Темата предполагам касае главно нови коли. Аз принципно винаги съм подкрепял опцияте да се избегне плащане на ДДС-то, особено за кола с която ще си вършиш и работа, демек на фирма. Хватката с ДДС-то едно време беше лесна - на всяко комби се слагаше един комплект супер измислени седалки и колата се пишеше 6+1 , което според нашия закон се освобождава от данък. Минуса на това беше, че се принуждаваш да караш комби, а плюса е че комбитата поначало си имат доста плюсове. Аз и досега ги намирам за много по-смислени автомобили от Ван-овете с 5 места, както и от доста СУВ-та появили се през последните години. После тази хватка постепенно отпадна, увеличиха изискаванията за обем и разстояния отзад и т.н. Сега обаче всеки автомобил със сток 3-ти ред седалки продължава да си ползва данъчен кредит- ТЛК150/200, Версо, Аутлендър, ГЛ и т.н. Това все пак ограничава избора до малко модели, доста от които са за хора, които 20% отгоре реално няма да ги сринат хич, като изключим психологическия проблем, че даваш 20% на "държавата". ТЛК 150 от 120К като стане 100К си е направо без пари
По едно време се правеха и чудеса с ДДС- Ламбо , ГТ3 , Корвет и компания се пишеха 1+1 ( те са си така де) , което пък автоматично ги вкарваше в графата- товарни, тип баничарка. Нищо чудно и Вейрона на Румен дъ Улф да е такъв, там разхода за ДДС си е луксозен имот в Бояна.Тези примери са често за хора, които ощетяват бюджета с много повече данъци ,някои даже си купуват такива коли чрез източване на ДДС-хаха-крадеш ДДС за да откраднеш после още малко от него...
Сега новата вратичка е N1- т.е. колата се води товарна, независимо от комфигурацията и. Тук номера е БГ дилъра първо да убеди производителя да изготви N1 сертификат за колите, които се внасят.Проблема е че от една страна фирмата производител очевидно има някакви технически пречки и не може да пише като N1 всеки модел, второ нашите данъчни не пасат трева и вече доста се заяждат особено за луксозни коли, които се водят товарни.
Факт е обаче, че доста коли вече се предлагат с този сертификат, т.е. очевидно системата работи. В повечето случаи с N1 се предлагат главно пак комбита и СУВ-та, но има коли и като Мазда 3 хеч примерно, която също я пишат N1. За съжаление на този етап Субару Моторс нещо не може да убеди FHI да слагат N1 на колите за БГ и данъчен кредит при Субару сега няма. Убеден съм, че това намалява в пъти продажбите на на нови Субарута тук.