта прави е да разствори водата от резервоара и тя да излезе отзад като пара! Бензина като мастноразтворим , не може да разствори водата и плува над нея. Така че от физикохимична гледна точка, слагането на 99.99% етилов алкохол в резервоара има резон. Но не знам как се отразява на двигателя

от написаното по горе и от това което знам, ще му се отрази положително

Сря Яну 26, 2011 10:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Отговори с цитат
niki76 написа:
Приятел всяка есен преди да застудее слага 1л спирт95% в резервоара за обиране на водата.Казва,че откакто го прави колата по лесно пали зимата и работи по-добре.Някой може ли да каже от личен опит каква е ползата ,и какво е съотношението за смесване.

има специални добавки за "обиране на вода" водят се прочистване на горивната сиситема... съвсем скоро видях такава на Лики моли в действие, но реално дали има ефект незам

Сря Яну 26, 2011 11:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Отговори с цитат
mirovarna написа:

То и при метана и пропан-бутана се отделят въглероден диоксид и вода и последната също не гори, а е продукт от изгарянето, целта на поставянето на високо процентен етанол е да разтвори ненужната вода до 50-60%, която да изгори. ;)

Относно смесването:
Етанолът може да бъде използван като гориво за автомобили. Като E100 (чист етанол) широко се използва за гориво в Бразилия и Аржентина, като за целта е нужен специален двигател. Може да се използва и като добавка в обикновен двигател. В САЩ често срещани са Е10 и Е85, които съдържат съответно 10 и 85% етанол. В Бразилия смеската от 20-25% етанол с бензин (газолин тип Ц) е единствения вид гориво, който може да се зареди на горивостанциите. Това гориво е с по-малко вредни газове при изгаряне от нормалния бензин.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB

Сиреч, ако сложите на 60 л бензин 100 мл спирт и той поеме 100 мл вода - процента на спирта в бензина ще е 0,33% :D

Чет Яну 27, 2011 12:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 886
Автомобил: Subaru Forester 2.0D 2H(Мечо)
Рейтинг: 266
Отговори с цитат
В крайна сметка в което и гърло да сипете 100гр алкохол ще се отрази добре! :beer01: както е казал брата римлянин : Vino purum, penis durum! ( чисто вино - кораво " бутало" ) :smt139

Чет Яну 27, 2011 1:50 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 3414
Автомобил: wilderness outback
Телефон: 0877 40 43 30
Рейтинг: 613
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
mirovarna написа:
В крайна сметка в което и гърло да сипете 100гр алкохол ще се отрази добре! :beer01: както е казал брата римлянин : Vino purum, penis durum! ( чисто вино - кораво " бутало" ) :smt139

=D> :smt139 :smt139 :smt139

Автомобилът е толкова проходим...."колкото го прежалиш!!"

Чет Яну 27, 2011 3:08 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 4
Автомобил: Subaru 1800 2 броя
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Май алкохол в бензина си има и без наша намеса:

"Oxygen content % (m/m) - 2.7
Oxygenate compounds content % (v/v)
Methanol - 3.0
Ethanol - 5.0
Iso propil alcohol - 10.0
Iso butyl alcohol - 10.0
Tert butyl alcohol - 7.0
Ethers (5 or more C atoms) - 15.0
Other oxygenates - 10.0"

http://www.rompetrol.com/cms/rompetrol_ ... soline.pdf

Да не го прахосваме напразно :beer01:

Чет Яну 27, 2011 5:29 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 175
Автомобил: Импреса 2,0R,2007
Телефон: 0897342858
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
В дизеловото гориво се добавя през зимата до 5% керосин(газ за осветление).Може и бензин,ако колата не е твоя!

Пон Фев 07, 2011 1:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >