Отговори на тема стр <  1, 2
 Прекъсване при Impreza турбо 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 235
Автомобил: CarBerry dccd Fory, LGT
Рейтинг: 456
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
martin7937 написа:
... на скорост си, махаш крака от педала за газта и до достигане на определени обороти ECU-то работи в режим на ППХ и действително има fuel cut, но той приключва с достигането на определени обороти, обичайно около 1500, след което обратнопропорционално на оборотите се променя количеството впръскано гориво.

Това което ти описваш наистина е така, но то е по-скоро overrun fuel cut и е част от нормалната работа на ЕКУ-то, докато горното е по-скоро fail-safe режим при конкретен вдигнат код за грешка, при който в ЕКУ-то е заложено да може да използва fuel cut при по-ниски обороти от посочените за rev limit fuel cut.

Такъв беше и случаят с колата на twify, понякога ЕКУ-то задействаше този fuel cut (ясно видим в логовете) при около 5000 оборота, но не всеки път и не като твърд rev limit. Като ефект, колата забиваше предница. Подобно нещо може да се е случвало и с колата на BGBobby, но от разстояние и без логове може само да се предполага.

И едно уточнение, въпросната грешка може да е причинена от неизправен IACV, но може да се причини и от vacuum leak. За това и диагностицирането и отстраняването на проблеми не се отдава на всеки гаражен специалист, въпреки добрите успехи с по-простите случаи. За по-заплетените ползването и/или познаването на литература от Субару може да е от голяма помощ, понеже там се описват специфичните механизми на работа на системите.

@pradabg, това е форум за Субару. Правиш ли разлика между стъпково моторче и електромагнитен клапан и кое се ползва при различните модели на Субару? Другите „неточности“ са много добре преплетени, почти като гордиев възел. Колкото повече пишеш, по-объркано става. Може да загубиш потенциални клиенти така.

Пък за бегачката, хем забавно, хем тъжно. Прочетете за измервателните апаратури, какво е точност, какво е грешка и какво са "2кс." на фона на всичко. Поинтересувайте се малко какво е intake resonance и какво влияние оказва.

Пон Ное 23, 2015 1:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
zk. написа:

@pradabg, това е форум за Субару. Правиш ли разлика между стъпково моторче и електромагнитен клапан и кое се ползва при различните модели на Субару? Другите „неточности“ са много добре преплетени, почти като гордиев възел. Колкото повече пишеш, по-объркано става. Може да загубиш потенциални клиенти така.

Пък за бегачката, хем забавно, хем тъжно. Прочетете за измервателните апаратури, какво е точност, какво е грешка и какво са "2кс." на фона на всичко. Поинтересувайте се малко какво е intake resonance и какво влияние оказва.

Именно защото е Форум,си позволявам да пиша и по-закачливо и навсякъде да се поставят емотки,само че ти ,явно си си загубил чувството за хумор - та....да правя разлика м/у стъпково моторче и електромагнитен клапан - дори съм ти написал как действа < +--++--++--++> ? :D ... <<<<<И едно уточнение, въпросната грешка може да е причинена от неизправен IACV, но може да се причини и от vacuum leak.>>>> - добре си го казал ;) Не всяка грешка се отнася за определен проблем,той може да е следствие от друг .... В тази връзка едно въпросче - като гледаш стойностите на празен ход през (SSM) , на vvt-тата стойностите им понякога се местят с 2-5 градуса - това реално ли е, или не е ? ;)

И вместо да пишеш завоалирано,защото явно ги разбираш нещата,то ми дай отговор за бегачката ....има ли fuel cut или няма и след като си запознат с апаратурите, (точност и грешка,съответно и intake resonance) то можеш да дадеш и отговор,какво се е случило след премахването на интейка - имали разлика в кривата или не ? ;) Защото ние,не сме теоретици а практици,теоретично и математически много неща трябва да дадат едни стойности,но на практика нещата се разминават ;)

п.с. За клиентите ни не бери грижа,дай ми точни отговори и се конкретизирай,не ми бягай по тъча :D !

Пон Ное 23, 2015 2:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
@ колегите и по-скоро към pradabg

Радо, моля да се придържаш към темата и конкретния проблем, защото представлява интерес и за други хора.
Ако искате отворете нова тема, за къси пасове и тестове на знания, но нека не се разводнява тази.

@zk,

Не знам доколко е подходящ примера който ще дам, но все пак - имах подобен проблем, но при Субару СВХ, мяташе код за IACV, като гасеше колата само в големите жеги. След почистване и последваща подмяна на IACV, проблема остана.
Решението на проблема ( добре че Любо мисли и извън стандартните процедури ) беше подмяна на датчик за колянов вал ( въпреки, че нямаше грешка за него ). Предполагам, че толеранса заложен в старото ЕКУ, за да регистрира подобна грешка е по-голям и затова не съм имал подобен код.
Та, имал ли си подобен казус?

Пон Ное 23, 2015 3:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
@pradabg
Чукча писател, закачливо, с емотиконки ... и все пак пишеш откровени глупости. IACV на bugeye wrx не е със стъпково моторче и не се управлява по описания от теб начин.

Обясненията как развален IACV може да е причина за fuel cut са по-горе в темата.

И нямам нито време, нито желание да се занимавам с твоите въпросчета след като ясно ти беше обяснено какъв е механизмът, а ти продължаваш да шикалкавиш.

@Vmax, не съм запознат с конкретната кола и екуто ѝ, още по-малко какви са праговете за да вдигне код за конкретната грешка. Не съм в "бранша" - Субару ми е по-скоро едно от хобитата.
 11

Пон Ное 23, 2015 4:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
zk. написа:
@Vmax, не съм запознат с конкретната кола и екуто ѝ, още по-малко какви са праговете за да вдигне код за конкретната грешка. Не съм в "бранша" - Субару ми е по-скоро едно от хобитата.

По-скоро питах дали сте имали случаи да се гаси колата поради грешка от датчика за коляновия вал, както при мен?
Сори за офтопика.

Пон Ное 23, 2015 4:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
zk. написа:
@pradabg
Чукча писател, закачливо, с емотиконки ... и все пак пишеш откровени глупости. IACV на bugeye wrx не е със стъпково моторче и не се управлява по описания от теб начин.

Обясненията как развален IACV може да е причина за fuel cut са по-горе в темата.

И нямам нито време, нито желание да се занимавам с твоите въпросчета след като ясно ти беше обяснено какъв е механизмът, а ти продължаваш да шикалкавиш.

:D :D :D Ако е с два или три кабела е ел.клапан - по описаният от теб IACV,ако е с 4 или 6 е стъпково моторче по описаният от мен. НО, повече от видимо е,че Субару за теб е хоби,и не е зле да се образоваш,вместо да пишеш поредните митове,защото ми е омръзнало от излишни обяснения,когато дойдат клиенти с готови отговори от Форума. fuel cut се изпълнява при 4-ри условия - обороти / TPS под определен % / вакуум под определена стойност KPa / температура,от там насетне, тази невероятна зависимост която си открил м/у IACV ,независимо как си изпълнява функциите,като моторче или клапан и fuel cut при натоварване ,можеш да дойдеш и да си докажеш тезата,като ще ти предоставим осцилоскоп и лабораторията на фирмата в която работя !!! - всичко останало го приемам за голословие !!!

п.с1. Дали съм чукча - не знам,ти май знаеш всичко :)
п.с2. fuel cut при натоварване,не ставаше ли от пренадуване :popcorn:
п.с3. Отговори на горе-зададените въпроси не очаквам,защото няма да ги откриеш от писателските форуми :D

Пон Ное 23, 2015 5:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 212
Автомобил: Outback '03 B12 EJ251 E-4AT
Рейтинг: 182
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
zk. написа:
...докато горното е по-скоро fail-safe режим при конкретен вдигнат код за грешка, при който в ЕКУ-то е заложено да може да използва fuel cut при по-ниски обороти от посочените за rev limit fuel cut.

Такъв беше и случаят с колата на twify, понякога ЕКУ-то задействаше този fuel cut (ясно видим в логовете) при около 5000 оборота, но не всеки път и не като твърд rev limit. Като ефект, колата забиваше предница. Подобно нещо може да се е случвало и с колата на BGBobby, но от разстояние и без логове може само да се предполага.

Ясно, сега разбрах. Чисто теоритично съм абсолютно съгласен, че вдигнат код за грешка може да доведе до определен сценарии на fuel-cut - говорим за safety / авариен режим. Със заводското ECU съм убеден, че това няма как да се забрани или промени, предвид което най-доброто би било да се изключи като възможна причина. Т.е. колегата да намери IACV от друг аналогичен двигател и да го монтира. Още по-добре е ако някой хрисим човечец се навие да си ги разменят - по този начин и двамата ще имат обратна връзка - поне така съм решавал много от проблемите със стария си автомобил и винаги е давало резултат.

zk. написа:
...IACV на bugeye wrx не е със стъпково моторче и не се управлява по описания от теб начин...

Ако не се лъжа, би трябвало да е по-простия тип, който всъщност е соленоид, а не наистина стъпково моторче, т.е. ето това: http://forums.nasioc.com/forums/showthread.php?t=781242

Пон Ное 23, 2015 8:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
@pradabg

С поредните писаници за fuel cut-а става само по-ясно, че нямаш ясна представа какво пишеш.

Ако беше проверил в service manual на Субару, може би щеше да разбереш. Но без да четеш, само с писане, няма да стане (чукча писател, чукча не читател). Линк и картинка за тези които искат да знаят:
http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Im ... 2_12-2.pdf

Прикачени файлове:
DTC IACV.png
DTC IACV.png [ 71.09 KiB | Прегледано 382 пъти ]

За „тази невероятна зависимост“, съвсем ясно описана, не е нужно да се ползва осцилоскоп, понеже тя е записана като алгоритъм в логиката на екуто и за това фигурира в service manual-a.

И лог от колата на Twify преди смяната на дефектиралия IACV:
Прикачени файлове:
fuelcut.png
fuelcut.png [ 41.52 KiB | Прегледано 382 пъти ]

Невярната информация от „форумни гурута“ е най-вредна, понеже подвежда повече хора. Дано на модераторите да им пука отвъд личните отношения.
 1

Чет Ное 26, 2015 5:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
@zk:

Колегата pradabg напусна форума по собствено желание ( загледай се в аватара - малко над него има текст ).

Всяко компетентно и технически обосновано мнение е добре дошло - още повече когато има и препратки към сервизно ръководство на производителя. =D>

Чет Ное 26, 2015 6:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2