Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2, 3, 4  >
 Свещи 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Скоро умувахме с един колега, какви свещи да си изберем и се развъртях из нета и установих разлики от препоръчваните от ръководството за EJ20 (SG 2.0) - свещи - BKR5E-11 (NGK) и препоръчваните от NGK - BKR6E-11 (2756) with an equivalent BKR6EIX-11 справка - http://www.ngkpartfinder.co.uk/ - разликата е в топлинното число, казват, че 6-та е с по-ниски детонации и естествено някой кон отгоре, ама знае ли човек. Някой корифей на свещовата мисъл да се изкаже, че нещо тъмно ми се види с тези свещи. :lol:

Тука има малко полезна информация за разтълкуване:

http://www.dansmc.com/sparkplugs1.htm
http://www.dansmc.com/Spark_Plugs/Spark_Plugs_catalog.html

Прикачени файлове:
NGKsparkplugchart.JPG
NGKsparkplugchart.JPG [ 125.4 KiB | Прегледано 7343 пъти ]
NGK-heatrange.JPG
NGK-heatrange.JPG [ 21.34 KiB | Прегледано 7343 пъти ]

Сря Фев 09, 2011 5:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Като си взел с линковете чакай да допълня и аз каквото имам

http://jdmfsm.info/Auto/--General--/Art ... /Articles/
http://jdmfsm.info/Auto/--General--/Art ... /Catalogs/

5ици са по-топли, по-подходящи за студен старт, за градско каране, за ниски обороти. 6ици са по-студени по-добре за високи обороти, за междуградско. Проблемът е при прегряване на свещта - започват детонации. При незагряване на свещта не може да се очисти и се задръства от разни отлагания и кокс. За газ е по-добре 6ици /може и намаляне на междината с 0.1 - 0.2 мм/.

Как се тества дали е коректно топлинно число е дадено тук http://jdmfsm.info/Auto/--General--/Art ... ading.html Това обаче има смисъл при постоянно каране в такъв натоварен режим.
Според мен си трябват 6ици, а ако се задръстят от каране по задръстванията :giggle: - каране малко на форсаж и се изчистват.

Сря Фев 09, 2011 6:07 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И аз съм се чудил кои са най добри за ВРХ и в комплект с какви кабели?
в смисъл по добри от сток свещи гледам някви реисинг ама имали смисъл :waste:

Сря Фев 09, 2011 6:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 312
Автомобил: Forester 2005 2.5X
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Сложих си DENSO IK20. Като знам как се сменят свещи на Субару, направо забравих за високата им цена - предвид на това, че ще ги сменям в пъти по-рядко \:D/ . Отделно от това - никакви ядове в студ и пек, втора година.

Сря Фев 09, 2011 7:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 253
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
В книжката ми пише BKR5E-11 и такива сложих в иридиевия им еквивалент. В руското ръководство, което имаме повечето, пише BKR5E-11 за коли с OBD и BKR6E-11 за коли с OBDII но се доверявам повече на книжката в Субаруто.

Сря Фев 09, 2011 7:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Дайте и някакви препоръчителни размери за "камъни", който е сменял (били с гумички да хващат свещта, 3/8", че са по-тънkи, дължина 66-63 mm), че още не знам какво имам под тезгяха, да се подготвя предварително, предполагам и чупещ кардан ще трябва.

Сря Фев 09, 2011 7:29 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 449
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 23
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
един или два кардана ( нека има два, пък ако не се наложи втория, здраве да е ), 2 къси ( или средни, зависи от наличния комплект ) удължения от гедорета, камъка уж е стандартен за този размер свещи, клещи тип пинсети, подходящи инструменти за периферията по калниците, много нерви и липса на цензуриращи 'културтрегери' наоколо ...
това за двулитровия атмосферен форестър. за останалите форита, жална ви майка ако тръгнете пред блока и не знаете какво точно ви чака.

Сря Фев 09, 2011 8:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 312
Автомобил: Forester 2005 2.5X
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
stupid_boy написа:
за останалите форита, жална ви майка ако тръгнете пред блока и не знаете какво точно ви чака.

:D Аз и един приятел бодро подходихме към задачата, и след като за десетина минути дори не успях да ги намеря...отидох при майстора ми - газаджия. Той, явно опиянен от 1200-та лева дето ми беше взел предната седмица #-o , не беше обърнал внимание на двигателя и смело каза "давай го вътре". След час и нещо къртовски труд ми взе 6 лева , щото толкова им било по ценоразпис "смяна на свещи" .

Сря Фев 09, 2011 10:37 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Прикачил съм препоръката за инструмента, но е за Legacy 2.5 - възможно е да мине по-лесно с малките двигатели.

Иначе за Форестър тук е процедурата за смяна на свещите.
http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Fo ... A27937.pdf

Тогава е добър момент да се премерят поне кабелите и бобините
http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Fo ... A27939.pdf

Прикачени файлове:
Коментар на файл: А ето и препоръката по американското сервизно ръководство за Форестър 1
spark plugs.jpg
spark plugs.jpg [ 10.15 KiB | Прегледано 7240 пъти ]
tool.jpg
tool.jpg [ 39.19 KiB | Прегледано 7239 пъти ]
 2
Чет Фев 10, 2011 5:53 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 899
Рейтинг: 266
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пред блока става. Много сложно сте я представили тази смяна на свещи на моите Легасита, които съм имал и продължавам да имам, смяната е - на 3-а генерация - 20 мин, на 1-а генерация турбо - 30 мин. Купувате си един дълъг камък от бриколажа 16 на 1/2, един удължител 8 см и най-обикновена тресчотка или рамо на 1/2 цол. Имате да свалите, кутията на резонатора/възд филтър при мен/, казанчето за течност на чистачки и акумулатора - 6 болчета са това.

Чет Фев 10, 2011 7:55 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 113
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Прав си "proscrip", aз карам Легаси-3-та генерация и вече трети път сменям свещи по описания от теб начин. А преди два дни сменях свещи на Импреза-1998г. Общо-взето нищо сложно,необходимо е малко повече сръчност и подходящ инструмент:smt023

Чет Фев 10, 2011 10:14 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 899
Рейтинг: 266
Отговори с цитат
А преди да си продам предното легаси - най-лесно ставаше с оригиналния ключ за свещите от пакета с интсрументи към колата. Не знам какво толкова ви плаши смяната на свещите.

Чет Фев 10, 2011 10:28 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 449
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 23
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
кой казва че е сложно или страшно?
човека попита какви инструменти ще му трябват, написали сме му. ако няма предварително приготвени необходимите инструменти, ще си смени свещите в шеснайстък.

Чет Фев 10, 2011 10:37 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Днес си купих инструмента само една вложка 1/2" X 16мм с гумичка вътре и карданче, другото си го имам, монтирани изглеждат като снимката посочена от BAlexandrov, а работата е фасулска, като гледам :smt129 . Сега ще трябва да си взимам май и свещи. :giggle:

Прикачени файлове:
PIC110210000.jpg
PIC110210000.jpg [ 82.11 KiB | Прегледано 7185 пъти ]

Чет Фев 10, 2011 12:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Смяната на свещите, както казах по-горе е фасулска работа, но ще ви трябва минимум удължител - 125 мм, при него се показва само 2 сантима отвън капака и тогава карданче и тресчотка. Свещите се оказаха 6-ци - NKG BKR6E-11, made in France, не знаех, че и там ги произвеждат, състоянието им добро за 35К -предполагам, а след почистване са направо отлични. Извода ме е, че ще си взема скоро от същите. И платинени и иридиеви да сложа след 30-40К пак ще искат почистване май. :smt129

Прикачени файлове:
spark.JPG
spark.JPG [ 14.44 KiB | Прегледано 7114 пъти ]

Вто Фев 15, 2011 11:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2163
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261
Отговори с цитат
Слагай иридиеви и не се занимавай повече в близките поне 70к км!Те няма да се зацапват ако колата работи ок и няма нагар...процеса е двустранен :smt023 Аз карам на газ с иридиеви на NGK...имат иридиеви за LPG :!:

Вто Фев 15, 2011 11:50 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Безсмислено е да слагаш обикновени, освен от финансова гледна точка. От френските NGK най-много реват хората... 25-30 к им дават максимум, а на иридиеви и платинени - 100 х. км., а на практика съм виждал и на 150 х в читаво състояние.
На око тази свещ отдавна е заминала и междината е поне 2 мм :-D

Вто Фев 15, 2011 12:18 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
И аз съм за иридиеви, ама при цена на обикновените BKR6E-11 - 5 лв/бр направо е грехота човек да даде ий тъй бадева половин агне :-D , ама ще си помисля. От тези съм доволен 7.5 извънградско лятото, а последните 3 месеца смесено каране повече от 8,7-9.0 не съм качвал, че какво им е лошото. Разстоянието на електрода го правя на един мм и няма спиране. :smt134

Вто Фев 15, 2011 5:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Абе стига бе - то електрод не е останало :giggle: Има такива оригинални /Мицубиши брандирани/ до теб в Ратола по 8 лв ако не се лъжа.

С по-хубави свещи и по-добре ще стане :smt023 По-стабилна искра и по-дълго време ще си запазят параметрите.
Ако дори с 0.3 ти падне разхода за 10 х км си ги избил, а другите 90 х колкото още 9 комплекта да си вземеш :-D

Вто Фев 15, 2011 5:20 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Ей..., натамани ме :smt082 , ще взема едни IFR6E11, ама цената на споменатите си е ок, а пък и Subaru си ги препоръчва.
http://cgi.ebay.co.uk/NGK-BKR6E-11-2756 ... 255f5b9133

Вто Фев 15, 2011 5:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2, 3, 4  >